“Καμία αδειοδότηση χωρίς ενημέρωση της κοινωνίας”

Τη δέσμευση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία αδειοδότηση της επένδυσης που σχεδιάζει η εταιρεία Κ. Σάρρας Ο.Ε., και η οποία προβλέπει τη δημιουργία μεγάλης κλίμακας έργου παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα, αν προηγουμένως δεν έχουν ενημερωθεί αναλυτικά οι Δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες, απέσπασε αντιπροσωπεία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων.


Η αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ συναντήθηκε με στελέχη της ΡΑΕ στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες. Είχε προηγηθεί έγγραφο οκτώ δημάρχων (Ανατολικού Σελίνου, Βουκολιών, Ιναχωρίου, Καντάνου, Κολυμπαρίου, Πελεκάνου, Πλατανιά και Σφακίων) του Νομού Χανίων προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο οποίο εκφράζονταν συγκεκριμένες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για τη σχεδιαζόμενη επένδυση.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης και όσα συζητήθηκαν σε αυτήν παρουσίασαν χθες το πρωί, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, τα μέλη της αντιπροσωπείας, δήμαρχοι Ανατολικού Σελίνου, Βουκολιών, Καντάνου και η δικηγόρος της ΤΕΔΚ, Χριστίνα Περάκη.
Η κα Περάκη τόνισε ότι «μετά την κατάθεση του υπομνήματος της ΤΕΔΚ, που περιείχε βάσιμες αντιρρήσεις για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων από την εταιρεία Σάρρας Ο.Ε. κληθήκαμε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στις 5 Ιουλίου, ως αντιπροσωπεία της ΤΕΔΚ, να συζητήσουμε με τη ΡΑΕ το ενδεχόμενο της εγκατάστασης της εταιρείας. Αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδοθεί άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο όνομα της εταιρείας Σάρρας Ο.Ε. Ο φάκελος βρίσκεται στη ΡΑΕ, που είναι αρμόδια να ελέγξει πριν από οποιαδήποτε άλλη διοικητική υπηρεσία, σε γενικές γραμμές, τη δυνατότητα της εταιρείας Σάρρας Ο.Ε. να εκπονήσει το έργο. Στο πλαίσιο αυτό κάναμε μια πρώτη συζήτηση με τη ΡΑΕ. Τονίσαμε ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία του φακέλου της εταιρείας δεν εντοπίζονται με ακρίβεια τα σημεία της εγκατάστασης και ζητήσαμε από τη ΡΑΕ να συγκεκριμενοποιηθούν τα σημεία εγκατάστασης. Επίσης, ζητήσαμε να ληφθεί υπόψιν η ιδιαιτερότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασικών εκτάσεων στην Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ ήταν ενημερωμένη -και λόγω του υπομνήματός μας- γι’ αυτή την ιδιαιτερότητα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίσαμε ότι θα ερωτηθούν οι ιδιοκτήτες πριν την έκδοση οποιασδήποτε άδειας, ώστε να έχουν το δικαίωμα να προβάλλουν ενστάσεις όσοι βάσιμα θεμελιώνουν δικαιώματα κυριότητας από το 1890 και μετά», υπογράμμισε η κα Περάκη.
ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
Ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ, δήμαρχος Ανατολικού Σελίνου, Λευτέρης Παπαδερός σημείωσε, από την πλευρά του, ότι «είχαμε ενημέρωση για όλες τις ενέργειες που έχει κάνει η εταιρεία μέχρι σήμερα. Νομίζω ότι η ενημέρωση ήταν πλήρης και ενδελεχής. Ό,τι ζητήσαμε να μας διευκρινίσουν το διευκρίνισαν. Εμείς, θέσαμε τους δικούς μας, πάλι, προβληματισμούς, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό, κατά βάση, της Κρήτης, το οποίο είναι ένα σημαντικό θέμα και πιστεύω ότι αυτό είναι η μεγάλη αιτία που δημιουργούνται τα προβλήματα με τις εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων στην Κρήτη. Είχαμε τη διαβεβαίωση -και αυτό νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό- ότι η ΡΑΕ θα ενημερώσει τους Δήμους που κατέχουν δασικές εκτάσεις, καθώς και τους ιδιοκτήτες, όσο προχωρά ο έλεγχος για την εγκατάσταση αυτής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη. Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια έγκρισης, αν πρώτα δεν ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες της γης, όποιοι και αν είναι αυτοί».
Ο κ. Παπαδερός ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης «είπαμε, επίσης, ότι η μελέτη για τη χωροθέτηση των θέσεων ήταν πολύ πρόχειρη και αυτό το αποδέχθηκε η ΡΑΕ και μας διαβεβαίωσε ότι στο χρονικό διάστημα που έρχεται θα πει στην εταιρεία να καθορίσει ακριβώς τα σημεία που θα γίνουν οι εγκαταστάσεις εδώ. Επειδή ο χρόνος που υπολείπεται για την ολοκλήρωση αυτής της δημοτικής περιόδου είναι πολύ λίγος πήραμε τη διαβεβαίωση ότι τα θέματα που αφορούν τη γνωμοδότηση των Δήμων θα τα έχουμε από τις νέες Δημοτικές Αρχές».
Ο κ. Παπαδερός γνωστοποίησε, ακόμη, πως «στη συζήτηση προέκυψε ότι η εταιρεία έχει τη θέληση να κάνει αυτή την εγκατάσταση και το Υπουργείο δεν έχει καμία αντίρρηση. Βέβαια, με τις διαδικασίες που είπαμε, της ενημέρωσης όλων των ενδιαφερομένων, προτού ληφθεί οποιαδήποτε έγκριση του φακέλου και επομένως οποιαδήποτε αδειοδότηση».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Παπαδερός υπογράμμισε ότι στη συνάντηση με στελέχη της ΡΑΕ «συζητήθηκε και η καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Τεχνικά γίνεται και είχαμε μία ενημέρωση ότι και η Ελληνική Πολιτεία ενδιαφέρεται για τη σύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα συζητήσουν και με την εταιρεία αν αυτό μπορεί να γίνει από κοινού».
Ο δήμαρχος Καντάνου, Ευτύχης Δασκαλάκης επισήμανε ότι στη συνάντηση με τα στελέχη της ΡΑΕ «κατέθεσα ευθαρσώς τις απόψεις μου όσον αφορά τον Δήμο Καντάνου και μετέφερα την εμπειρία των περασμένων ετών, καθώς αυτά που έγιναν στην Κάντανο προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στις ΑΠΕ, για τις λάθος συμπεριφορές και τακτικές που ακολούθησε η συγκεκριμένη εταιρεία που θέλει να επενδύσει στη Σπίνα. Υιοθετήσανε ότι δεν θα προχωρήσει καμία διαδικασία, χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και της Αυτοδιοίκησης», σημείωσε ο κ. Δασκαλάκης.
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση να μην έχει συμμετοχή. Όλους αυτούς τους μήνες πολυεθνικές εταιρείες καταθέσανε αιτήσεις και δεσμεύσανε τις βουνοκορφές της Κρήτης. Είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις διαδικασίες, γιατί αφήνουν απ’ έξω την Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο δήμαρχος Καντάνου, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι στη ΡΑΕ «οφείλουν να περιμένουν τις νέες Δημοτικές Αρχές για να συνεργαστούν μαζί με τις τοπικές κοινωνίες γι’ αυτό το μεγάλο ζήτημα. Προσωπικά είμαι υπέρ των ΑΠΕ, αλλά μέσα από σωστές διαδικασίες και όχι εν αγνοία των τοπικών κοινωνιών και της Αυτοδιοίκησης».
Τέλος, ο δήμαρχος Βουκολιών, Νίκος Μπομπολάκης ανέφερε ότι «στελέχη της ΡΑΕ μας έκαναν πράγματι μία σωστή ενημέρωση. Κατάλαβα ότι υπάρχει πρόθεση από τους επενδυτές να γίνει αυτό το έργο και ότι από τη μεριά της η Πολιτεία το υιοθετεί. Βέβαια, οφείλω να πω πως κατάλαβα ότι τόσο η ΡΑΕ όσο και ο επενδυτής δεν είναι διατεθειμένοι να πράξουν ό,τι έπραξαν άλλοι επενδυτές με τα γνωστά αποτελέσματα, αλλά θα δώσουν πρώτα τον λόγο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με βάση τον νέο χωροταξικό σχεδιασμό που είναι μπροστά μας, σε έξι μήνες. Αποκλείεται να έχει προχωρήσει νωρίτερα καμία αδειοδότηση για τη συγκεκριμένη επένδυση. Δεσμεύτηκαν, λοιπόν, τα στελέχη της ΡΑΕ ότι θα ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή τους Δήμους, και κατ’ επέκταση τους ιδιοκτήτες. Πιστεύω ότι αυτό είναι το πιο ουσιαστικό που αποκομίσαμε στη συγκεκριμένη συνάντηση, γιατί πιστεύω ότι μία σωστή ενημέρωση για τέτοιες πρωτοβουλίες, απ’ όπου και αν προέρχονται -βέβαια εγώ πιστεύω ότι καλό θα ήταν να προέρχονται από τη ΔΕΗ και όχι από ιδιωτικά κεφάλαια- με βρίσκει σύμφωνο», κατέληξε ο κ. Μπομπολάκης.

[Χανιώτικα Νέα]