Μανιφέστο από έξι δημάρχους του νομού

Κοινή πρόταση από 6 δημάρχους σήμερα στην ΠΕΔ

Σε βαρύ κλίμα συγκαλείται σήμερα Τετάρτη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, που καλείται να συζητήσει όλα τα φλέγονται ζητήματα που «καίνε» την αυτοδιοίκηση, η οποία κυριολεκτικά καταρρέει από την εφαρμογή των νέων μέτρων του μνημονίου, που κυριολεκτικά φέρνει την ισοπέδωση.

Έξι δήμαρχοι του νομού Ηρακλείου καταθέτουν στο όργανο ένα κείμενο το οποίο συνυπογράφουν και αποτελεί και την πλατφόρμα συζήτησης την οποία θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ετοιμάσει η ηγεσία της ΚΕΔΕ αν όχι της ΠΕΔ.

Το κείμενο συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Χερσονήσου Ζαχαρίας Δοξαστάκης, Αρχανών- Αστερουσίων Ρούσσος Κυπριωτάκης, Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη, Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, Μινώα Πεδιαδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, οι οποίοι καταθέτουν τις προτάσεις τους για την κλιμάκωση του αγώνα που θα πρέπει να ακυρώσει, όπως λένε, τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου και παράλληλα παρουσιάζουν και τις προτάσεις τους για το μέλλον της αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα αφού ξεκαθαρίζουν ότι το περιβάλλον που καλείται να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση στην εποχή του μνημονίου είναι ασφυκτικό, σημειώνουν ότι κυρίως, είναι απαγορευτικό για να επιτελέσει το ρόλο της. “Δυστυχώς η άμυνα μας απέναντι στις επιθέσεις που το καθιστούν ασφυκτικό είναι ασύλληπτα δύσκολη, γιατί κάθε φορά που επιχειρείται παραβίαση των κεκτημένων της κάποιοι επιδιώκουν να αμαυρώσουν την εικόνα του θεσμού. Δύο χρόνια εφαρμογής του Σχεδίου «Καλλικράτης» οι πολυδιαφημιζόμενοι ισχυροί δήμοι τείνουν να γίνουν αδύναμα γραφειοκρατικά μορφώματα, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα και οικονομικούς πόρους. Η αναδιάρθρωση αυτή της Τ.Α. οδήγησε στον αποκλεισμό συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών και την άγρια περικοπή πόρων. Μετατρέπει την Τ.Α. σε φορομπηχτικό μηχανισμό για να μπορέσει να ασκήσει τις αρμοδιότητες της. Οι θεσμοθετημένοι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι συνεχώς συρρικνώνονται και παρακρατούνται αυθαίρετα από την κεντρική Διοίκηση”.

Προτάσεις

Οι έξι δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν ότι “απέναντι σ’ αυτήν την ανεπιθύμητη και επιζήμια κατάσταση οφείλουμε να αντιδράσουμε, με το ΛΑΟ και για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Η συνταγματική επιταγή για κατοχύρωση και διασφάλιση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρέπει να επαναβεβαιωθεί με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ), ασκώντας για το σκοπό αυτό, άμεσα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αίτηση ακυρώσεως για εκτελεστές διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ’ επιταγή του Μνημονίου Γ΄ (Ν.4093/2012) ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου (ΣΤΕ).

Το υφιστάμενο σύστημα χρηματοδότησης της Τ.Α. έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Το νέο σύστημα πρέπει να ικανοποιεί τις απαιτήσεις του δημότη και να διευθετεί όλες τις τοπικές υποθέσεις (ρυθμίσεις, διεκπεραιώσεις, αναπτυξιακές κατευθύνσεις κλπ).

Επιπλέον η κατανομή των επιχορηγήσεων πρέπει να ανταποκρίνεται σε δύο βασικές αρχές: Την αρχή της οριζόντιας και κάθετης ισότητας.

Η πρώτη αρχή ικανοποιείται, όταν οι ΟΤΑ που βρίσκονται κάτω από τις ίδιες συνθήκες έχουν την ίδια μεταχείριση. Η δεύτερη αρχή ικανοποιείται όταν οι ΟΤΑ που βρίσκονται κάτω από διαφορετικές συνθήκες, έχουν διαφορετική μεταχείριση. Σχετικά με τα κριτήρια που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη δίκαιη κατανομή των πόρων προτείνουμε ορισμένες προϋποθέσεις:

Το κριτήριο πρέπει να αντικατοπτρίζει την κοινωνική αντίληψη της «δίκαιης» κατανομής”.

ΠΑΤΡΙΣ