Εικόνα αποσύνθεσης στο Δημόσιο

Συμπτώματα παράλυσης παρουσιάζει το δημόσιο μετά τις απολύσεις των συμβασιούχων και το κύμα φυγής των συνταξιούχων για να προλάβουν τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, εφορίες, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία και δημοτικές επιχειρήσεις εμφανίζουν εικόνα διάλυσης με τους πολίτες να αναμένουν πολύ περισσότερο χρόνο για την επίλυση των ζητημάτων τους.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί στο ταμείο του Δημοσίου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους φτάνουν τις 20.000, όταν πέρυσι μέχρι το τέλους του έτους είχαν κατατεθεί 18.000 αιτήσεις.

Άρνητική πρωτιά στην δυσλειτουργία κατέχουν οι δήμοι. Λουκέτο έχουν βάλει ήδη δεκάδες ΚΕΠ, καθώς η λειτουργία τους στηριζόταν όπως αποδείχθηκε αποκλειστικά σε συμβασιούχους των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν. Σοβαρά προβλήματα όμως παρουσιάζουν και άλλες κοινωνικές δομές των δήμων. Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις που σε σχέση με πέρυσι έχουν αυξηθεί κατά 30%. Στην Αθήνα έχουν απορριφθεί 3.000 αιτήσεις, στον Βύρωνα 300 και στην Γλυφάδα 200.

Εικόνα παράλυσης και στα ασφαλιστικά ταμεία. Στις υπηρεσίες του ΙΚΑ η σταδιακή αποχώρηση των συμβασιούχων των stage έκανε τους μόνιμους υπαλλήλους να σηκώσουν τα χέρια ψηλά. Στο ΙΚΑ ο χρόνος αναμονής για την έκδοση σύνταξης έχει αυξηθεί από τους 6 μήνες στους 8 . Ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει αδρανήσει καθώς οι υπάλληλοι διεκπεραιώνουν μόνο τις τρέχουσες

Κι ενώ η πάταξη της φοροδιαφυγής παραμένει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν καθώς δεν έχει προχωρήσει ο διορισμός των νέων διευθυντών. Την ίδια ώρα δεκάδες εφοριακοί σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων του ασφαλιστικού.

Στην εφορία, στο κέντρο της Αθήνας που εξυπηρετεί 50.000 φορολογούμενους, το οργανόγραμμα προβλέπει 60 θέσεις εργασίας. Σήμερα στις θέσεις τους βρίσκονται οι 28, οι 2 εργάζονται με πρόγραμμα stage, οι 8 με απόσπαση και οι 4 θα συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του χρόνου. ΚΑΡΤΑ

Στο «κόκκινο» βρίσκεται και η λειτουργία του ΕΣΥ, καθώς μέχρι το φθινόπωρο αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν 2000 νοσηλευτές ενώ πολλά περιφερειακά νοσοκομεία απευθύνουν έκκληση για άμεση πρόσληψη προσωπικού.

[skai.gr]