Ευρωδάνειο 25 δις για 3 χρόνια με επιτόκιο 3,76%, αν χρειαστεί…

Σε συμφωνία για τους όρους έκτακτης χορήγησης δανείων στην Ελλάδα, αν η τελευταία το ζητήσει, κατέληξαν οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και οι ανώτεροι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο πηγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επιτόκιο των δανείων ανέφερε πως θα είναι «σχεδόν πιστό αντίγραφο των όρων του ΔΝΤ».
«Έχει επιτευχθεί συμφωνία», είπε στο Reuters ανώνυμη πηγή, κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Απαντώντας δε, σε ερώτηση για το επιτόκιο που η ευρωζώνη θα χρεώσει για αυτά τα δάνεια, η πηγή είπε: «είναι σχεδόν πιστό αντίγραφο των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Ερωτηθείς δε, για το ποιοι είναι οι όροι του ΔΝΤ, η πηγή είπε: «Για δάνεια έως 3 ετών είναι το SDR +300 μονάδες βάσης, +50 μονάδες βάσης για διαχειριστικά έξοδα».

Σύμφωνα με το Reuters, το επιτόκιο Special Drawing Rights (SDR) του ΔΝΤ ανέρχεται στις 151 μονάδες βάσης, οπότε το συνολικό επιτόκιο μιας πιθανής δανειοδότησης της Ελλάδας να προσδιορίζεται στο 5,01%.

Όπως επίσης αναφέρει το Reuters, πηγή στην ΕΕ, ανέφερε ότι το ύψος των δανείων που πιθανόν να διατεθούν στην Ελλάδα και η διάρκειά τους φαίνεται ότι θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) και την Κομισιόν, οι οποίες θα αναλύσουν το όποιο αίτημα της Ελλάδας.

«Το ύψος και η λήξη εξαρτώνται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες» είπε η πηγή, γνώστης των συζητήσεων που διεξάγονται σε επίπεδο υφυπουργών Οικονομικών της ΕΕ και κεντρικών τραπεζιτών για το θέμα.

«Η διαδικασία προβλέπει ότι η Ελλάδα θα δηλώσει ότι δεν έχει πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ θα εξετάσουν ότι όντως ισχύει αυτό και θα πουν τι ποσό και τι διάρκεια χρειάζεται» εξήγησε η πηγή.

«Θα προτείνουν το ύψος, υποθέτω μετά από διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες, και στη συνέχεια θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση του Eurogroup» ανέφερε ακόμη η πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, που μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες απέφυγε να επιβεβαιώσει ότι υπήρξε συμφωνία για τους όρους παροχής βοήθειας στην Ελλαδα. Όπως είπε, από την Κομισιόν δεν θα υπάρξει κανένα σχόλιο μέχρι να υποβληθεί αίτημα (για την ενεργοποίηση του μηχανισμού) από την ελληνική πλευρά.

Ανεπίσημο σχόλιο υπήρξε όμως από την πλευρά του ΔΝΤ, σύμφωνα πάντα με όσα μετέδωσε το Mega, με αξιωματούχο να μιλά για «συμφωνία πακέτο». Η συμμετοχή του ΔΝΤ θα διαμορφωθεί στο 1/3 του ποσού, που θα δοθεί στην Ελλάδα και υπολογίζεται ότι θα είναι γύρω στα 25 δισ. ευρώ. Δηλαδή το ΔΝΤ, σε περίπτωση ελληνικού αιτήματος, θα προσφέρει περίπου 8,3 δισ. ευρώ και το επιτόκιο -όπως είπε πηγή στο Mega- θα είναι 2,84%.

Μόλις υποβληθεί το ελληνικό αίτημα αμέσως θα συγκληθεί συμβούλιο στο ΔΝΤ, είπε η ίδια πηγή η οποία μάλιστα αποκάλυψε ότι η Γερμανία δεν έχει ακόμη συναινέσει σε όλα αυτά.

Από την πλευρά της Γερμανίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης ερωτηθείς από το Reuters περιορίστηκε να πει ότι «η κατάσταση δεν έχει αλλάξει σε σχέση με την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα».

Πάντως από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης η τελευταία επίσημη δήλωση ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, το μεσημέρι μετά τη συνεργασία του με τον πρωθυπουργό, που διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να παρέμβει για να στηρίξει την Ελλάδα, «εάν χρειαστεί».

Τη στήριξή τους στην Ελλάδα υπογράμμισαν την Παρασκευή και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν.

Υποχωρεί το spread

Σχετική αποκλιμάκωση εμφανίζει το spread την ίδια ώρα, εν μέσω των συζητήσεων για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, υποχωρώντας κάτω από τις 400 μονάδες βάσης.

Στις 17:16 (ώρα Ελλάδος), το πριμ που ζητούσαν οι επενδυτές για τη διακράτηση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού Bund (spread) διαμορφωνόταν στις 392,2 μονάδες βάσης, περίπου 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα στα οποία έκλεισε χθες.

[in.gr-zougla]