Στο σκαμνί τέσσερις πανεπιστημιακοί γιατροί στο Ηράκλειο !!

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου θα καθίσουν 4 εκ των κορυφαίων πανεπιστημιακών γιατρών του ΠΑΓΝΗ, με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, κοινή για όλους, αλλά με την επιπλέον κατηγορία για έναν εξ αυτών, της «αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση».


Ωστόσο, ενώ η κατηγορία είναι κοινή, το κατηγορητήριο είναι διαφορετικό, αφού επίκεντρο της δίωξης είναι ο καθηγητής Ιωάννης Μελισσάς, μέχρι πρόσφατα διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΑΓΝΗ, τόσο για την υπόθεση με την εταιρεία της συζύγου του – υλικά της οποίας ως μέλος της Επιτροπής Προδιαγραφών και Προμηθειών ενέκρινε ο καθηγητής για το ΠΑΓΝΗ, που στη συνέχεια χρησιμοποιούσε στα χειρουργεία του – όσο και για το ότι χειρουργούσε εκτός ΠΑΓΝΗ σε ιδιωτικά κέντρα υγείας και κλινικές με ραντεβού που έκλεινε και μέσω της κλινικής του ΠΑΓΝΗ.
Μαζί του όμως στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και καθηγητής Ιατρικής Ιωάννης Παλλήκαρης, ο νυν πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Οδυσσέας Ζώρας, και ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, καθηγητής Καρδιολογίας Παναγιώτης Βάρδας. Οι τρεις τους κατηγορούνται ότι εκ της θεσμικής τους ιδιότητας εντός της σχολής και του Πανεπιστημίου όφειλαν βάσει της υπηρεσιακής τους ευθύνης, που προκύπτει κατά τον εισαγγελέα από τη νομοθεσία τόσο του ΕΣΥ όσο και του Πανεπιστημίου, να τον έχουν παραπέμψει στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Πανεπιστημίου και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, αλλά και στα αρμόδια όργανα του ΠΑΓΝΗ.
Η ποινική δίωξη έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα Ηρακλείου κ. Νίκο Μαρκάκη με πράξη που φέρει ημερομηνία 14/7/2010 και αφορά σε έρευνα που έγινε στο ΠΑΓΝΗ αφενός μεν σχετικά με διαγωνισμούς προμηθειών, αφετέρου δε σε συνέχεια προκαταρκτικής εξέτασης σε βάρος γιατρών του ΠΑΓΝΗ και μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η συγκεκριμένη δίωξη καταγράφεται ως μία από τις πολλές που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν, στα πλαίσια της πολύμηνης και πολυεπίπεδης έρευνας του εισαγγελέα Ηρακλείου γύρω από τη δημόσια υγεία με επίκεντρο το ΠΑΓΝΗ και τα όσα ανέδειξε και η δημοσιογραφική έρευνα επί 5 μήνες.

Η περίπτωση Μελισσά

Η εισαγγελική παραπομπή σε δίκη, μετά από τη διενέργεια σχετικής έρευνας, ήρθε να επιβεβαιώσει τα όσα η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε και για δύο πτυχές της υπόθεσης, ενώ η εισαγγελική έρευνα στηρίχθηκε ιδίως στο τμήμα που αφορά στις εγχειρήσεις εκτός ΠΑΓΝΗ και σε επώνυμες καταγγελίες πολιτών.
Όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη δίωξη αυτή ο εισαγγελέας Ηρακλείου εγκαλεί με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος τον πρύτανη αλλά και τους νυν και πρώην προέδρους της Ιατρικής Σχολής, διότι όφειλαν υπηρεσιακά να έχουν παραπέμψει τον καθηγητή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Πανεπιστημίου Κρήτης αλλά και του ΠΑΓΝΗ. Άρα δέχεται πως είτε “αμέλησαν” είτε “συγκάλυψαν” ποινικά διωκόμενες πράξεις του κ. Μελισσά. Μάλιστα η δίωξη κατά πρώην και νυν προέδρου Ιατρικής Σχολής αναδεικνύει ότι ο εισαγγελέας εντόπισε διαχρονικότητα στις πράξεις του κ. Μελισσά. Στη δεύτερη υπόθεση, όμως, ίσως έτσι να εξηγείται γιατί μέχρι σήμερα και παρά τη σωρεία αποκαλύψεων τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του Πανεπιστημίου δε συνεδρίασαν ούτε μία φορά. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έστω την περασμένη Πέμπτη και με 7 μήνες καθυστέρηση η γενική συνέλευση της Ιατρικής αποφάσισε την παραπομπή τουλάχιστον του κ. Μελισσά και της κ. Καλμαντή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του Πανεπιστημίου, μέχρι και σήμερα επίσημη καθαρογραμμένη απόφαση δεν υπάρχει.

Πίεση η δίωξη

Έτσι μπορεί η συνέλευση της Ιατρικής Σχολής να έγινε στις 15 Ιουλίου έχοντας προγραμματιστεί από τις 22 Ιουνίου, αλλά το ότι στην ημερήσια διάταξή της ένα από τα πρώτα θέματα που μπήκε ήταν και η παραπομπή Μελισσά (περίπου ως μοναδικού αποδιοπομπαίου τράγου από όλο το σώμα των πανεπιστημιακών γιατρών) ίσως εξηγείται τελικά από το γεγονός ότι μία μέρα νωρίτερα ο εισαγγελέας – στις 14 Ιουλίου – είχε εκδώσει τη σχετική ποινική δίωξη με παραπομπή σε δίκη.
Με άλλα λόγια, ο νυν πρόεδρος της Σχολής Οδυσσέας Ζώρας – αν ισχύει αυτή η υπόθεση – ενεργοποιήθηκε και πάλι μόνο όταν διαπίστωσε ότι οι ευθύνες πλέον βάρυναν και τον ίδιο ως προς τη μη παραπομπή του κ. Μελισσά. Ηθικά τουλάχιστον, η απόφαση της συγκεκριμένης δίωξης από τον εισαγγελέα Ηρακλείου αποδεικνύει στην πράξη ότι, σε αντίθεση με τα “άβατα” και τις απόψεις ορισμένων περί “λουξ” γιατρών που χρήζουν ειδικής μεταχείρισης ή οχυρώνονται περίπου ανεξέλεγκτα πίσω από την ακαδημαϊκή αυτοτέλεια, για τις δικαστικές Αρχές δεν έχει καμία σημασία.

[Νέα Κρήτη]