Από την Κρήτη ξεκίνησε το οδοιπορικό του “Green project” στην Ευρώπη

Η διαχρονική παραγωγή και εξαγωγή πολιτισμού από την Κρήτη είναι και ο σημαντικότερος λόγος που η μη κυβερνητική οργάνωση (ΜΚΟ) Green project organization (GP), επέλεξε συμβολικά το νησί για την έναρξη του οδοιπορικού «green project στην Ευρώπη: Αθήνα Βόρειο Ακρωτήριο, στους δρόμους των ενεργειακών διασυνδέσεων βορρά- νότου».

Το πρωτοποριακό αυτό «πράσινο σχέδιο» στηρίζει και συμμετέχει το Europe Direct της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο και οργάνωσε χθες βράδυ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, την εκδήλωση για την παρουσίαση του οδοιπορικού, που σκοπό έχει την περιβαλλοντική αφύπνιση και αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο αρχιτέκτονας Οδυσσέας Σγουρός.

Ο κ. Αρναουτάκης καλωσορίζοντας την μη κυβερνητική οργάνωση τόνισε : «Είμαστε ευτυχείς που η Green project organization ξεκινά τα ταξίδι της από την Κρήτη. Από το νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης το ταξίδι αυτό θα καταλήξει στο βορειότερο σημείο της ηπείρου μας. Εύχομαι καλή επιτυχία στο ταξίδι σας και να εκπληρώσει τους στόχους και τους σκοπούς σας, όπως εσείς το έχετε σχεδιάσει και επιθυμείτε». Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Γιώργος Αεράκης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι φορέων του Ηρακλείου.

Στη συνέχεια σε πρώτη προβολή παρουσιάστηκε η ψηφιακή έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας, που θα ακολουθήσει την αποστολή της «green project» στο οδοιπορικό της στην Ευρώπη.

Πριν την παρουσίαση της έκθεσης ο πρόεδρος της Green project organization (GP), Γιάννης Τζώρτζης, τόνισε ότι για τη ΜΚΟ αποτελεί τιμή που η Κρήτη φιλοξενεί το σημαντικό αυτό ξεκίνημα. «Με το οδοιπορικό αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε πολιτισμό από την Κρήτη και δεν ξεκινάμε τυχαία από εδώ» επεσήμανε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος τόνισε ότι με το οδοιπορικό αυτό θέλουμε να δείξουμε τη δουλειά των ελλήνων καλλιτεχνών, να εξάγουμε δηλαδή την τέχνη της φωτογραφίας. Μάλιστα πρόσθεσε ότι θα ήταν ευτυχές γεγονός τέτοια οδοιπορικά να συνοδέψουν στο μέλλον άνθρωποι σαν τον κ. Αρναουτάκη και τον κ. Σγουρό.

Το «green project στην Ευρώπη: Αθήνα- Βόρειο Ακρωτήριο, στους δρόμους των ενεργειακών διασυνδέσεων βορρά- νότου» πραγματοποιείται με την ευκαιρία των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου. Η αποστολή της GP, που αποτελείται από περιβαλλοντολόγους, βιολόγους, φωτογράφους, δημοσιογράφους, οπερατέρ και σκηνοθέτες, θα καλύψει με οχήματα χαμηλών ενεργειακών εκπομπών CO2 για πρώτη φορά παγκοσμίως, 13.814 χλμ. και 408,82 ναυτικά μίλια του ενεργειακού άξονα βορρά- νότου. Σε 36 μέρες θα διασχίσει 18 χώρες: Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ρωσία, Νορβηγία, Φιλανδία, Εσθονία, Λετονία, Σουηδία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία και Ιταλία. Η «GP» θα επιδιώξει να καταγράψει σε φωτογραφίες και video 31 πράσινα σημεία ενδιαφέροντος, όσον αφορά στις καλύτερες πρακτικές, ως προς τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και την τοπική παραδοσιακή ενεργειακή γνώση, όπως αποτυπώνεται στα μνημεία της UNESCO World Heritage List. Από την καταγραφή αυτή θα συλλέξει υλικό για την παραγωγή ντοκιμαντέρ 300 λεπτών και τη παραγωγή βιβλίου 5000 αντιτύπων. Επίσης θα παρουσιάσει σε συνεργασία με την UNESKO , κινητή έκθεση περιβαλλοντικής φωτογραφίας στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες της διαδρομής.

rethemnos.gr