Βιομηχανικό Μουσείο στην Αγιά, το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ

Τον ερχόμενο Οκτώβριο -μετά από πολλές καθυστερήσεις- φιλοδοξεί η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων να είναι έτοιμο το νέο Βιομηχανικό Μουσείο στον ιστορικό Υδροηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ στην Αγιά.

Ο Σταθμός, ο οποίος είχε εγκαινιαστεί το 1929 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μαζί με τη δημιουργία του περιβαλλοντικού πάρκου και των ποδηλατοδρόμων που θα συνδέουν την περιοχή με τον Πλατανιά και τις Βουκολιές, αναμένεται να αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο έλξης για Ελληνες και ξένους επισκέπτες.
Τον παλιό υδροηλεκτρικό σταθμό επισκέφθηκε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης μαζί με τον πρώην νομάρχη Γρηγόρη Αρχοντάκη και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων προκειμένου να δουν την εξέλιξη των εργασιών που εκτελούνται.
«Ξεκίνησε το έργο της ανακαίνισης ενός από τα πιο ιστορικά μνημεία της Κρήτης και της Ελλάδας, του υδροηλεκτρικού έργου που εγκαινιάστηκε το 1929 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είναι ένα πρόγραμμα – σύμβαση που είχε κάνει η προηγούμενη Νομαρχική Αρχή και ο Γρηγόρης Αρχοντάκης με τη ‘ΔΕΗ Ανανεώσιμες’ και καταλήξαμε σήμερα μετά από διαδικασίες μεγάλες να το ξεκινήσουμε».
Συνεχίζοντας ο κ. Βουλγαράκης τόνισε: «Θεωρώ ότι θα είναι ένα σημείο αναφοράς για όλα τα Χανιά μαζί με τα άλλα έργα που ετοιμάζουμε στην περιοχή της Αγιάς και τα οποία περιλαμβάνουν την ανάπλαση της λίμνης, τον ποδηλατόδρομο από τη λίμνη στον Πλατανιά και στη συνέχεια στο Κολυμπάρι και τον άλλο ποδηλατόδρομο που θα ξεκινάει από τη λίμνη και πηγαίνει στη γέφυρα του Αλικιανού, πιθανόν και στις πηγές των Μεσκλών. Θεωρούμε ότι είναι έργα που βοηθούν στην ανάπτυξη του Νομού καθοριστικά και ιδιαίτερα στο κομμάτι που λέμε της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Αν λοιπόν δημιουργηθεί εδώ ένα κέντρο, ένας πνεύμονας πρασίνου κι ένα σημείο αναφοράς, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται άνθρωποι όλους τους μήνες του χρόνου, τότε θα είναι από τα σημαντικότερα έργα που κάνουμε στον Νομό Χανίων».


Ο κ. Βουλγαράκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έργο, που έχει προϋπολογισμό 480.000 ευρώ, θα τελειώσει μέχρι τον Οκτώβριο, ενώ σε ό,τι αφορά τις εργασίες ανέφερε: «Θα είναι ένας μουσειακός χώρος, που θα το επισκέπτονται εκτός από τους απλούς επισκέπτες, παιδιά από τα σχολεία και φοιτητές των Πανεπιστημίων για να δουν πώς λειτουργούσαν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παλαιότερα».
Επίσης, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων το οίκημα που βρίσκεται παράπλευρα του Υδροηλεκτρικού Σταθμού θα αξιοποιηθεί ως χώρος για τον φύλακα του Μουσείου αλλά και ως αναψυκτήριο.

Ο ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
Ο πρώην νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε σχετικά με το έργο: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη που με κάλεσε εδώ, στον χώρο του παλιού υδροηλεκτρικού εργοστασίου της Αγιάς προκειμένου να μου δείξει ότι το έργο προχωράει. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων στη θητεία μου ως νομάρχης, από το 2007 έως το 2010, υλοποίησε και προγραμμάτισε μια σειρά από έργα. Δεν είναι πολύ συνηθισμένο η δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση να ξεκινάει να φτιάξει κάτι εκτός από δρόμους και σχολεία. Το συγκεκριμένο έργο ήταν πραγματικά ένα όραμα της Νομαρχιακής Αρχής, ένα όραμα δικό μου και συγχαίρω τη διάδοχη κατάσταση, δηλαδή την αιρετή Περιφέρεια, που στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει με την υλοποίησή του αυτό το έργο».
Ο κ. Αρχοντάκης επεσήμανε επίσης ότι ο σχεδιασμός που είχε γίνει αφορούσε τρία διαφορετικά έργα.
«Το ένα είναι αυτό που δημοπρατήθηκε και ξεκινάει τώρα, δηλαδή η αποκατάσταση των κτηρίων του παλιού εργοστασίου και η μετατροπή τους σε Μουσείο και αναψυκτήριο. Το δεύτερο είναι το έργο της λίμνης της Αγιάς, όπου θα γίνει ένα περιβαλλοντολογικό πάρκο και το τρίτο είναι το έργο του ποδηλατοδρόμου από εδώ έως τον Πλατανιά. Θέλω να πιστεύω, με βάση αυτά που είπε ο αντιπεριφερειάρχης και με τις κινήσεις και τις διαδικασίες που προχωρούν έστω και αργά χωρίς να είναι αυτό ευθύνη της Περιφέρειας, πως σε 2 – 3 χρόνια από σήμερα θα έχει ολοκληρωθεί όλο αυτό το σύμπλεγμα, που θεωρώ ότι θα είναι ένα εξαιρετικό έργο το οποίο θα φέρει και πολλούς επισκέπτες Ελληνες και ξένους».

Βανδαλισμοί…
Δυστυχώς ούτε το παλιό υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν ξέφυγε από την επίθεση των βανδάλων, οι οποίοι, όπως διαπιστώθηκε, έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στο οίκημα αλλά και -κυρίως- στα μηχανήματα που υπήρχαν μέσα στο κτήριο.
Ερωτηθείς σχετικά από τα ‘Χ.Ν.’ ο κ. Βουλγαράκης σχολίασε: «Δυστυχώς είναι το σύστημα που τελευταία κυριαρχεί σε όλη την Κρήτη. Έχουν προκαλέσει καταστροφές οι κλέφτες. Είχαμε βάλει σεκιούριτι για δύο μήνες και ησύχασαν, αλλά δεν είχαμε τη δυνατότητα να περνούν από τα εντελλόμενα χρήματα για να συνεχίσουμε και δυστυχώς έχουν προκαλέσει αρκετές ζημιές. Έχουμε κάνει μηνύσεις αλλά ποιον να πιάσουμε και ποιον να αφήσουμε», είπε σχετικά ο κ. Βουλγαράκης.
Δυστυχώς ούτε το παλιό εργοστάσιο της ΔΕΗ δεν ξέφυγε από τους βανδάλους, οι οποίοι έχουν προκαλέσει σοβαρές φθορές στο κτήριο και στον βιομηχανικό εξοπλισμό.

Χανιώτικα Νέα