Αυξάνονται τα συσσίτια στο Ηράκλειο

Χιλιάδες είναι, πλέον, οι οικογένειες στο Ηράκλειο που έχουν «χτυπηθεί» από την οικονομική κρίση.

Καθημερινά, πολλοί άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους ή εργάζονται χωρίς να πληρώνονται με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να προσφέρουν τα προς το ζην στα παιδιά τους.

Έτσι, καταλήγουν στην ουρά για τα συσσίτια, σε μέρη, όπου μοιράζονται τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Φάρο ελπίδας, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι όσο αυξάνονται οι ανάγκες του κόσμου, τόσο πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των ατόμων που, έστω και από το υστέρημά τους, προτίθενται να σταθούν στο πλευρό όσων τους χρειάζονται.

Επιτροπές γειτονιών, η Εκκλησία, πολιτιστικοί σύλλογοι, συνδικάτα, φορείς έχουν ανοίξει έναν δρόμο που ακολουθούν και πολλοί μεμονωμένοι Ηρακλειώτες, εκείνο της προσφοράς στους πιο αδύναμους.

Περισσότερα από 500 άτομα έχει βοηθήσει η ομάδα αλληλεγγύης της Αγίας Αικατερίνης που λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο. Προσφέρει τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια σε άπορες οικογένειες και βοηθάει να βρουν δουλειά όσοι είναι άνεργοι. Τα μέλη της ομάδας πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι για να διαπιστώσουν τις πραγματικές ανάγκες της κάθε οικογένειας και ανάλογα να τη στηρίξουν.

Ο κ. Μηνάς Χατζηδάκης αναφέρει στην «Π» πως εκείνο που του κάνει τρομερή εντύπωση είναι ότι, ακόμα και άτομα που έχουν βοηθηθεί με σακούλες τροφίμων, τα έχει συναντήσει στους κάδους απορριμμάτων να ψάχνουν για οτιδήποτε, κυρίως, όμως, τροφή. Αυτό σημαίνει, δυστυχώς, ότι η βοήθεια που προσφέρεται δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες τους.

Δραματική είναι και η κατάσταση μίας χωρισμένης μητέρας ενός παιδιού που δεν μπορεί να το βαπτίσει και του δίνει γάλα, μετά από τη βοήθεια των μελών της ομάδας.

Μεγάλη ανάγκη υπάρχει, ακόμα, για φάρμακα, όπως στην περίπτωση ενός κατοίκου της περιοχής που έχει σημαντικό πρόβλημα υγείας και χρειάζεται ψυχοφάρμακα. Στο νεαρό αυτό άτομο, η ομάδα έδωσε ένα στρώμα γιατί δεν είχε ούτε πού να κοιμηθεί.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί να καλέσει κανείς στο τηλέφωνο 6981027164.

Λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου, που ερχόταν στο συσσίτιο από όλες τις περιοχές του Ηρακλείου, τα μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης Δειλινών αποφάσισαν να διοργανώνουν συσσίτιο όχι μόνο κάθε Κυριακή αλλά, πλέον, και κάθε Σάββατο.

Τα συσσίτια γίνονται από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου των Δειλινών.

Ο κ. Βαγγέλης Μπατζόπουλος αναφέρει πως κάθε Σαββατοκύριακο μοιράζονται περισσότερες από 350 μερίδες και οι περισσότεροι που εξυπηρετούνται είναι Έλληνες. Τα μέλη της επιτροπής προσπαθούν να φροντίσουν και όσους έχουν προβλήματα υγείας, τους εξασφαλίζουν γιατρούς και φάρμακα.

Υπάρχουν πολλοί εθελοντές που βοηθάνε την επιτροπή καθώς και τρεις μεγάλες επιχειρήσεις του Ηρακλείου.

Όποιος έχει την ανάγκη να ενισχυθεί από τη βοήθεια της επιτροπής μπορεί να καλέσει στο τηλέφωνο 6974508310.

Τα 11.000 μέλη έχει φτάσει η ομάδα Give, που μέσα από το facebook κοινοποιεί τις ανάγκες του κάθε ατόμου και προσπαθεί να βρει λύσεις στο πρόβλημά του. «Όλοι έχουν αντιληφθεί πως αν ο ένας δε βοηθήσει τον άλλο δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», τονίζει η κ. Νάνσυ Παστού.

Μέσα από την ομάδα προσφέρονται κυρίως ρούχα, τρόφιμα, έπιπλα, οικιακός εξοπλισμός, ηλεκτρικές συσκευές, πιάτα, πιρούνια και ό,τι έχει σχέση με το σπίτι.

Σε μία νέα μαμά δόθηκε ό,τι χρειάστηκε το νεογέννητό της, από μπιμπερό μέχρι το κρεβατάκι του.

«Οι οικογένειας μας βλέπουν πια σα μέλη τους, μας υποδέχονται με χαμόγελο, μας στέλνουν χρόνια πολλά στις γιορτές μας και μας δίνουν δώρα τα πιτσιρίκια, όμως μία ζωγραφιά. Τελικά, παίρνουμε περισσότερα από όσα δίνουμε», αναφέρει η κ. Παστού.

patris.gr