Άστεγοι φιλοξενούνται σε πολυτελές ξενοδοχείο

Στο κέντρο των Βρυξελλών, κοντά στην περίφημη Γκραν Πλας, ένα κανονικό ξενοδοχείο ονόματι Μότσαρτ, προσφέρει κάθε χειμώνα ορισμένα δωμάτιά του σε αστέγους.


Η πρωτοβουλία ανήκει στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, τον Ahmed Ben Abderrahmane, ο οποίος με την βοήθεια του προσωπικού του, δίνει την ευκαιρία στην διάρκεια της λιγότερο τουριστικής περιόδου αλλά και της πιο κρύας εποχής, σε ορισμένους ανθρώπους να «ανασυνταχθούν» κοινωνικά και οικονομικά.

Η φιλανθρωπική του φιλοσοφία τον έκανε κάπως «γραφικό» στα μάτια των άλλων συναδέλφων του αλλά το κοινό και ο Τύπος τον συμπάθησαν και προέβαλαν το έργο του.

Οι υπόλοιποι ένοικοι του ξενοδοχείου, οι κανονικοί πελάτες, δεν ενοχλούνται από αυτή την ιδιορρυθμία, αντιθέτως την επικροτούν. Η ίδια η βασίλισσα του Βελγίου καθώς και ο πρωθυπουργός της χώρας τον υποστηρίζουν. Όσο για τον Abderrahmane το μόνο που ζητάει από τους αστέγους που μένουν στο πολυτελές ξενοδοχείο του είναι να μην κάνουν πολλή φασαρία και να μην ενοχλούν τους άλλους πελάτες. Η τιμή ενός μονόκλινου δωματίου γι’αυτούς τους τελευταίους είναι 90 ευρώ τη βραδιά.

Για τους νεαρούς αστέγους ενδιαφέρθηκε ένας συνομήλικός τους, ο Αμερικανός Wil Reynolds, ο οποίος στις 15 Νοεμβρίου εγκατέλειψε τις ανέσεις του σπιτιού του και για μια βραδιά κοιμήθηκε στο ύπαιθρο προκειμένου να κινητοποιήσει τους γνωστούς, τους φίλους, τους αγνώστους, γύρω από το κοινωνικό αυτό πρόβλημα. Πρόθεσή του ήταν να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι μέχρι τα 17 τους χρόνια, η πολιτεία στις ΗΠΑ φροντίζει τα παιδιά που δεν έχουν στέγη, αλλά από τα 18 και μετά τα αφήνει στην τύχη τους. Η κίνησή του ήταν συμβολική αλλά είχε σημαντικό αντίκτυπο αφού κατάφερε να συγκεντρώσει δωρεές ύψους 10 χιλιάδων δολλαρίων για την ενίσχυση του Covenant House, ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που φροντίζει αυτή την ταλαιπωρημένη ομάδα του πληθυσμού.

kala-nea.gr