Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων Αύγουστος-Ανώγεια 2012 ο Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με την Πολιτιστική Επιτροπή, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανωγείων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σεισάρχων και τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων, συνδιοργανώνει ένα πρόγραμμα πολιτισμού, για την καλλιέργεια του πνεύματος και των αισθημάτων των ίδιων των Ανωγειανών, για ποιοτικότερες εμπειρίες των επισκεπτών, για να δυναμώσει η φήμη της πολιτιστικής παράδοσης των Ανωγείων.
Σε σχετική ανακοίνωση χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο έχει τίτλο, «Γκρεμό δεν έχουν τα Πουλιά…,» (δανειστήκαμε το στίχο από ομώνυμο μουσικό έργο του Λουδοβίκου των Ανωγείων, ενώ τη φωτογραφία φιλοτέχνησε ο Γιάγκος Χαιρέτης) υπενθυμίζεται σε όλους μας ότι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, αντλούμε δύναμη από τα παραδείγματα των προγόνων μας, καθώς άντεξαν ολοκαυτώματα κατακτητών και ποτέ δεν λύγισαν, αλλά πάντα είχαν διεξόδους και όραμα στη ζωή τους, όρθωσαν ανάστημα και ξανάκτισαν τα όνειρά και το χωριό τους σ’ αυτά τα πέτρινα χώματα.
Συγκεκριμένα το πολιτιστικό πρόγραμμα, αποτέλεσμα της συνεργασίας πολιτιστικών φορέων του Δήμου, περιλαμβάνει συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, θεατρικές παραστάσεις, συζητήσεις επίκαιρων θεμάτων, αθλητικούς αγώνες, εκθέσεις φωτογραφίας και συνέδριο με τίτλο «Ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος στην Κρήτη» σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας.
Ήδη πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία για πρώτη φορά το 1ο Σκακιστικό Τουρνουά Ανωγείων «Ιδαίον Άντρο» με διεθνή αξιολόγηση (30 Ιουλίου-3 Αυγούστου) σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Ανωγείων.
Στη συνέχεια ανέλαβε τη σκυτάλη ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων με άρωμα μουσικής, χορού και μαγείας: Την Κυριακή 5 Αυγούστου μια κρητική βραδιά με τους Μιχάλη Κουνάλη και Κώστα Βρέντζο. Σήμερα η μαγική βραδιά με το Ζακρίς, διάδοχο του Γ. Γκέλερ 9:30 μ.μ., πλατεία Αρμί. Την Τετάρτη 8 Αυγούστου μια συναυλία με το Μιχάλη Τζουγανάκη, 9:30 μ.μ., θέατρο «Νίκος Ξυλούρης». Μια τιμητική βραδιά σε χοροδιδασκάλους των Ανωγείων θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Αυγούστου 9:30 μ.μ., θέατρο «Νίκος Ξυλούρης.
Στη συνέχεια η Πολιτιστική Επιτροπή θα οργανώσει τις επετειακές ημέρες της 68ης επετείου του Ολοκαυτώματος των Ανωγείων:
Την Παρασκευή 10 Αυγούστου θα γίνει παρουσίαση βιβλίου του Γεωργίου Σκουλά «Εισαγωγή στην Πολιτική Φιλοσοφία και Θεωρία (Ρεύματα σκέψης και στοχαστές της Νεωτερικότητας)» με ομιλητές από καθηγητές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Τα εγκαίνια της Φωτογραφικής Έκθεσης Κατεχόμενης Μόρφου, παρουσία του δημάρχου Μόρφου κ. Χαράλαμπου Πίττα, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11 Αυγούστου, καθώς και προβολή ταινίας «Η Σύληση και η Καταστροφή της πανάρχαιας Κληρονομιάς», στον εκθεσιακό χώρο Αγροτικής Τράπεζας. Μια ενθύμηση στην Κρήτη ότι η Κύπρος παραμένει κατεχόμενη.
Tο βράδυ της ίδιας μέρας θα μας διασκεδάσει η θεατρική παράσταση με το θίασο της Ελένης Γερασιμίδου σε έργα του Γεωργίου Σουρρή, «Θα τρελαθούν κι αφεντικά θα τρελαθούν και δούλοι» 9:30 μ.μ., θέατρο «Νίκος Ξυλούρης»
Την Κυριακή 12 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας, με αφορμή της ανάληψης της προεδρίας του δικτύου από τον Δήμο Ανωγείων. Τα θέματα συζήτησης της συνεδρίασης είναι:
1ο Μέρος: Ανάπτυξη και συζήτηση από τους επιστήμονες Ντανιέλα Μαρούδα και Στέλιο Περάκη του θέματος των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων από την εμπειρία της παρουσίας τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
2ο Μέρος:
I. Καθορισμός δράσεων για την περίοδο 2012-2013.
II. Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη του θέματος των αποζημιώσεων.
III. Λοιπά θέματα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας θα έχουμε τη χαρά της μουσικής συνάντησης δύο κορυφαίων εκφραστών της τέχνης τους, τον Ψαραντώνη και τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, οι οποίοι με τη δημιουργική διαφορετικότητά τους θα μας ταξιδέψουν σε ένα μουσικό κόσμο με «Κραυγές και Ψίθυρους» στις 9:30 μ.μ., θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».
Tην Δευτέρα 13 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο πανηγυρικός εορτασμός της 68ης επετείου Ολοκαυτώματος Ανωγείων. Θα τελεστεί επιμνημόσυνος δέηση στην εκκλησία Αγίου Ιωάννη 10:30 π.μ, από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Μυλοπόταμου κ.κ. Ευγένιο. Τον Πανηγυρικό της Ημέρας, θα εκφωνήσει ο Γιάννης Β. Μανουράς, πρόεδρος του Συλλόγου Ανωγειανών Αθήνας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στην πλατεία Αρμί.
Το βράδυ της ίδιας μέρας θα παρουσιαστεί το μουσικού επετειακό έργο «Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων» που κυκλοφόρησε από τον Δήμο Ανωγείων και το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι «Σείστρον», σε κείμενα Γ. Καράτζη, μουσική επιμέλεια Π. Περυσινάκη. 9:30 μ.μ., πλατεία Αρμί.
Την Τρίτη 14 Αυγούστου θα απολαύσουμε «Τα Έντεχνα» του Βασίλη Σκουλά, στο θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».
Η παρουσίαση του βιβλίου του Ορέστη Μανούσου «Πάτρικ-Λη Φέρμορ: ο τελευταίος ήρωας της Αγγλίας» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Αυγούστου στην Πλατεία Μεϊντάνι, 9:30 μ.μ. με ομιλητές τους, Ορέστης Μανούσο, Μιχάλη Τρούλη, Βασίλη Σπαχή και Λευτέρη Χαρωνίτη.
Αποσπάσματα θα διαβάσουν: ο Δ. Μανούσος, και η Κλειώ Φανουράκη. Η βραδιά θα κλείσει με μουσική βιολί-τσέλο: Ζούτσας Ηλίας.
Τέλος, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (28 Παρασκευή-30 Κυριακή) θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με τίτλο «Ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος στην Κρήτη» σε συνεργασία με το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας».
Πρόγραμμα
Τρίτη 7 Αυγούστου 2012
Μαγική Βραδιά με το Ζακρίς, διάδοχο του Uri Geller, 9:30 μ.μ. πλατεία Αρμί.
Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012
Συναυλία με το Μιχάλη Τζουγανάκη, 9:30 μ.μ. θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012
Τιμητική Βραδιά σε χοροδιδασκάλους των Ανωγείων, 9:30 μ.μ. θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».
Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012
Παρουσίαση Βιβλίου Γεωργίου. Ευ. Σκουλά: «Εισαγωγή στην Πολιτική φιλοσοφία και θεωρία (Ρεύματα σκέψης και στοχαστές της Νεωτερικότητας)» 6:30 μ.μ. εκθεσιακός χώρος Αγροτικής Τράπεζας.
Σαββάτο 11 Αυγούστου 2012
Εγκαίνια Φωτογραφικής Έκθεσης Κατεχόμενης Μόρφου.
Προβολή ταινίας «Η Σύληση και η Καταστροφή της πανάρχαιας Κληρονομιάς». 7:00 μ.μ., εκθεσιακός χώρος Αγροτικής Τράπεζας
Θεατρική Παράσταση με το θίασο της Ελένης Γερασιμίδου σε έργα του Γεωργίου Σουρρή, «Θα τρελαθούν κι αφεντικά θα τρελαθούν και δούλοι», 9:30 μ.μ., θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».
Κυριακή 12 Αυγούστου 2012
Φάκελος: Γερμανικές αποζημιώσεις
Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας. Εισηγήσεις για το ζήτημα των Γερμανικών Πολεμικών Επανορθώσεων στην Ελλάδα. Εθνικές και διεθνείς διαστάσεις, ομιλητές Στ. Περράκης-Ντ. Μαρούδα, 11:00 π.μ., αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.
Συναυλία: «Κραυγές και Ψίθυροι», Ψαραντώνης-Λουδοβίκος των Ανωγείων, 9:30 μ.μ. θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».
Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012
68η Επέτειος Ολοκαυτώματος Ανωγείων, 10.30 π.μ., εκκλησία Αγίου Ιωάννη, πλατεία Αρμί. Παρουσίαση μουσικού επετειακού έργου: «Το ολοκαύτωμα των Ανωγείων» που κυκλοφόρησε από το Δήμο Ανωγείων, και το Κρητικό Μουσικό Εργαστήρι «Σείστρον», σε κείμενα Γ. Καράτζη. Μουσική επιμέλεια Π. Περυσινάκης. 9:30 μ.μ., Πλατεία Αρμί.
Τρίτη 14 Αυγούστου 2012
Συναυλία Βασίλη Σκουλά «Τα Έντεχνα», 9:30 μ.μ., θέατρο «Νίκος Ξυλούρης».
Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012
Παρουσίαση Βιβλίου Ορέστη Μανούσου, «Πάτρικ-Λη φέρμορ: ο τελευταίος ήρωας της Αγγλίας». Ομιλητές Ορ. Μανούσος, Μ. Τρούλος, Β. Σπαχής, Λ. Χαρωνίτης. Αποσπάσματα διαβάζουν: Δ. Μανούσος, Κ. Φανουράκη. Βιολί-τσέλο: Ζούτσας Ηλίας. 9:30 μ.μ., Πλατεία Μεϊντάνι.
Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012
Παιδική παράσταση «Γοργόνα, γοργονίτσα» από το εικαστικό θέατρο κούκλας «Πράσσειν Άλογα», Εμμανουέλας Καποκάκη. 9:00 μ.μ, Δημοτικό Σχολείο Ανωγείων.
28-30 Σεπτεμβρίου 2012
Συνέδριο με τίτλο: «Ο παροιμιακός και γνωμικός λόγος στην Κρήτη Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και Δήμος Ανωγείων.
Ρεθεμνιώτικα Νέα