Υπάρχει εταιρεία πού να είναι πρώτη παγκοσμίως στήν τεχνολογία και τα περισσότερα άτομα από το προσωπικό της να είναι από το ΤΕΙ Πειραιά;
Τα «bugs» τούς πήγαν στη Σίλικον Βάλεϊ
Η Bugsense είναι πρώτη στον κόσμο στον εντοπισμό δυσλειτουργιών σε κινητές συσκευές
Πρώτη στον κόσμο στον εντοπισμό και την ανάλυση δυσλειτουργιών στις κινητές εφαρμογές και συσκευές αναδεικνύεται μια ολιγομελής, ελληνική τεχνολογική εταιρεία που αποτελεί καρπό νέων επιχειρηματιών. Η Bugsense θεωρείται σήμερα ως η πλέον διαδεδομένη πλατφόρμα για τα «bugs», δηλαδή τα μικροπροβλήματα που συνήθως προκαλούν την «κατάρρευση» μιας ψηφιακής εφαρμογής, έχει λάβει τα εύσημα από τεχνολογικούς κολοσσούς, εδρεύει στη Σίλικον Βάλεϊ – δουλεύοντας μέσω Αθηνών -, ενώ έχει πελάτες τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών προϊόντων και υπηρεσιών στον κόσμο.
Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα που ξεκίνησε ως ιδέα πριν από δύο χρόνια στην Αθήνα. Οπως αναφέρει ο εκ των συνιδρυτών κ. Πάνος Παπαδόπουλος, η αναζήτηση χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της ιδέας στην Ελλάδα απέβη άκαρπη. «Χρειάστηκε να πάμε στην Αμερική για να βρούμε τελικά τον Μάιο του 2011 χρήματα από έλληνες επιχειρηματίες της Σίλικον Βάλεϊ και πήραμε 100.000 δολάρια. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν υπήρχε κουλτούρα ρίσκου» παρατηρεί.
Οπως σημειώνει, στην κατηγορία του λειτουργικού συστήματος android η Bugsense είναι πρώτη στο είδος της στον κόσμο και με 11 άτομα προσωπικό ανταγωνίζεται εταιρείες που απασχολούν χιλιάδες ανθρώπους και χρηματοδοτούνται με δεκάδες εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πελατολόγιό της βρίσκεται η Samsung, η intel, η HBO, η Groupon και το skype και οι δουλειές της Bugsense βρίσκονται εξ ολοκλήρου εκτός Ελλάδας.
«Στόχος μας είναι η δημιουργία αξίας και οι ευκαιρίες θα έρθουν. Εχουμε μια πολύ καλή επιτροπή συμβούλων, στελεχωμένη από ανθρώπους που έχουν πετύχει (ή αποτύχει) και μπορούν να σου δείξουν πώς πρέπει να κινηθεί στρατηγικά» σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για Ελληνες.
«Εμείς ήμασταν άσχετοι με τις business. Ομως αυτοί οι άνθρωποι μας άλλαξαν την αντίληψη. Στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, λόγω της νοοτροπίας που έχουμε αποκτήσει. Δεν σκεφτόμαστε μεγαλόπνοα σχέδια, επιδιώκουμε το γρήγορο κέρδος και δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλος. Λόγω της χαμηλής στάθμης της οικονομίας είμαστε κολλημένοι στη μετριότητα. Από την άλλη, ποινικοποιούμε το κέρδος, αλλά παράλληλα θέλουμε να κάνουμε και μεγάλη ζωή. Και κομμουνιστής και φιλελεύθερος δεν γίνεται» σημειώνει. «Λείπουν από την επιχειρηματική κοινότητα τόσο η αλληλοδιδασκαλία όσο και η αλληλοβοήθεια. Οι επιχειρηματίες δεν βοηθούσαν ποτέ κανέναν» συνεχίζει.
Το λογισμικό ξεκίνησε να κατασκευάζεται αρχικά στο Microsoft Information Center της Αθήνας, στη συνέχεια στη Νέα Μάκρη και ολοκληρώθηκε στους Αμπελοκήπους. Το προϊόν, το οποίο έχει «περάσει» σε πάνω από 100 εκατ. συσκευές, ερευνά εξονυχιστικά τα αίτια της κατάρρευσης μιας ψηφιακής εφαρμογής, ψάχνοντας βαθιά μέσα στον κώδικα και τις πληροφορίες του συστήματος και παραδίδει μια πλήρη ανάλυση. Συνολικά κάθε μήνα η Bugsense συγκεντρώνει 1 δισ. τέτοιες αναφορές από «κρασαρίσματα», τα οποία είναι περίπου οκτώ εκατ. την ημέρα. Ο συνιδρυτής της Bugsense σχολιάζει και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, όπου αρχίζουν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς νεοφυείς τεχνολογικές επιχειρήσεις και συγκροτούν ένα νέο «οικοσύστημα». «Βλέπω διάφορους μαϊντανούς που θέλουν να μπουν μέσα σε αυτό. Δεν πρέπει να αφεθεί να γίνει βορά στους τυχοδιώκτες. Οι νέοι επιχειρηματίες πρέπει να ακούν αυτούς που έχουν κάνει πράγματα και όχι τον οποιονδήποτε» σημειώνει.
Ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μας μοντέλο, στρεφόμενο προς τη δημιουργία εξωστρεφών προϊόντων και υπηρεσιών με όχημα την αγάπη για την καινοτομία, αλλά και να αποδεχτούμε ότι τα χρήματα δεν είναι τελικός στόχος, αλλά απλά ένα κομμάτι αυτής της διαδικασίας. «Και φυσικά με βάση την Ελλάδα. Είναι ατού να βρίσκεσαι εδώ, αφού και το ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ καλό και το κόστος είναι φυσιολογικό. Ωστόσο, χρειάζεται μια παγκόσμια αντίληψη σε αυτά που φτιάχνουμε και, φυσικά, πρέπει να επιδιώκουμε την εξέλιξη» λέει.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, στην Ελλάδα έχουμε μάθει στο ελάχιστο εγγυημένο, όμως έχουμε ικανότητες για πολύ περισσότερα. «Στην Αμερική κάποιος που κάνει το δικό του start up μπορεί να έχει πάει στο Στάνφορντ, να έχει δουλέψει νωρίτερα στη Yahoo και να έχει έτοιμο δίκτυο γνωριμιών. Εμείς πήγαμε εκεί και επιτύχαμε, με τα περισσότερα άτομα από το προσωπικό μας να είναι από το ΤΕΙ Πειραιά. Και όμως γίναμε πρώτοι στον κόσμο!» σημειώνει.
«Ο Ελληνας έχει την πονηράδα και μπορεί να ελίσσεται συνέχεια. Πρέπει να δούμε τα πλεονεκτήματα και να μην είμαστε ηττοπαθείς και μίζεροι. Η ελληνική start up είναι Οδύσσεια και ευστροφία» σημειώνει. Ο κ. Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1983, τελείωσε το σχολείο στη Σπάρτη, σπούδασε στην ΑΣΟΕΕ και κατά τη διάρκεια των σπουδών του έκανε το πρώτο του start up. «Στη σχολή κανείς δεν μας έλεγε: κάντε business» λέει. «Ετσι, ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μια μέρα θα δηλώνω leader στον τομέα μου» καταλήγει.