Γνωριμία με το ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” απο Αμερικανούς φοιτητές

Επίσκεψη στο Ίδρυμα “Ελευθέριος Βενιζέλος” και στην οικία του Εθνάρχη στην Χαλέπα, πραγματοποίησαν χθες προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου του Drexel, οι οποίοι βρίσκονται στην Κρήτη στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.
Οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο καταγωγής του μεγάλου πολιτικού, αλλά και τις ομορφιές των Χανίων.


Στην Κρήτη τους φοιτητές συνοδεύουν η διευθύντρια του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Drexel Μαρία Χναράκη, Ηρακλειώτικης καταγωγής και ο υποψήφιος διδάκτωρ στο Τμήμα Culture and Communication στο Drexel Θόδωρος Κατερινάκης από τα Χανιά.
Όπως ανέφερε η κ. Χναράκη, “οι φοιτητές παρακολουθούν Ακαδημαϊκά μαθήματα προπτυχιακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Drexel στη Φιλαδέλφεια. Τα συγκεκριμένα θερινά μαθήματα ξεκίνησαν ενώ δίδασκα στο Πανεπιστήμιο Cornel στη Νέα Υόρκη και μετά συνεχίσθηκαν όταν ανέλαβα την Διεύθυνση του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Drexel.
Πρόκειται για τέσσερα μαθήματα, δώδεκα διδακτικές μονάδες, όπου τα παιδιά αντί να μένουν και να διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, έρχονται στην Ελλάδα. Έτσι, με τρόπο βιωματικό και επιτόπιο, εισάγονται στην ελληνική πραγματικότητα. Λόγω της Κρητικής μας καταγωγής προτιμούμε να κάνουμε αυτά τα μαθήματα στην Κρήτη. Η έδρα μας φέτος είναι ο νομός Ηρακλείου αλλά τα μαθήματα περιλαμβάνουν και εκδρομές, μαθήματα (λαογραφίας, ιστορίας, οικονομίας, πολιτισμού, ανθρωπολογίας, μουσικής), διδασκαλία ελληνικών χωρών, παραδοσιακής μαγειρικής κ.ά.
Τα παιδιά διδάσκονται και προετοιμάζουν τις σπουδές τους δύο εβδομάδες στην Φιλαδέλφεια, στην Κρήτη διδάσκονται τέσσερις εβδομάδες εντατικά και έχουν κι άλλες τέσσερις εβδομάδες διαδικτυακά μαθήματα μέσω Η/Υ, όλο τον Αύγουστο. Διότι κατα την διαμονή του στο νησί κάθε παιδί πρέπει να αναλάβει μια ερευνητική εργασία, ένα θέμα το οποίο διεκπεραιώνει μέσα στις υπόλοιπες τέσσερις εβδομάδες”.
“Τα παιδιά πριν έρθουν στα Χανιά είχαν διαβάσει την βιογραφία του Ελευθερίου Βενιζέλου στα Αγγλικά που έχει γράψει ο Διευθυντής του Ιδρύματος “Ελ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης και είχαν εκπλαγεί από την ζωή του μεγάλου πολιτικού. Έτσι παρόλο που τα προηγούμενα χρόνια η επίσκεψη δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα, την συμπεριλάβαμε ειδικά φέτος γιατί θεωρήσαμε ότι έτσι θα δουν και από κοντά όλα όσα έβλεπαν σε φωτογραφίες στο βιβλίο”.
Χθες οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Drexel επισκέφθηκαν την πόλη των Χανίων, τα Φαλάσαρνα, τον Φούρνο Τσατσαρωνάκη “Το Μάνα” στον Πλάτανο Κισσάμου, καθώς, όπως ανέφεραν οι φοιτητές, το παξιμάδι εξάγεται στην Αμερική και αποτελεί μέρος της Μεσογειακής διατροφής. Επίσης επισκέφθηκαν τον Κουρνά και επέστρεψαν στο Ηράκλειο”.
Συνολικά, στην Κρήτη, οι φοιτητές θα παραμείνουν δύο ακόμη εβδομάδες, μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

[Χανιώτικα Νέα]