«Δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα», είπαν Βενιζέλος και Κουβέλης μετά τη σύσκεψη

Κάτι περισσότερο από τρεις ώρες διήρκεσε η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών, προκειμένου να καθοριστούν τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ για τη διετία 2013 – 2014. 

Η κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Οικονομικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου δηλώνει πολύ ικανοποιημένη για το επίπεδο της ανεύρεσης τρόπων για την εξασφάλιση των «ισοδύναμων» και της συνεργασίας μεταξύ των τριών κομμάτων. Ικανοποιημένοι δήλωσαν και οι κ. κ. Βενιζέλος και Κουβέλης.

Υπήρξε συμφωνία μεταξύ των «3» σε ό,τι αφορά την στρατηγική της κυβέρνησης συνεργασίας, με βασικά σημεία της συμφωνίας: «όχι» σε νέα μέτρα εντός του 2012, «όχι» σε οριζόντια μέτρα για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ, «ναι» σε νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «ναι» στην διαπραγμάτευση  για την επιμήκυνση, «ναι» σε ισοδύναμα μέτρα αντί περικοπών στα ειδικά μισθολόγια, «ναι» στξην άμεση διοικητική μεταρρύθμιση και τις αποκρατικοποιήσεις. Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των αρχηγών, την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύσκεψη των αρχηγών συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών κ.  Στουρνάρας.

Αμέσως μετά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε:

«Η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν εξ’ αρχής ο Πρωθυπουργός και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί. Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Μέριμνα της κυβέρνησης είναι με τις πολιτικές της να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Παράλληλη επιδίωξη μας είναι η βελτίωση και η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας.

Ο  υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Mέγαρο Μαξίμου δήλωσε:

«Πήγε πολύ καλά η συζήτηση, ήτανε πάρα πολύ χρήσιμη η συζήτηση, συμφωνήσαμε σε όλα. Σημείωσε στη συνέχεια ότι δεν μπορεί ακόμη να κάνει δηλώσεις για το αν θα γίνουν οριζόντιες περικοπές.

Στις δηλώσεις που έκανε από την Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, ξεκαθάρισε, πάντως, και σε αντίθεση με τις πληροφορίες που υπήρχαν, ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα εντός του 2012.(Δείτε εδώ όλη τη δήλωσή του)

Το ίδιο είπε ξεκινώντας τις δηλώσεις του και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης (δείτε εδώ όλη τη δήλωσή του) 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στις περικοπές δαπανών που αναζητούνται για τη διετία 2013 – 2014, είπε ότι «η προεργασία μορφοποιείται χωρίς να υπάρχουν οριζόντια μέτρα» και τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ούτε το 2012. ΌΠως είπε, σκοπός της κυβέρνησης είναι να «εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα και όχι νέα μέτρα με το μέγιστο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας». Ο κ. Βενιζέλος, είπε ακόμη ότι θα βρεθεί λύση και για το θέμα των ειδικών μισθολογίων μέσω ισοδύναμων μέτρων. Επίσης, γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου να συζητηθεί η προώθηση των διαρθωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνουν και τις ιδιωτικοποιήσεις και εξήγησε ότι με αυτόν τον τρόπο η χώρα θα δείξει την αξιοπιστία της.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ακόμη ότι κατά τη σύσκεψη επήλθε συμφωνία στο ότι «πρέπει να καταρτίσουμε εμείς οι ίδιοι την πρότασή μας για το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, γιατί μόνο έτσι μπορεί να κλείσει ομαλά ο προϋπολογισμός του 2012», ενώ παράλληλα επέμεινε στην αναθεώρηση του προγράμματος, σημειώνοντας πως αφετηρία «είναι η αναγκαία παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής». Καταλήγοντας στη δήλωσή του, γνωστοποίησε, επίσης, ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να συγκροτηθεί τάχιστα η Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, είπε: «Αντιμετωπίσαμε τα ζητήματα του προϋπολογισμού του έτους 2012. Αποφασίσαμε πως δε θα υπάρξουν νέα μέτρα αντιθέτως, θα επιχειρήσουμε να ελαφρύνουμε τα ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας». Επίσης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση ισοδύναμων μέτρων για τα ειδικά μισθολόγια, καθώς και ότι υπάρχει πρόθεση να μην επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Ο κ. Κουβέλης, σημείωσε ακόμη ότι «θα υπάρξει και ολοκληρωμένο σχέδιο για την επαναδιαπραγμάτευση με χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής πολιτικής» και σημείωσε σχετικα΄με τα ισοδύναμα μέτρα ότι είναι δυνατόν εξευρεθούν από την περικοπή των δημόσιων δαπανών όχι μισθολογικού κόστους.

«Είναι υποχρέωσή μας να πράξουμε και να επιτύχουμε αναπτυξιακά μεγέθη που θα ανασχέσουν την ανεργία και θα κινηθούμε χωρίς καθυστέρηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας», τόνισε. Κατά τον ίδιο, πρέπει να υπάρξει χαλάρωση των ρυθμίσεων του Τειρεσία για να ανασάνει η αγορά, ενώ πρέπει «επίσης πρέπει άμεσα να προωθηθεί ο έλεγχος φοροδιαφυγής που έχει συντελεστεί ακόμα και για πολιτικά πρόσωπα. Εφόσον υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα  να υπάρξει εφαρμογή του νόμου». Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης είπε ότι «τα όσα συμφωνήσαμε στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας θα τηρηθούν απαρέγκλητα».

eklogika.gr