NYT: Δισεκατομμύρια κρυμμένου πλούτου για την οικογένεια του πρωθυπουργού της Κίνας

Η οικογένεια του πρωθυπουργού της κομμουνιστικής Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, έχει συγκεντρώσει στα χέρια της τεράστιο πλούτο κατά το διάστημα που αυτός βρίσκεται σε θέσεις εξουσίας, σύμφωνα με πολύκροτο δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο κ. Γουέν τόνιζε την ταπεινή προέλευσή του. Η μητέρα του εργαζόταν ως δασκάλα στη βόρεια Κίνα, ενώ ο πατέρας του ήταν χοιροτρόφος. «[Στην παιδική μου ηλικία], η οικογένειά μου ήταν εξαιρετικά φτωχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κινέζος ηγέτης στο πλαίσιο ομιλίας που εκφώνησε το 2011.

Οι εποχές όμως έχουν αλλάξει, όπως αποκαλύπτουν οι New York Times. Η μητέρα του κ. Γουέν, 90 ετών πλέον, φαίνεται πως έχει αφήσει τη φτώχια πίσω της, καθώς, σύμφωνα με εταιρικά και ρυθμιστικά έγγραφα, η αξία μονάχα μίας επένδυσης στο όνομά της ανερχόταν το 2007 στα 120 εκατομμύρια δολάρια!

Οι λεπτομέρειες για το πώς η υπερήλικας μητέρα του κινέζου ηγέτη συγκέντρωσε αυτά τα χρήματα δεν είναι γνωστές, «ούτε καν εάν η ίδια έχει γνώση των περιουσιακών στοιχείων στο όνομά της», ωστόσο, η συσσώρευση της περιουσίας ξεκίνησε «αφότου ο υιός της προάχθηκε στην κυβερνώσα ελίτ [της Κίνας], αρχικά ως αναπληρωτής πρωθυπουργός [το 1998] και έπειτα από πέντε χρόνια ως πρωθυπουργός».

Παρά ταύτα, η μητέρα του Γουέν Ζιαμπάο δεν είναι το μοναδικό μέλος της οικογένειάς του που εμφανίζει εντυπωσιακό πλουτισμό κατά τα τελευταία χρόνια. Πολλοί συγγενείς του κινέζου πρωθυπουργού, συμπεριλαμβανομένων του υιού του, της κόρης του, του νεότερου αδελφού του και του κουνιάδου του έχουν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες τα τελευταία 14 χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα των NYT, η οικογένεια του κινέζου ηγέτη έχει, σε βάθος χρόνου, πάρει υπό τον έλεγχό της περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία εκτιμάται στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν οι Times, οι επιχειρησιακές δραστηριότητες συγγενών του κ. Γουέν συχνά απολάμβαναν την υποστήριξη κρατικών εταιρειών, ενώ μέλη της οικογένειάς του συγκέντρωσαν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο μετοχές τραπεζών, κοσμηματοπωλών, εταιρειών τηλεπικοινωνιών και τουριστικών θέρετρων.

Βεβαίως, όπως επισημαίνουν οι NYT, δεδομένου ότι οι διεργασίες της κινεζικής κυβέρνησης σπάνια δίνονται στη δημοσιότητα, δεν είναι δυνατό να αποσαφηνιστεί εάν ο κ. Γουέν είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στις δραστηριότητες της οικογένειάς του. Παρά ταύτα, πολλοί συγγενείς του αποκόμισαν οφέλη από τις αποφάσεις του.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του αδελφού του κινέζου πρωθυπουργού, εταιρεία του οποίου έλαβε περισσότερα από 30 εκατομμύρια δολάρια μέσω δημόσιων συμβάσεων και επιδοτήσεων, προκειμένου να διαχειριστεί ιατρικά απόβλητα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις χώρας.

Οι συμβάσεις δόθηκαν αφότου ο κ. Γουέν ανακοίνωσε σκληρότερους κανονισμούς για τη διαχείριση αποβλήτων το 2003, στον απόηχο της κρίσης του SARS.

Υπενθυμίζεται πως ο κινέζος πρωθυπουργός δεν είναι το πρώτο μέλος της κινεζικής ελίτ που κατηγορείται για πλουτισμό. Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η εκτεταμένη οικογένεια του νυν αντιπρόεδρου της χώρας Ξι Γινπίνγκ, ο οποίος έχει επιλεγεί για να αναλάβει τα ηνία του Κομουνιστικού Κόμματος (Νοέμβριος) και της χώρας (Μάρτιος 2013), έχει επενδύσεις αξίας 375 εκατομμυρίων δολαρίων σε διάφορες εταιρείες.

Η πρόσβαση στο Bloomberg απαγορεύτηκε στην Κίνα στον απόηχο της δημοσιοποίησης του επίμαχου δημοσιεύματος, γεγονός που καταδεικνύει τη μεγάλη ευαισθησία του Πεκίνου όσον αφορά τέτοιου είδους καταγγελίες για την πολιτική ηγεσία της χώρας.

skai.gr