Στο παλιό λιμάνι ο “Αγροτικός Αύγουστος” από 30 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου

Μικραίνει… φέτος ο “Αγροτικός Αύγουστος” καθώς η συγκεκριμένη έκθεση, μετά από απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί μεν και φέτος στο παλιό λιμάνι, αλλά αυτή τη φορά σε περιορισμένη έκταση. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 30 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 8 Αυγούστου.


Όπως επισημάνθηκε κατά την διάρκεια των δύο έκτακτων συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν χθες το πρωί στην Νομαρχία Χανίων για τον συντονισμό των φορέων που θα συμμετάσχουν, η Έκθεση θα περιοριστεί μέσα στον χώρο του παλιού Τελωνείου ενώ θα υπάρχει μόνο μια σειρά περιπτέρων ανατολικά και δυτικά του Τελωνείου.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να μειωθούν τα περίπτερα των δήμων και να συγχωνευτούν σε έξι, στο “πνεύμα” της νέας αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος αντινομάρχης κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης “μετά την απόφαση του ΚΑΣ όπου παραχωρείται ο χώρος Παλιού Τελωνείου στο παλιό λιμάνι για την διοργάνωση του Αγροτικού Αυγούστου 2010, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προχωρεί τάχιστα τις διαδικασίες προκειμένου στο λίγο χρονικό διάστημα το οποίο απομένει να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να μην στερήσει την αίγλη που ταιριάζει σε μια τέτοια έκθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ο χώρος ο οποίος δίδεται φέτος για την πραγματοποίηση του Αγροτικού Αυγούστου έχει μειωθεί δραστικά με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους έτσι ώστε να εξοικονομήσουμε χώρους. Συγκεκριμένα η Έκθεση θα περιοριστεί μόνο μέσα στον χώρο του παλιού Τελωνείου και επίσης θα υπάρχει μια σειρά περιπτέρων ανατολικά και δυτικά του Τελωνείου.
Σε συνεννόηση με τον εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ αλλά και των δήμων που συμμετείχαν στην σύσκεψη, αποφασίστηκε να μειωθούν τα περίπτερα των δήμων και να συγχωνευτούν σύμφωνα με την νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, ανάλογα με τους Καλλικράτειους δήμους.
Έτσι θα διατεθούν έξι περίπτερα για τους δήμους του νομού τα οποία θα φιλοξενήσουν και παραγωγούς των περιοχών τους. Παράλληλα έχει συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή αποτελούμενη από την Νομαρχία, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού αλλά και από την ΤΕΔΚ προκειμένου να αξιολογήσουν τις αιτήσεις και να περιοριστούν στα αμιγώς προϊόντα του πρωτογενή τομέα”.
Όπως επεσήμανε ο κ. Κουκιανάκης, φέτος σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες που δόθηκαν προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη ασφάλεια του χώρου, θα απαγορευτεί η παρασκευή προϊόντων εντός της έκθεσης και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που εγκυμονεί κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς. Ο χώρος θα φυλάσσεται σε 24ωρη βάση.
Θα επιτρέπεται η πώληση προϊόντων όπως ορίζει η κείμενη νομοθεσία και με την παροχή αποδείξεων.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Λευτέρης Παπαδερός ανέφερε ότι: “έστω και την τελευταία στιγμή το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε την παραχώρηση πολύ μικρού χώρου στο Ενετικό Λιμάνι για την διεξαγωγή και φέτος του Αγροτικού Αυγούστου. Η ΤΕΔΚ είχε πάρει απόφαση με την οποία ζητούσε την διεξαγωγή της Έκθεσης στο Ενετικό λιμάνι και είμαστε ικανοποιημένοι γιατί το Υπουργείο δέχτηκε την πρόταση μας, όμως δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον χώρο που μας παραχωρείται καθώς είναι πάρα πολύ μικρός.
Η ΤΕΔΚ εισηγήθηκε στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση οι δήμοι να συμμετέχουν σε μικρά περίπτερα έτσι ώστε να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τους αγρότες και παραγωγούς, η εξυπηρέτηση των οποίων είναι βασικός σκοπός της έκθεσης. Ελπίζουμε να έχουμε και φέτος μια άριστη διεξαγωγή, ακόμη και σ΄ αυτόν τον περιορισμένο χώρο”.

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2010

Η έκθεση κρητικών προϊόντων ποιότητας, Αγροτικός Αύγουστος 2010 φέτος θα έχει ως θέμα: “Τα Δημητριακά, η βάση της πυραμίδας της Κρητικής δίαιτας”.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 30 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 8 Αυγούστου.
Ο Αγροτικός Αύγουστος 2010 θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
– Έκθεση κρητικών προϊόντων ποιότητας, ειδών λαϊκής τέχνης και αγροτουριστικών προϊόντων του νομού.
– Ημερίδα με θέμα “Τα δημητριακά και η αξία τους στην διατροφή μας”, τη Δευτέρα 2 Αυγούστου στο ΚΑΜ.
– Ημερίδα με θέμα την παρουσίαση του Κρητικού Συμφώνου Ποιότητας, την Τετάρτη 4 Αυγούστου στο ΚΑΜ.
– Έκθεση φωτογραφίας και αντικειμένων με θέμα “Τα δημητριακά της κρητικής γης”.
– Θεατρικές παραστάσεις (επτά στο σύνολο) από το Θέατρο Κρήτης με θέμα “Του έρωτα τα πάθη” σε περιοχές της ενδοχώρας του νομού.
– Πολιτιστικές βραδιές, συναυλίες, έκδοση βιβλίου για τα λαογραφικά στοιχεία και τις παραδοσιακές συνταγές, καθώς και άλλες αποκεντρωμένες δράσεις.
Οι συνολικές δαπάνες του Αγροτικού Αυγούστου ανέρχονται στις 290.000 ευρώ ενώ η συμμετοχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων αφορά το ποσό των 150.000 ευρώ.

[Χανιώτικα Νέα]