Πάνε σε καταλήψεις και αποκλεισμούς οι Δήμαρχοι της Κρήτης!
Πράξη κάνουν τις προειδοποιήσεις ους οι δήμαρχοι του νησιού, οι οποίοι βλέπουν τους πόρους τους από την κυβέρνηση να μειώνονται ξανά, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη λειτουργία τους και τελικά την ύπαρξη τους!
Δυναμική αντίδραση στις σημαντικές περικοπές κεντρικών πόρων που οδηγούν τους Δήμους σε λουκέτο αποφάσισαν να προτείνουν οι Δήμαρχοι της Κρήτης στο Συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε .
Στα πλαίσια της σημερινής κοινής συνεδρίασης του Δ.Σ της Π.Ε.Δ Κρήτης , της ολομέλειας των Δημάρχων και των Αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε αποφάσισαν ομόφωνα τα παρακάτω τα οποία αποτελούν ανυποχώρητη θέση των Δήμων του νησιού προκειμένου να διασφαλιστεί το ελάχιστο λειτουργικό κόστος τους ώστε να εξακολουθήσουν να παρέχουν υπηρεσίες προς τους Δημότες:
1) Το ποσό των Κ.Α.Π να είναι 2.7 δις ευρώ ως ελάχιστο για το 2012
2) Να καταβληθούν τα παρακρατηθέντα για τα οποία έχει γίνει τον Ιανουάριο η κατανομή τους και οφείλονται στους Δήμους
3) Να γίνει διαχωρισμός των προνοιακών επιδομάτων τα οποία καταβάλλονται μέσω των Δήμων στους δικαιούχους από τους Κ.Α.Π .
4) Μείωση των επιτοκίων των δανείων και επιμήκυνση των δόσεων που έχει χορηγήσει στους Δήμους το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων
5) Επιστροφή των 131 εκ που είχαν δοθεί ως «δανεικά» για τα προνοιακά επιδόματα και τα 50 εκ για τη μεταφορά των μαθητών .
6) Άμεση καταβολή του ποσού για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τρίτους τα οποία αποτελούν μόλις το 1% του ελλείμματος της γενικής Κυβέρνησης .
7) Άμεση αντιμετώπιση θεμάτων παιδείας ,το θέμα της μεταφορά των μαθητών καθώς και των σχολικών επιτροπών για να ξεκινήσει ομαλά η καινούρια σχολική χρονιά
8) Η δημιουργία ενός προγράμματος του Ε.Σ.Π.Α για την Τ.Α με προϋποθέσεις Σ.Α.Τ.Α για μικρά έργα που αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα του πολίτη.
9) Στήριξη όλων των κοινωνικών δομών για την συνέχιση της λειτουργίας τους(Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, παιδικοί Σταθμοί κλπ).
Οι Δήμαρχοι κατέστησαν σαφές και διαβεβαίωσαν ότι θα υπερασπιστούν με κάθε τρόπο και με κάθε μέσον τα συμφέροντα των πολιτών και της κοινωνίας που εκπροσωπούν αφού όπως τόνισαν δεν μπορούν επιβαρύνονται άλλο από την ανεπάρκεια του κράτους
Ενδεικτικά ανέφεραν ότι μόνο κατά την τελευταία τριετία υπάρχει μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης κατά 60% και της επιχορήγησης για τη Σ.Α.Τ.Α κατά 55% ,σε σχέση με τη Σ.Α.Τ.Α του 2009
Για το 2012 δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από τη Σ.Α.Τ.Α παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στον 8ο μήνα .
Είναι προφανές ότι οι μειώσεις αυτές δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.
Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή που οδηγεί τους Δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων και σε αναστολή των υπηρεσιών τους.
Συμβολικό κλείσιμο των Δήμων
Την Τετάρτη 29 Αυγούστου ημέρα της συνάντησης της Κ.Ε.Δ.Ε με τον Πρωθυπουργό οι Δήμοι θα κλείσουν συμβολικά ενώ την Πέμπτη 10 – 12 το πρωί σε κάθε νομό στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων με τη συμπαράσταση και των εργαζομένων στους Δήμους.
Η Π.Ε.Δ Κρήτης θα προτείνει στο έκτακτο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έτσι πραγματοποιήθηκε η ολομέλεια των Δημάρχων της Κρήτης με την εισήγηση του Πρόεδρου της ΠΕΔ, Δημάρχου Ηρακλείου, ο οποίος δήλωσε ότι η κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης, της ολομέλειας των Δημάρχων και των αντιπροσώπων στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, πραγματοποιείται σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης και ενόψει του Έκτακτου Συνεδρίου μας που συγκαλείται στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της δυσμενέστατης οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι Δήμοι.
“Οι συνέπειες της πολύπλευρης αυτής κρίσης επηρεάζουν δραματικά κάθε πολίτη, κάθε εργαζόμενου. Η έκταση και το βάθος της θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος. Κάθε τομέα του κράτους, της οικονομίας αλλά και διαχρονικές αξίες της κοινωνίας μας.
Τον Ιανουάριο στο Συνέδριο μας στην Κομοτηνή, είχαμε δώσει μια καθαρή απάντηση επισημαίνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει μοχλός και πρωταγωνιστής της προσπάθειας ανασυγκρότησης του τόπου.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει η δύναμη και ο βασικός θεσμός ενίσχυσης της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής αλλά και της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Διατυπώσαμε τότε την θέση που με αγωνία διατυπώνουμε και σήμερα. Ότι η πολιτεία οφείλει και πρέπει να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί οι Δήμοι, παρά τα όποια προβλήματα τους είναι ο μόνος Δημόσιος Θεσμός που εξακολουθεί να δρα γρήγορα, πρακτικά και αποτελεσματικά υπέρ της κοινωνίας.
Τονίσαμε και τονίζουμε ξανά ότι χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο, δεν είναι δυνατή η υπέρβαση της κρίσης και η επιδιωκόμενη ανασυγκρότηση της χώρας.
Δυστυχώς, τον Ιούλιο, η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους κατά της κατά 29%, επιβεβαιώνει με δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει” επισήμανε μεταξύ άλλων.
Πλήρης απαξίωση
Η απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η απειλούμενη κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού της ρόλου της Αυτοδιοίκησης αλλά και η αδυναμία εκπλήρωσης προς τους πολίτες των υποχρεώσεων που της έχουν ανατεθεί θεσμικά είναι πλέον προ των πυλών.
“Έχουμε πλήρη συνείδηση των συνεπειών της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης που διέρχεται η πατρίδα μας, αλλά και του βαθμού που η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συνεισφέρει στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
Μόνο κατά την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Αυτοδιοίκησης κατά 60% και της επιχορήγησης για την ΣΑΤΑ κατά 55%, σε σχέση με την ΣΑΤΑ του 2009.
Για το 2012 δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από την ΣΑΤΑ, παρά το ότι βρισκόμαστε ήδη στον όγδοο μήνα.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι ΚΑΠ το 2011 ανέρχονταν μηνιαίως, σε 168εκ.ευρώ.Τον μήνα Ιούνιο έπεσαν στα 135εκ.ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές έφθασαν τα 96εκ.ευρώ, με ενδεχόμενο να φθάσουν τους επόμενους μήνες και τα 72εκ.ευρώ, όπως ελέχθη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στη συνάντηση που είχαμε μαζί του στις 3 Αυγούστου.
Είναι προφανές ότι οι μειώσεις, αυτές δεν έχουν προηγούμενο σε κανένα άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.
Πρόκειται για δραματική και επώδυνη περικοπή που οδηγεί τους Δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό αδιέξοδο, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων και σε αναστολή των υπηρεσιών τους.
Πρέπει να αντιδράσουμε και να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο μια τέτοια προοπτική.
Και η αντίδραση μας πρέπει να είναι όχι ξεχωριστή και μεμονωμένη από τον κάθε Δήμο, αλλά συλλογική, δυναμική και με πανελλαδικό χαρακτήρα.
Όπως θα θυμάστε με βάση τη συμφωνία που έγινε με το Υπουργείο Οικονομικών και την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Σαχινίδη της 19ης Μαρτίου του 2012, το συνολικό ποσό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που θα πρέπει να αποδοθεί στους Δήμους από τον τακτικό προϋπολογισμό, ανερχόταν στα 2.700 .000 εκ. ευρώ.
Στο ίδιο έγγραφο αναφερόταν ρητά η απόδοση της τέταρτης δόσης των οφειλομένων παρελθόντων οικονομικών ετών, που για το 2012 φθάνουν το ύψος των 213.87.εκ. ευρώ.
Για το ποσό αυτό υπάρχει ξεχωριστός κωδικός στον κρατικό προϋπολογισμό που είναι στον ΚΑΕ 6813 (07-120) «Εξόφληση οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς ΟΤΑ Α’ βαθμού».
Στην ίδια απόφαση γίνεται σαφής αναφορά για το ποσό της ΣΑΤΑ, Π.Δ.Ε που δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού για έργα υποδομής.
Με βάση λοιπόν τα 2.700.000 εκ. ευρώ, το Γ.Λ.Κ θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα 220,8 εκ. ευρώ αντί για τα αποδιδόμενα 197,5 εκ. ευρώ. Δηλαδή, με απλά λόγια θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 163,1 εκ. ευρώ ως αναδρομική διαφορά από 1 έως 31 Ιουλίου 2012”, κατέληξε ο κ. Κουράκης.
creteplus.gr