Τα πολιτικά διυλιστήρια καίνε τα κοιτάσματα

Το είχε πει ξεκάθαρα ο Αντώνης Φώσκολος όταν μίλησε στους δημοσιογράφους για την προοπτική των υδρογονανθράκων στα νότια της Κρήτης, ως ένας από τους βασικούς ομιλητές της διημερίδας που οργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο και η περιφέρεια τον περασμένο Μάιο στο Ηράκλειο.

Τα συμφέροντα που δεν επιθυμούν την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων προς όφελος του ελληνικού λαού είναι ισχυρά και έχουν γερές πλάτες.

Έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία ότι με την υπόθεση της ΑΟΖ και των κοιτασμάτων δεν θίγονται ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, παραγόντων μάλιστα που έχουν επιρροή ή ακόμα και ρόλο ρυθμιστή στην ελληνική πολιτική ζωή; Δεν γνωρίζουμε τον ρόλο και την ανάμειξη των παραγόντων αυτών στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας αλλά και τις διαχρονικές τους σχέσεις με  – αντίστοιχα – ισχυρούς πολιτικούς;

Τα συμφέροντα αυτά, δεν μπορούν να υπερνικήσουν την όποια βούληση για την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα αν δεν έχουν πολιτική στήριξη και σε αυτό το επίπεδο, η στήριξη φαίνεται πως έρχεται από τα … ψηλά. Συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα έχουν κατά καιρούς λοιδωρήσει την όλη υπόθεση με προφανή στόχο την απαξίωση και τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, αν και οι ίδιοι δεν διαθέτουν κανένα επιστημονικό έρισμα ή τις στοιχειώδεις γνώσεις για να αντιπαραθέσουν πραγματικά επιχειρήματα απέναντι στα στοιχεία που παρουσιάζουν οι ερευνητές τόσο της Ελλάδας όσο και το εξωτερικού.

Και επειδή πρέπει να τα λέμε όλα με το όνομά τους, θυμηθείται τις αντιδράσεις της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας μετά τις δημόσιες τοποθετήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη. Η ίδια βέβαια έχει επιλέξει πλέον να μην μιλά μετά την καταδικαστική για την ίδια και τον πολιτικό της σχηματισμό λαϊκή ετυμηγορία των τελευταίων εκλογών. Η φωνή της ακούγεται πλέον μόνο στο ναι σε όλα που λέει μέσα στη βουλή,  αν και μέχρι τον περασμένο Μάιο φώναζε μαζί με τους αυλικούς της για το κακό πολιτικό σύστημα και το πόσο η ίδια και οι συνεργάτες της θα άλλαζαν τη χώρα. Τη χώρα όμως δεν την ρώτησαν και γι’ αυτό η εξέλιξη είναι γνωστή, η ίδια και οι πέριξ έχουν δηλώσει υποταγή στον Αντώνη Σαμαρά τον οποίο έβριζαν πατόκορφα στη ΔΗΣΥ πριν … δύσει, με στόχο την πολιτική τους επιβίωση.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε χαρακτηρίσει εμπόριο ψεύτικης ελπίδας το θέμα της ΑΟΖ και μάλιστα σε ομιλία της στη Κρήτη στις 25 Μαίου 2012, λίγες μόνο ημέρες μετά τις σημαντικές αναφορές των επιστημόνων στην διημερίδα του Ηρακλείου ! Μάλιστα οι δηλώσεις της είχαν επίσημα αποδοκιμαστεί τότε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων. Αν δεν το θυμάστε ή δεν είχατε την τύχη να παρακολουθήσετε την ομιλία της δείτε το σχετικό απόσπασμα ΕΔΩ, όπως επίσης και ΕΔΩ για το τι έλεγε ο νυν πρωθυπουργός προεκλογικά, αλλά και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος στην εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Κλείνοντας, θα σας θυμίσω μια φράση του διακεκριμένου επιστήμονα, όταν ρωτήθηκε σε εκπομπή του δημοσιογράφου Κώστα Χαρδαβέλλα  για τα συμφέροντα που θα σταθούν εμπόδιο στην πορεία της ελληνικής ΑΟΖ.Χρειαζόμαστε – είπε – ανακήρυξη της ΑΟΖ και όχι οριοθέτηση κάτι που είναι πολύ απλό. Μπορούμε να ξεπεράσουμε τις αντιδράσεις της Τουρκίας μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά οι μεγάλες αντιδράσεις δεν θα έρθουν από τους Τούρκους αλλά από τα διυλιστήρια.

prisma news