Συλλαλητήριο μετά την παρέλαση της 28ης

Η φετινή επέτειος της 28ης Οκτωβρίου βρίσκει τη χώρα και τους πολίτες σε δεινή θέση. Παράλληλα, η δημόσια εκπαίδευση συρρικνώνεται, εργασιακά δικαιώματα καταπατούνται.

Στο πρόσφορο έδαφος της κρίσης οι φασιστικές ιδέες επιχειρούν να αποκτήσουν ακροατήριο στη νεολαία. Στο πλαίσιο αυτό η αντιφασιστική πάλη του ελληνικού λαού για ελευθερία και δικαιοσύνη γίνεται επίκαιρη ξανά.
Έτσι, η μέρα μνήμης και τιμής για τους ήρωες της περιόδου 1940-1945 δεν μπορεί να ταυτίζεται με την απόδοση τιμών στις σύγχρονες πολιτικές αρχές, αυτές που υποτάσσουν την Ελλάδα στα κελεύσματα της τρόικας, των τραπεζών, της ΕΕ και του ΔΝΤ, που ξεπουλάνε το δημόσιο και φυσικό πλούτο της χώρας μας σε ιδιώτες, που αφήνουν αφορολόγητο το μεγάλο κεφάλαιο και εξοντώνουν με χαράτσια, απολύσεις και σχέδια εργασίας 13 ωρών τη μέρα (!) τους εργαζόμενους και το φτωχό λαό.

Το 1940 ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε στο φασισμό και το ναζισμό. Υπέφερε την πείνα και τις εκτελέσεις, τις σφαγές αμάχων και το κάψιμο ολόκληρων χωριών όπως η Κάντανος από τους Ναζί. Είδε συμπατριώτες μας να στέλνονται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στους φούρνους και τα κρεματόρια των Ναζί όπου μαρτύρησαν εκατομμύρια «διαφορετικοί» άνθρωποι που δεν μπορεί να ανεχτεί ο φασισμός, Εβραίοι, Τσιγγάνοι, Αριστεροί και Αντιστασιακοί, ακόμη και άρρωστοι άνθρωποι, Έζησε μαζί με όλο τον κόσμο τη φρίκη του Νταχάου. Αντιμετώπισε όμως με θάρρος ο ελληνικός λαός τους Ναζί και τους φασίστες συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες, τους μαυραγορίτες, τους προδότες κι ανέπτυξε το ηρωικό έπος της Εθνικής Αντίστασης, που ξεκίνησε από το κατέβασμα της ναζιστικής σημαίας από την Ακρόπολη από το Μανόλη Γλέζο και το Λάκη Σάντα, συνεχίστηκε με τα Συσσίτια Αλληλεγγύης για τους πεινασμένους και εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, στις πόλεις και τα βουνά με τον ένοπλο αγώνα και το αντάρτικο κατά του φασισμού.
Οι πολιτικές εξαθλίωσης που ακολουθούνται από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση νεκρανασταίνουν το φάντασμα του φασισμού. Στην περσινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, η εξέγερση του ελληνικού λαού ανέτρεψε την κυβέρνηση. Σήμερα, επιχειρούν τη συνέχιση της πολιτικής εξαθλίωσης των πολιτών για να στηριχθούν οι τράπεζες, με μια νέα κυβέρνηση. Να μην τους αφήσουμε να ξαναφέρουν το φασισμό! Το 2012 πρέπει να φωνάξουμε «Ποτέ ξανά φασισμός!», να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τη δημοκρατία, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τη Δημόσια Δωρεάν Υγεία και Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση, το δικαίωμα για αξιοπρεπή εργασία για όλους, το σεβασμό και τη διεύρυνση των κατακτήσεων του ελληνικού λαού.
Με δεδομένο τον σεβασμό μας στην ημέρα αυτή αλλά και στους σύγχρονους αγώνες του λαού μας ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Χανίων:
• Καλεί τους εκπαιδευτικούς να τιμήσουν την ημέρα με όποιο τρόπο βρίσκουν πρόσφορο.
• Καλύπτει συνδικαλιστικά όποιον συνάδελφο ή Σύλλογο Διδασκόντων αποφασίσει να μην πάρει μέρος στην παρέλαση.
• Θεωρεί ότι την μέρα της 28ης Οκτωβρίου πρέπει να διαπεράσουν οι αγώνες για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας και των δικαιωμάτων της νεολαίας.
• Καλεί τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας αλλά και κάθε Χανιώτη Δημοκράτη σε ειρηνική διαμαρτυρία, σεβόμενοι πρωτίστως τους μαθητές μας που θα παρελάσουν.
• Η διαμαρτυρία γίνεται για την διάλυση της Δημόσιας Παιδείας και του κοινωνικού κράτους την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, στις 12:30 π.μ. στην Πλατεία Δικαστηρίων.

kydon.gr