Eurogroup: Καταρχήν συμφωνία για μείωση του χρέους

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες, το Eurogroup κατέληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε συμφωνία για μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% το 2020, με επιπλέον παρεμβάσεις της τάξης του 20% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε ελάφρυνση του χρέους κατά περίπου 40 δισ.

Όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, η συζήτηση συνεχίζεται για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης  μετά το ωριαίο διάλλειμα του Eurogroup, συνέχισαν τους υπολογισμούς για το ελληνικό χρέος.

Νωρίτερα η κ. Λαγκάρντ επέμενε σθεναρά στη θέση του ΔΝΤ, πως το ελληνικό χρέος θα πρέπει να καταστεί βιώσιμο, υποστηρίζοντας πως για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι ισοδύναμα με 20 μονάδες του ΑΕΠ ή 40 δισ. ευρώ.

Μόνο τότε σημειώνει το ΔΝΤ,  έλεγε πως θα υποχωρήσει ελαφρώς από τη θέση του, αποδεχόμενο το δημόσιο χρέος της Ελλάδας να υποχωρήσει στο 124-125% του ΑΕΠ το 2020 από το 120% που ζητούσε μέχρι τώρα. Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 14.00 το μεσημέρι και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ.

Διμερείς συναντήσεις Γιούνκερ καθορίζουν τις εξελίξεις

Στο περιθώριο του Eurogroup, καθοριστικές για τις εξελίξεις ίσως να αποβούν οι διμερείς διαβουλεύσεις που είχε ο πρόεδρος του Εurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, επιχειρώντας να ενισχύσει την προοπτική επίτευξης οριστικής συμφωνίας.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Γιούνκερ, στην έναρξη της συνεδρίασης, απευθυνόμενος στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημείωσε πως δεν πρόκειται να φύγουν απόψε από τις Βρυξέλλες χωρίς κατ’ αρχήν απόφαση.

Βέβαιος ο Στουρνάρας για την εξεύρεση λύσης

Φτάνοντας στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα έχει πράξει το καθήκον της και τώρα μένει να κάνουν οι εταίροι της το ίδιο», για να εκφράσει την αισιοδοξία του προσθέτοντας : «Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε σήμερα μια αμοιβαία επωφελή λύση»

Αισιόδοξοι Ευρώπη και ΔΝΤ

Προσερχόμενος στο συμβούλιο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Όλι Ρεν, εξέφρασε την ελπίδα του να υπάρξει οριστική απόφαση σχετικά με την χώρα μας, λέγοντας ότι «Πρέπει να ληφθεί απόφαση για την αποδέσμευση της δόσης προς την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι «πρέπει να ξεφορτωθούμε την αβεβαιότητα που πλανάται». Ο ίδιος έκρινε απαραίτητη να ληφθεί τη Δευτέρα μια πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε ότι «Πρέπει να υπάρξει σήμερα μια αξιόπιστη λύση για την Ελλάδα. Πρέπει να είναι αξιόπιστη και πρέπει να είναι για την Ελλάδα»

«Ναι» στη λύση, «όχι» στο κούρεμα από Σόιμπλε

«…Είμαι σίγουρος ότι δε θα πάμε μέχρι αργά το βράδυ», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Eurogroup και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία για το θέμα της Ελλάδας.

«Έχουμε διάθεση να βρούμε λύση και αυτό είναι το βασικό… Η προετοιμασία ήταν η καλύτερη δυνατή μέσα στο Σαββατοκύριακο», είπε ο Σόιμπλε.

Επανέλαβε για ακόμα μία φορά τη διαφωνία του στο «κούρεμα», τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για πρόβλημα της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρωζώνης.

Για το ΔΝΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν έχουμε διαφορετικές γνώμες και περπατούμε μαζί».

Πλησιάζει η συμφωνία, εκτιμούν Ευρωπαίοι υπουργοί

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, εκτίμησε ότι υπάρχει συμφωνία επί του 95% των πτυχών για το ελληνικό πρόγραμμα. Ο ίδιος τόνισε ότιαπέχουμε ελάχιστα από την επίτευξη συμφωνίας και επέμεινε ότι θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει σήμερα θετική έκβαση.

«Αν ανοίξουμε τη συζήτηση στα σημεία που υπάρχει ήδη συμφωνία, υπάρχει κίνδυνος να τεθούν και πάλι όλα από μηδενική βάση», συμπλήρωσε ο κ. Μοσκοβισί και πρόσθεσε ότι«ξεκινάμε από μια βάση συναίνεσης» ο οποίος και υπογράμμισε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η υπευθυνότητα της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει ό,τι της είχε ζητηθεί.

«Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος και πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να σταλεί σήμερα ένα θετικό πολιτικό μήνυμα στήριξης της Ελλάδας.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφαν Ζάιμπερτ επανέλαβε την θέση της Γερμανίας ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο διαγραφής του ελληνικού χρέους. «Το Eurogroup δε συζητά για διαγραφή του ελληνικού χρέους» τόνισε.

Από την πλευρά του ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχει κατάλληλο έδαφος» για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα.

Τέλος, η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα όσα της ζητήθηκαν και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει σήμερα συμφωνία. «Έχουμε σοβαρές προθέσεις ώστε να βρεθεί σχέδιο για την Ελλάδα σήμερα» είπε.

paraskhnio.gr