Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της έκθεσης “Πηνελόπη Gandhi”
Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις της έκθεσης-διάδρασης “Πηνελόπη Gandhi, η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα” που φιλοξενείται στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Η Πηνελόπη Gandhi, παρουσιάζει την πρώτη μεγάλη δράση της με μία Έκθεση- Διάδραση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από την 1η έως στις 17 Νοεμβρίου 2012 στο Ηράκλειο. Οι παλιές υφάντριες της Κρήτης, μαζί με κοινωνικούς επιστήμονες, παιδαγωγούς, αρχαιολόγους και επιστήμονες άλλων γνωστικών αντικειμένων, θα διδάξουν στα παιδιά των σχολείων της Κρήτης.
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο οργανώνει βιωματικές προσεγγίσεις και εργαστηριακού τύπου συζητήσεις υπό την καθοδήγηση της κ. Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, μαζί με τις προσκεκλημένες κυρίες από την Μέση Ανατολή και την Ινδία, τις ντόπιες υφάντριες και τα παιδιά – μαθητές. Η Αποστολή συντονίζεται από τη κυρία Βαρβάρα Τερζάκη- Παλλήκαρη.
Η Λυσιστράτη έλεγε, ότι θα οργανώσει την πολιτική ζωή όπως οργανώνει το αργαστήρι της, θα καθαρίσει και θα ξεμπλέξει τα νήματα, θα μαζέψει όσα είναι σκορπισμένα, θα τους βάλει όλους σε σειρά και θα υφάνει και μια κάπα για τον Δήμο…
Η Αριάδνη κρατούσε το νήμα-νόημα του πολιτισμού της Κρήτης στα χέρια της… Η Πηνελόπη Gandhi κρατεί την άκρη του νήματος σήμερα…
Η Έκθεση θα είναι ανοικτή για όλους όσους επιθυμούν να μετέχουν στις βιωματικές/διαδραστικές προσεγγίσεις της Υφαντικής Τέχνης, στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου, από την 1η έως στις 17 Νοεμβρίου 2012 στο Ηράκλειο.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής
09:00 – 13:30
Καινοτόμος δράση: «Η υφαντική τέχνη στο σχολείο»
Επισκέψεις σχολείων
09:00 – 10:15 3ο Νηπιαγωγείο Ηρακλείου
10:30 – 11:45 Νηπιαγωγείο Αντισκαρίου
12:00 – 13:15 2ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου
Προβολή video
Τέσσερις υφάντρες υφαίνουν στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Κλώσιμο (ακολουθεί διάλογος)
Συντονισμός: Στεφανία Μοδάτσου
17:30 – 19:00 Μικρή Σπουδή του νήματος-νοήματος… Νικόλαος Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, «Θεές, βασίλισσες και πριγκίπισσες που ύφαιναν στην αρχαιότητα. Γραπτή παράδοση και απτά ευρήματα».
Μαρίνα Σούκα – Μαρία Στριλιγκά, εκπαιδευτικοί: «Ο στημονερός της Κρήτης: ένα σχέδιο διδακτικής παρέμβασης».
Δημήτρης Καραγιώργος, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης. Με τη συμμετοχή μιας υφάντρας.
19:00 – 20:00 Ξεναγήσεις επισκεπτών.
patris.gr