Κάλυψη στον Καραμανλή προσέφερε ο Αγγέλου
Κάλυψη στον Κώστα Καραμανλή προσέφερε με την απολογία του για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ο Γιάννης Αγγέλου. Στην πολυσέλιδη απολογία του ο Γιάννης Αγγέλου εμφανίζεται ως θύμα πολιτικής σκευωρίας, «χρεώνει» στον πρώην υφυπουργό Πέτρο Δούκα επιλεκτική μνήμη και παραδέχεται ότι επισκέφθηκε το 2003 τη Μονή μαζί με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο.
Το 2003 επισκέφθηκε για πρώτη φορά τη Μονή Βατοπεδίου ο κ. Αγγέλου, όπως είπε απολογούμενος, μαζί με τον κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο. Ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου παραδέχεται ότι οι μοναχοί τον είχαν επισκεφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά μόνο για να του δώσουν κάποια πρόσκληση για εκδήλωση που εκείνοι οργάνωναν.
Μάλιστα, όπως λέει, τη μία και μοναδική φορά που επιχείρησαν να του θέσουν το ζήτημα των ανταλλαγών που τους απασχολούσε, εκείνος ευγενικά τους παρέπεμψε στους αρμόδιους αρνούμενος να εμπλακεί στην επίλυση ή την προώθηση του θέματος αυτού.
Ανακρίτρια: Πότε επισκέπτεστε για πρώτη φορά το Αγιον Ορος και σε ποια μονή διανυκτερεύσατε;
Γ. Αγγέλου: Το 2003 επισκέφθηκα για πρώτη φορά το Αγιον Ορος και διανυκτέρευσα στη Μονή Βατοπεδίου.
Ανακρίτρια: Μόνος σας το επισκεφθήκατε ή με άλλα πολιτικά πρόσωπα;
Γ. Αγγέλου: Το επισκέφθηκα με τον κ. Ρουσόπουλο και το παιδί του.
Ανακρίτρια: Με ποια συχνότητα επισκεπτόσασταν τη Μονή;
Γ. Αγγέλου: Μετά το 2003, 3-4 φορές συνολικά, Αν θυμάμαι καλά πήγα ξανά το 2005, διότι το 2004 ήταν η περίοδος των εκλογών, το 2006 μαζί με τον πρωθυπουργό και το 2007 ή το 2008.
Ανακρίτρια: Η πρώτη επιλογή για ποιον λόγο έγινε στη Μονή Βατοπεδίου;
Γ. Αγγέλου: Γιατί πήγα με τον κ. Ρουσόπουλο, ο οποίος θα διέμενε εκεί.
Ανακρίτρια: Είχε κάποιο λόγο ο κ. Ρουσόπουλος που πήγαινε στη συγκεκριμένη Μονή;
Γ. Αγγέλου: Είχε μία προγενέστερη γνωριμία με τον ηγούμενο της Μονής Εφραίμ και με τον μοναχό Αρσένιο.
Ανακρίτρια: Ηταν στενή αυτή η γνωριμία;
Γ. Αγγέλου: Υπήρχε μία γνωριμία. Δεν μπορώ να τη χαρακτηρίσω, πάντως ήταν πιο παλιά από τη δική μου.
Ανακρίτρια: Δεχόσασταν επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου από τους μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου;
Γ. Αγγέλου: Είχαν έρθει 2-3 φορές προκειμένου να εγχειρίσουν πρόσκληση για τον πρωθυπουργό και για εμένα για κάποιες εκδηλώσεις που οργάνωναν.
Ανακρίτρια: Αλλες επαφές με τους μοναχούς εκτός από τις επισκέψεις σας στη Μονή και τις επισκέψεις τους στο γραφείο είχατε;
Γ. Αγγέλου: Οχι, δεν είχα άλλες επισκέψεις και επικοινωνία.
Ανακρίτρια: Ποια άλλα πρόσωπα πολιτικά ή μη υπήρχαν στο Μέγαρο Μαξίμου που είχαν σχέση με τους μοναχούς και θα μπορούσαν να τα επισκέπτονταν;
Γ. Αγγέλου: Από όσο γνωρίζω ο κ. Ρουσόπουλος.
Ανακρίτρια: Γνωρίζετε αν πραγματοποιούσαν επισκέψεις στο σπίτι του κ. Ρουσόπουλου;
Γ. Αγγέλου: Η όποια ενημέρωση έχω είναι από τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα. Δεν έχω προσωπική αντίληψη. Ανακρίτρια: Στο Μέγαρο Μαξίμου έρχονταν οι μοναχοί κατόπιν ραντεβού;
Γ. Αγγέλου: Ναι, κατόπιν ραντεβού που έκλειναν με τη γραμματεία μου.
Ανακρίτρια: Για ποιον λόγο παρέδιδαν οι ίδιοι τις προσκλήσεις και δεν τις έστελναν ταχυδρομικώς ή με άλλον τρόπο;
Γ. Αγγέλου: Βεβαίως δεν έρχονταν από τη Μονή για να φέρουν τις προσκλήσεις, αλλά είχαν και άλλες δουλειές εδώ.
Ανακρίτρια: Κατά τις επισκέψεις των μοναχών στο Μέγαρο Μαξίμου μπορείτε να μας πείτε τι συζητούσατε;
Γ. Αγγέλου: Θα σας πω καθόσον αφορά εμένα. Ηταν μία τυπική επίσκεψη με σκοπό την επίδοση της πρόσκλησης.
Ανακρίτρια: Για τα θέματα διεκδικήσεων της Μονής και στη συνέχεια ανταλλαγών σάς έκαναν ποτέ λόγο οι μοναχοί;
Γ. Αγγέλου: Η μοναδική φορά που έγινε αναφορά από τον ηγούμενο Εφραίμ προς εμένα, φαντάζομαι για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν στη διάρκεια μίας επίσκεψής μου στο Αγιο Ορος σίγουρα όχι την πρώτη φορά το 2003, και αυτό το λέω γιατί η συζήτηση έγινε στα πλαίσια μίας ξενάγησης στον εκθεσιακό χώρο της Μονής στην οποία είχα μαζί και τον γιο μου. Εκεί ο ηγούμενος ξεκίνησε να μου λέει ότι είχαν κάποια θέματα με τα μετόχια τους στην Ξάνθη. Επειδή παρομοίων αιτημάτων γινόμουν αποδέκτης καθημερινά όπου βρισκόμουν και επειδή ούτε αρμοδιότητα, ούτε δυνατότητα, αλλά ούτε και επιθυμία είχα να εμπλέκομαι σε τέτοια θέματα, η πάγια αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η παράκλησή μου να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς, πράγμα το οποίο έκανα και στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ανακρίτρια: Σας είπαν για επιχειρηματικά σχέδια για σκοπούς αξιοποίησης των μετοχίων;
Γ. Αγγέλου: Καμία τέτοια συζήτηση. Ανακρίτρια: Πώς δεν επέμειναν να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι είχατε θέση δίπλα στον πρωθυπουργό και να χρησιμοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους;
Γ. Αγγέλου: Η σχέση και η επικοινωνία μας δεν επέτρεπε τέτοιου είδους παρέμβαση.
Ανακρίτρια: Πώς μπορεί να γίνει πιστευτό ότι οι μοναχοί δεν σας ενημέρωσαν για τα θέματά τους με το Δημόσιο;
Γ. Αγγέλου: Σας απάντησα ότι αν και ενδεχομένως κάποια στιγμή το επιχείρησαν, δεν άφησα περιθώριο.
Ανακρίτρια: Αν υποτεθεί ότι όσα κατέθεσαν εις βάρος σας μάρτυρες και κατηγορούμενοι είναι αναληθή για ποιον λόγο να σας αναμείξουν προσωπικά;
Γ. Αγγέλου: Δηλώνω κατηγορηματικά ότι εγώ δεν έγινα αποδέκτης τηλεφωνημάτων σαν αυτά που αναφέρονται, έστω και αν οι ίδιοι στο τέλος τα αμφισβητούν και δεν έκανα κανένα σχετικό τηλεφώνημα στον οποιονδήποτε. Καταθέτουν όσα καταθέτουν όψιμα, μετά την απόκτησή της ιδιότητας του κατηγορούμενου ή για να το αποφύγουν αυτό με προφανή σκοπό, διότι έτσι εκτιμούν ότι έτσι ενισχύουν την υπερασπιστική τους τακτική. Ολες οι σχετικές καταθέσεις βρίθουν ανακριβειών, αντιφάσεων, ασαφειών ακόμα και παραλογισμών.
Ετοιμάζει προσφυγή για να μειωθεί η εγγύηση των 400.000 ευρώ
ΟΛΑ ΤΑ «ΟΠΛΑ» που του παρέχει ο νόμος προκειμένου να επιτύχει τη μείωση της εγγύησης των 400.000 ευρώ που του επιβλήθηκε για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει ο πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Αγγέλου, διαβλέποντας σκοπιμότητες στην ποινική μεταχείριση που του επεφύλαξε η Δικαιοσύνη.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου κ.κ. Ζήσης Κωνσταντίνου και Ράνια Καραπλιάνη εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν προσφυγή ζητώντας τη μείωση της δυσανάλογα υπέρογκης, κατά την άποψή τους, εγγυοδοσίας καθώς και να διεκδικήσουν ακόμα και την εξάλειψη του συγκεκριμένου περιοριστικού όρου.
Το γεγονός πάντως ότι ανακρίτρια και εισαγγελέας επέβαλαν στον κ. Αγγέλου εκτός από την εγγύηση των 400.000 ευρώ και τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ερμηνεύεται από νομικούς και δικαστικούς κύκλους ως ένα επιπλέον στοιχείο που αποτυπώνει τον βαθμό της ποινικής εμπλοκής του κατηγορούμενου, χωρίς ωστόσο να προδικάζει μελλοντική κρίση περί ενοχής και πολύ περισσότερο κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητάς του.
Ο Γ. Αγγέλου έχει στη διάθεσή του περίπου 20 μέρες, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο είναι υποχρεωμένος να καταβάλει μέσω τραπεζικής εγγυητικής επιστολής το ποσό των 400.000
ευρώ βάζοντας, αν χρειαστεί, υποθήκη ακίνητη περιουσία που έχει στην κατοχή του.
Σε περίπτωση πάντως που ο κατηγορούμενος, μέσω των υπερασπιστών του, ασκήσει οποιαδήποτε προσφυγή, τότε εκ του νόμου κερδίζει χρόνο, αφού πρώτα πρέπει να κριθεί το αίτημά του και στη συνέχεια να πληρώσει το τελικό ποσό της εγγύησης. Η προσφυγή του όμως δεν σημαίνει κατά ανάγκη και ικανοποίηση του αιτήματος του κατηγορουμένου. Κάτι που σημαίνει πως αν αυτό απορριφθεί, τότε είναι υποχρεωμένος να πληρώσει την εγγύηση.
Δικαστικοί κύκλοι αντιτείνουν ότι για το ύψος της εγγύησης ανακρίτρια και εισαγγελέας μέτρησαν τη βαρύτητα της κακουργηματικής αξιόποινης πράξης που του αποδίδεται, η οποία είναι ηθική αυτουργία σε απιστία πρώην υπουργού και μάλιστα με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου, ο θεσμικός του ρόλος, αλλά και η εν γένει προσωπικότητα του κατηγορουμένου.
Οι ίδιοι κύκλοι προσθέτουν με νόημα ότι για την επιβολή των περιοριστικών όρων συμφώνησαν τόσο η εφέτης- ειδική ανακρίτρια κ. Ειρήνη Καλού, που χειρίζεται εδώ και μήνες την υπόθεση, όσο και η εισαγγελέας εφετών κ. Γεωργία Τσατάνη που έχει γνωμοδοτήσει για όλους τους κατηγορούμενους.
[ΤΑ ΝΕΑ]