Μειώσεις στα ανταποδοτικά τέλη για το 2013 στο Δήμο Χανίων

Μείωση από 18 έως και 40% στα δημοτικά τέλη αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Οι μειώσεις είναι ανάλογες  για το αν πρόκειται για οικιακό ή επαγγελματικό  τιμολόγιο και σε ποια Δημοτική Ενότητα είναι.

Η Δημοτική Αρχή κάνει για λόγο για νοικοκύρεμα των οικονομικών που ανταποδίδεται στους πολίτες, ενώ η αντιπολίτευση υπογραμμίζει ότι πέρυσι αυξήθηκαν κατά πολύ τα Δημοτικά τέλη και έτσι φέτος μειώθηκαν.

Ένταση επικράτησε κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβούλιο Χανίων στο πλαίσιο  της συζήτησης για τα Δημοτικά τέλη. Η Δημοτική Αρχή πρότεινε τη μείωση τους η οποία οφείλεται στην καλή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου. Ο Μανώλης Σκουλάκης ανέφερε τους τρόπους που μείωσε το κόστος μεταξύ άλλων για τη ΔΕΗ.

Οι μειώσεις θα γίνουν ανάλογα την περιοχή και το αν πρόκειται για οικιακό ή επαγγελματικό τιμολόγιο. Όπως εξάλλου επεσήμανε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, οι μειώσεις των τελών για το 2013 σε σχέση με το έτος 2009 ανέρχονται στο17% για τα οικιακά τιμολόγια και 20% για τα επαγγελματικά στην Δημοτική Ενότητα Χανίων, ενώ σε σχέση με το περυσινό έτος (2012) η μείωση ανέρχεται στο 10% και 2,5% αντίστοιχα, ενώ στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες, ανέρχονται μεσοσταθμικά στο 32% για τα οικιακά τιμολόγια και 42% για τα επαγγελματικά σε σχέση με τις τιμές των τελών που ίσχυαν το 2012.

Ειδική μέριμνα έχει  ληφθεί για τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες καθώς και για τα ΑμΕΑ, με εισόδημα μικρότερο των 30.000 €, όπου η μείωση των τελών  ανέρχεται στο 50%.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή δεν έκανε κάποιο κατόρθωμα καθώς φρόντισε πέρυσι να αυξήσει κατά πολύ τα Δημοτικά τέλη κυρίως στους περιαστικούς Δήμους και τώρα εμφανίζεται ότι στέκεται στο πλευρό των Δημοτών και τα μειώνει.

Ο Τάσος Βάμβουκας από την πλευρά του σημείωσε ότι δεν προβλέπεται κάποια αναλογία στο πως θα πληρώνουν αυτοί που ρυπαίνουν το περιβάλλον ενώ ο Νίκος Παπαντωνάκης υπογράμμισε ότι αν συγκρίνει κάποιος τα δημοτικά τέλη πριν από τις προηγούμενες αυξήσεις θα δει ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά.

neatv.gr