Δρομολογείται η κατασκευή βιβλιοθήκης στο Ρέθυμνο

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται μετά από πολλά χρόνια, η κατασκευή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο Ρέθυμνο! Στις 19 Ιουλίου, εγκρίθηκαν από την Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, τα τεύχη δημοπράτησης και η διακήρυξη διενέργειας ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάθεση εκτέλεσης του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 4.405.806 ευρώ.

Δύο λόγια για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης σήμερα

H Bιβλιοθήκη λειτουργεί ως ΝΠΔΔ από το 1953 και είναι μία από τις μεγαλύτερες επαρχιακές βιβλιοθήκες της χώρας. Στεγάζεται στο παλιό παρθεναγωγείο, ιδιοκτησίας της Μητρόπολης με μηνιαίο ενοίκιο 480 ευρώ.
Οι συλλογές της περιλαμβάνουν 150.000 τόμους βιβλίων, περισσότερους από 1.500 τίτλους περιοδικών και ένα πλούσιο αρχείο τοπικών εφημερίδων αλλά και αθηναϊκού, καθώς και αρχειακό υλικό για το Ρέθυμνο και την Κρήτη. Παράλληλα έχει 2 κινητές βιβλιοθήκες που φέρνουν τους κατοίκους πολλών περιοχών σε επαφή με το βιβλίο. Εγγεγραμμένα ενεργά μέλη είναι 9.645 πολίτες και πραγματοποιεί περισσότερους από 25.000 δανεισμούς το χρόνο. Εκτός από το χώρο όπου βρίσκονται τα βιβλία, που αποτελείται από δύο δωμάτια 150τ.μ. χωρίς αναγνωστήριο, αποθηκευτικούς και άλλους απαραίτητους χώρους, η βιβλιοθήκη ενοικιάζει και ένα δεύτερο χώρο απέναντι για τις ανάγκες του Κέντρου Πληροφόρησης όπως ακόμη και μια αποθήκη, όλοι χώροι ακατάλληλοι.

Σημειώνεται ότι η ακαταλληλότητα του κτηρίου που στεγάζει μέχρι και σήμερα τη βιβλιοθήκη, είναι γνωστή από το 1964, όταν κλιμάκιο τεχνικών του Υπουργείου Παιδείας έκρινε πως είναι επικίνδυνο.

[cretalive.gr]