Καρφιά εναντίον της Περιφέρειας για το … πάρτι με τις β – ΑΠΕ στην Κρήτη

Την άρνηση του να συμμετάσχει στην ημερίδα για τις Βιομηχανικές ΑΠΕ που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης εκφράζει με σχετική ανακοίνωση το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα σημειώνοντας ότι δεν έχει κανένα νόημα η συμμετοχή σε τέτοιου είδους δράσης την ώρα που οι αποφάσεις έχουν παρθεί και οι επενδύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ανακοίνωση στρέφεται εναντίον της Περιφέρειας κάνοντας λόγο για όψιμη μεταστροφή την ώρα που έχει εγκρίνει μελέτες για την εγκατάσταση ΑΠΕ σε διάφορα σημεία του νησιού.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

 

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των β-ΑΠΕ, δεν αποδέχεται την πρόσκληση του κ. Αρναουτάκη, να συμμετάσχει με εισήγηση στην ημερίδα της Περιφέρειας, για τις ΑΠΕ και να εκθέσει τις ήδη γνωστές θέσεις του σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και όργανα της διοίκησης οι οποίοι, ακόμη και αν δεν είχαν ενημερωθεί από εμάς, όφειλαν να τις γνωρίζουν.
Θεωρούμε, καταρχήν, ότι η απουσία ημερήσιας διάταξης και η ασάφεια ως προς τους στόχους της ημερίδας, στην πρόσκληση που λάβαμε, δείχνουν προχειρότητα και αφήνουν ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Περιφέρειας.
Το γεγονός ότι καλούμαστε να συμμετάσχουμε σε μια ημερίδα με εξοργιστικά πρωθύστερο ενημερωτικό χαρακτήρα ενώ τα έργα β-ΑΠΕ, με fast track ή χωρίς, παρά την γενικευμένη αντίδραση και την οργή των πολιτών, τρέχουν κανονικά με προειλημμένες αποφάσεις της διοίκησης και οι περισσότερες βουνοκορφές έχουν ήδη παραδοθεί στις εταιρείες β – ΑΠΕ, δεν αφήνει αμφιβολίες για την χρησιμότητα και την σκοπιμότητα αυτού του προσχηματικού διαλόγου και ενημέρωσης για το τι σχεδιάζουν τα αρμόδια υπουργεία και οι φορείς.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μας ζητείται να αρθρώσουμε λόγο εν τη ερήμω. μεταφορικά και κυριολεκτικά, φιγουράροντας και εμείς στο επίσημο πρόγραμμα και τα Δελτία Τύπου, ανάμεσα σε όσους έχουν προαποφασίσει και ξεπουλούν ήδη τον τόπο μας στις εταιρείες β-ΑΠΕ. Ομοτράπεζοι με την ΡΑΕ, την ΔΕΗ, την Περιφέρεια και τους εκπροσώπους των εμπλεκόμενων με τις εταιρείες υπουργείων της κυβέρνησης ! Μιας κυβέρνησης που ως μόνο μέλημα έχει την απόλυτη υπακοή στα κελεύσματα των δανειστών, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των φυσικών πόρων και του ίδιου του ελληνικού λαού.
Δεν ξεχνάμε άλλωστε ποιοι είναι αυτοί που μας καλούν και τι ρόλο έχουν παίξει όλα αυτά τα χρόνια. Τι έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει, η Περιφέρεια, τι έχει υπογράψει και τι συνεχίζει να υπογράφει. Όλα αυτά τα κρίσιμα για τον τόπο χρόνια, η περιφέρεια απέφυγε συστηματικά να ξεκαθαρίσει σε τι είδους αναπτυξιακό μοντέλο πιστεύει. Έτσι, από τη μια οι περιφερειακοί άρχοντες διακηρύσσουν την ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα και την σύνδεσή του με τον τριτογενή και τον εναλλακτικό τουρισμό και από την άλλη αυτοακυρώνονται προωθώντας σε προγράμματα δρόμους, ως μόνη προτεραιότητα για την οικονομική ανασυγκρότηση, και επενδύσεις που πάντα αναμένονται να είναι από το εξωτερικό, στον αντίποδα της ενδογενούς ανάπτυξης – που καθόλου δεν την πιστεύουν – και μάλιστα με διαδικασίες fast track !
Η Περιφέρεια γνωμοδοτεί θετικά και επιλεκτικά για προσχηματικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, προκειμένου να εγκατασταθούν βιομηχανικές ΑΠΕ σε κάθε γωνιά της Κρήτης, στα βουνά, σε προστατευόμενες περιοχές, σε παραγωγική γη. Επι πλέον συναινεί στο ξεπούλημα των αεροδρομίων και των λιμανιών μας. Πιστός εντολοδόχος και διεκπεραιωτής των κυβερνητικών αποφάσεων, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί τον κύριο εκφραστή του κομματικού κράτους και όχι το κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο στο νησί ως όφειλε.
Το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των β – ΑΠΕ διεκδικώντας να σταματήσει η έγκριση έργων που καταστρέφουν τον τόπο και ακυρώνουν τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα βρέθηκε επανειλημμένως αντιμέτωπο με το αυταρχικό και αντιλαϊκό πρόσωπο της Περιφέρειας.
Η όψιμη δήθεν μεταστροφή της Περιφέρειας να μας καλέσει για να ακουστούμε, κατόπιν εορτής, έρχεται σε μια στιγμή που η αγανάκτηση του λαού κατά της κυβέρνησης και των οργάνων της στην περιφερειακή διοίκηση κορυφώνεται. Σε μια στιγμή που τα μέλη του διαλυόμενου κομματικού μηχανισμού που αλώνιζε ως τώρα τον τόπο, αναζητούν εναγωνίως άλλοθι και άφεση αμαρτιών προκειμένου να συνεχίσουν την καριέρα τους υπό την επερχόμενη νέα κυβέρνηση. Σε μια στιγμή, τέλος, που ο Κρητικός Λαός πλαισιώνει, σχεδόν σύσσωμος, το Δίκτυο Αγώνα κατά των β – ΑΠΕ, που μόλις κατέθεσε στο ΣτΕ την πολυπληθέστερη προσφυγή στην ιστορία της Ελλάδας, κατά των αποφάσεων που εντάσσουν τρεις φαραωνικές και καταστροφικές για τον τόπο επενδύσεις β-ΑΠΕ στο fast track. Προσφυγή που αρνήθηκε να προσυπογράψει η Περιφέρεια, όταν το ζητήσαμε.
Θυμίζουμε στην Περιφέρεια ότι στην ιδρυτική διακύρηξη του Παγκρητίου Δικτύου αγώνα κατά των β-ΑΠΕ (ψήφισμα Πάνορμο 1) την οποία έχουμε δημοσιοποιήσει προς κάθε κατεύθυνση και βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δικτύου, αναφέρεται ρητά ανάμεσα στις θέσεις μας ότι ζητάμε:
Να σταματήσουν όλα όσα σχεδιάζονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών.
Να ανακληθούν όλες οι άδειες παραγωγής που έχουν δοθεί για ενεργειακά έργα βιομηχανικής κλίμακας.
Θυμίζουμε ότι αποτελεί προσβολή για τις τοπικές κοινωνίες αυτό που γίνεται.
Θυμίζουμε επίσης, ότι τα έργα αυτοπαραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας, που αποδεχόμαστε, είναι αυτά που δεν στηρίζονται, πολιτικά και νομοθετικά, γιατί δεν αποφέρουν συγκεντρωμένο και μεγάλο κέρδος στα μονοπώλια που κάνουν πάρτυ με τις β – ΑΠΕ.
Το Παγκρήτιο Δίκτυο επανειλημμένως, σε κάθε περίπτωση και προς πάσα κατεύθυνση,  έχει διακηρύξει, ότι για να συμμετάσχει σε ένα  ουσιαστικό και Δημοκρατικό διάλογο με τον οποιοδήποτε (κυβέρνηση και εκπροσώπων της, εταιρείες, περιφέρεια), απαραίτητη προϋπόθεση είναι  η άμεση ακύρωση από τους αρμοδίους, όλων των  αδειών β – ΑΠΕ που έχουν  δοθεί για το νησί μας και η κατάργηση των αντισυνταγματικών  και περιβαλλοντοκτόνων  νόμων που επιβάλλουν την άνευ προηγουμένου καταστροφή του τόπου μας, της ιστορίας μας, του πολιτισμού και των παραγωγικών προτύπων μας
Με τη χώρα μας κάτω από τον έλεγχο των δανειστών και των αγορών και την δημοκρατία κατ’ ουσία να μη λειτουργεί, θεωρούμε ότι η διαβούλευση με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τα όργανα της διοίκησης, μέσω συνεδρίων και ημερίδων, μόνη επιδίωξη έχει να μας εξημερώσει και να μας αποκοιμίσει.
Να εκτρέψει τον αγώνα μας σε νομικισμούς και τεχνοκρατικές αντιπαραθέσεις για ένα θέμα που οι εταιρείες και οι υπάλληλοί τους στα κυβερνητικά κέντρα λήψης αποφάσεων, προσεγγίζουν με κριτήριο το κέρδος και μείς οι υπόλοιποι από αγάπη για τον τόπο μας.

prismanews.gr