Κέντρο Υγείας στο χώρο του παλιού νοσοκομείου: Υπεγράφη στο Δημαρχείο Χανίων η απόφαση ένταξης στο ΕΣΠΑ

Μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Δημοτικής Αρχής των Χανίων – και προσωπικό στοίχημα του ίδιου του Δημάρχου, Μανώλη Σκουλάκη – έγινε πράξη χθες, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012, στο Δημαρχείο Χανίων, με την υπογραφή της απόφασης ένταξης στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη και Νήσοι Αιγαίου 2007 2013) του έργου της κατεδάφισης του Παλιού Νοσοκομείου Χανίων και της κατασκευής στη θέση αυτού, ενός σύγχρονου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου.

Για «επιτυχή επισφράγιση ενός πολυετή αγώνα και προσωπική δικαίωση» έκανε λόγο ο Δήμαρχος Χανίων, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, κατά τη στιγμή υπογραφής του συμφώνου αποδοχής των όρων απόφασης ένταξης του έργου – προϋπολογισμού 4,5 εκ . ευρώ – παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρίας Κασωτάκη.

Για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου σε συνεργασία πάντα με τη Διαχειριστική Αρχή, προκειμένου να προετοιμαστεί έγκαιρα από πλευράς Δήμου ο φάκελος των μελετών και να μπορέσει ενταχθεί το έργο για χρηματοδότηση στο Ε.Σ.Π.Α», τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων, ευχαριστώντας παράλληλα τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες για τη συμβολή τους. «Από αύριο ξεκινάμε τις διαδικασίες για την δημοπράτηση του σημαντικού αυτού έργου. Ούτε μία ημέρα δεν μπορεί να πάει χαμένη ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρώσει αυτό το τεράστιο έργο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια», κατέληξε ο κ. Δήμαρχος

«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, που ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του πίστεψαν ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.«Στις συναντήσεις μου με τον Δήμαρχο Χανίων, έβλεπα την αγωνία του. Πιστεύω να μην έχει βάλει πολλά στοιχήματα όπως αυτό, γιατί, όπως απέδειξε, τα κερδίζει», επεσήμανε χαρακτηριστικά ακόμη ο κ. Αρναουτάκης.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2014, επεσήμανε από την πλευρά της η προϊσταμένη της Διαχειριστικής Αρχής Μ. Κασωτάκη προσθέτοντας ότι «όποιος πιστεύει κάτι, μπορεί να το κάνει πράξη. Ο Δήμαρχος Χανίων, πίστεψε το έργο αυτό – παρά το γεγονός ότι εμείς ως υπηρεσία είχαμε εκφράσει τις αμφιβολίες λόγω των δύσκολων διαδικασιών και των πολλών αδειοδοτήσεων που απαιτούνταν – και πράγματι το κατάφεε σε μία δύσκολη, οικονομικά συγκυρία. Είναι ένα καλό παράδειγμα επιμονής και συνεργασίας, μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και της Περιφέρειας, με αρωγούς τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο Χανίων». Η σκοπιμότητα του εν λόγω έργου είναι αναμφισβήτητη. Αναβαθμίζεται η περιοχή, ανασαίνει και παράλληλα δημιουργείται μία ευέλικτη, σύγχρονη μονάδα υγείας», κατέληξε η κα Κασωτάκη.

Την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη του έργου, εξέφρασαν ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και η Αναπληρωτρια Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Ευαγγελία Παραγιουδάκη.

«ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ»

Στόχος με την λειτουργία του Κ.Υ., είναι να ελαχιστοποιηθεί η λειτουργία του Νοσοκομείου Χανίων για παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να μπορέσει να αναπτύξει καλύτερα την παροχή δευτεροβάθμιας περίθαλψης που είναι και ο βασικός του ρόλος. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση, το κτίριο του Κέντρου Υγείας καθώς και οι απαραίτητοι χώροι κίνησης και στάθμευσης που το περιβάλλουν,  θα κατασκευαστούν στο τμήμα έκτασης 5.848,41 τ.μ., όπου προβλέπονται  χρήσεις Υγείας . Η υπόλοιπη έκσταση θα αξιοποιηθεί μελλοντικά για την διαμόρφωση χώρων πρασίνου καθώς και κοινόχρηστων χώρων που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα το νέο κτήριο αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα:

Επίπεδο α’

Το επίπεδο αυτό είναι προσπελάσιμο από εξωτερική ράμπα και από τον εσωτερικό κατακόρυφο άξονα κίνησης του κτηρίου. Εδώ έχουν τοποθετηθεί οι Η/Μ χώροι, (δηλαδή η γεννήτρια, το UPS, ο υποσταθμός, ο ηλεκτρικός πίνακας και ο πίνακας ασθενών ρευμάτων , το λεβητοστάσιο, η δεξαμενή και το αντλιοστάσιο πυρόσβεσης, οι φιάλες πυρόσβεσης, η αποθήκη τεχνικού υλικού , το μηχανοστάσιο ανελκυστήρα , ο χώρος συλλογής και αποκομιδής επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων, το γραφείο του συντηρητή, το αρχείο, αποθήκες υλικών, και οι  βοηθητικοί  χώροι καθαριότητας).

Επίπεδο β’

Στο επίπεδο β’ υπάρχουν οι χώροι:

Χώροι Α΄βοηθειών: αίθουσα μικροεπεμβάσεων , λουτρά ασθενών, χώροι καθαρών — ακαθάρτων, θάλαμος βραχείας νοσηλείας, θάλαμος μόνωσης, , χώρος φορείου, και χώρος αναμονής.

Εργαστήρια — εξεταστήρια: δύο ανεξάρτητοι ακτινολογικοί χώροι – θάλαμος χειριστηρίου και σκοτεινός θάλαμος,  μικροβιολογικό εργαστήριο , οδοντιατρείο και τρία ανεξάρτητα εξεταστήρια .Χώροι προσωπικού: δωμάτιο εφημερεύοντος ιατρού ,αναψυκτήριο με κουζίνα και δύο συγκροτήματα αποδυτηρίων  .

Γραφεία και χώροι αναμονής : γραφεία προσωπικού ,γραφεία ιατρών, γραφείο διοίκησης με γραμματεία ,γραφείο κοιν. λειτουργού, γραφείο μικροβιολόγου, στάση αδερφής ,  χώρος πληροφοριών , χώροι αναμονής κοινού , χώροι υγιεινής κοινού και ΑΜΚ  .

Περιβάλλων χώρος κτιρίου:

Ο περιβάλλων χώρος δεντροφυτεύεται  για τη δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος και κατασκευάζεται πεζοδρόμιο κίνησης και  υπαίθριοι καθιστικοί χώροι. Στον άξονα κίνησης πεζών κατασκευάζεται και ειδικός άξονας κίνησης τυφλών .

Η περιοχή διέλευσης και στάθμευσης αυτοκινήτων ασφαλτοστρώνεται και δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης για το προσωπικό , τα ασθενοφόρα καθώς και χώρος στάθμευσης  επισκεπτών.

agonaskritis.gr