Εκπέμπουν SOS Λαφονήσι

Την άμεση υπογραφή του χωροταξικού του Λαφονησίου ζητά με επιστολή της στην Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης η Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Λαφονησίου και της ευρύτερης περιοχής.


Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, στην υπουργό Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, στον νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη, στη Δήμο Ιναχωρίου, αλλά και στις Νομαρχιακές Επιτροπές των κομμάτων, αναφέρεται:
«Η Κίνηση Πολιτών “ΛΑΦΟΝΗΣΙ SOS” καλεί τον περιφερειάρχη Κρήτης να υπογράψει άμεσα το Χωροταξικό Σχέδιο (ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Ιναχωρίου, όπως έχει κατατεθεί, έτσι ώστε να προστατευτεί η ευρύτερη περιοχή.
Οι κάτοικοι της περιοχής του Ιναχωρίου έχουν ομόθυμα εκφράσει τη βούλησή τους μέσα από ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού τους Συμβουλίου και όλων των φορέων, καθώς και του Νομαρχιακού Συμβουλίου για την άμεση έγκριση του Χωροταξικού Σχεδίου της περιοχής τους. Οι κάτοικοι της περιοχής του Ιναχωρίου έχουν ομόθυμα επιλέξει την προστασία της περιοχής του Λαφονησίου και του Δήμου Ιναχωρίου, για ένα μέλλον με πραγματική ανάπτυξη, όπου το οικονομικό της αποτέλεσμα θα διαχέεται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι στους ολίγους. Λένε “όχι” στην άγρια τουριστική ανάπτυξη και την τσιμεντοποίηση της περιοχής του Λαφονησίου και του δήμου τους, λένε “όχι” σε λατομεία στην παραλιακή περιοχή του όρμου Στομίου.
Η περιοχή του Λαφονησίου εντάσσεται στο προστατευόμενο από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία Δίκτυο Ευρωπαϊκών Οικοτόπων NATURA 2000. Η ελληνική κυβέρνηση και τα όργανά της, όπως ο διορισμένος από αυτήν περιφερειάρχης, οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα σε μέτρα προστασίας όλων των περιοχών NATURA 2000, εγκρίνοντας Χωροταξικά Σχέδια οι μεν και Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες οι δε, δημιουργώντας Φορείς Διαχείρισης σε όλες τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000. Οσο δεν το κάνουν αυτό, βρίσκοντας διάφορα γραφειοκρατικά προσκόμματα, επιτρέπουν σε ποικιλώνυμα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα να αυθαιρετούν και να αλωνίζουν σε αυτές τις περιοχές, επιδιώκοντας να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα (λατομεία, μεγάλες ξενοδοχειακής μονάδες)».

[tolmi.gr]