Εφυγε απο τη ζωή ο Σπύρος Πρεβεζάνος

Έφυγε απο κοντά μας την Παρασκευή 29/6 ο εμπνευστής της παγκρήτιας εκδήλωσης “Η Κρήτη χορεύει απο τη μιά μπάντα στην άλλη”.

Το καλοκαίρι του 2010 έγινε η πρώτη προσπάθεια για την εκδήλωση Η Κρήτη γίνεται ένα και χορεύει πεντοζάλι

Το καλοκαίρι του 2011 ξαναέγινε η εκδήλωση με μεγαλύτερη επιτυχία και πιο οργανωμένη

Ένας μεγάλος Κρητικός, ο Σπύρος Πρεβεζάνος, δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Ο εμπνευστής της ιδέας “ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΡΗΤΗ” και ένας από τους δημιουργούς του Κρητικού Πολιτιστικού Σωματείου “ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΚΡΗΤΗ”, που σκοπό είχε να ενώσει τους λαούς όλης της γης, άφησε το πρωί της Παρασκευής την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του, δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Οι απανταχού Κρήτες θρηνούν για το χαμό ενός πρωτοπόρου, που εμπνεύστηκε και έδωσε σάρκα και οστά στην αλυσίδα των 200.000 Κρητικών και ανθρώπων από όλο τον κόσμο, που ένωσαν ολόκληρη την Κρήτη, χορεύοντας ταυτόχρονα από τον Άγιο Νικόλαο, μέχρι τα Χανιά.

Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, στο κοιμητήριο της Πετρούπολης.

Ποιος ήταν ο Σπύρος Πρεβεζάνος

Ο Σπύρος Πρεβεζάνος, εμπνευστής της ιδέας του «Πλανήτη Κρήτη», γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Καλαμίτσι Αμυγδάλι Αποκορώνου στα Χανιά.

Τελείωσε το λύκειο στο «Γυμνάσιο του Βάμου». Ασχολήθηκε επαγγελματικά με την συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Κυριότερα έργα: Δελφοί (Θησαυρός των Συκιωνίων), Βουλή των Ελλήνων, Παλαιά Βουλή, Προεδρικό Μέγαρο, Μέγαρο Μάξιμου, Μέγαρο Σταθάτου, Ζάππειο μέγαρο, Ιλίου μέλαθρον, ΕΜΠ (Αβέρωφ, Πρυτανείας, Γκίνη) Εθνικό θέατρο, Αρχαιολογική εταιρεία, Αρσάκειο, Γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο, Τσισταράκι, Δημαρχείο Δήμου Αθηναίων, Εθνικής τράπεζας, Μέγαρο Μελά, Γκάζι, Καφενείο το «Νέον», Όσιος Μελέτιος (μοναστήρι του 11ου αιώνα), Φοιτητική εστία Πειραιά, Μέγαρο Μποδοσάκη, Οικογενειακοί τάφοι στο πρώτο νεκροταφείο & Αγίας Ανάστασης, κλπ Μουσεία: Ακρόπολης, Κυκλαδικής & αρχαίας Ελληνικής τέχνης, Μπενάκη, Κανελλοπούλου, Τράπεζα της Ελλάδος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τράπεζες, οργανισμοί και πολλά άλλα έργα σε όλη την Ελλάδα.

Συγγραφέας δύο βιβλίων και υπό έκδοση άλλων δύο. Το 1992 ξεκίνησε έρευνα σε ότι αφορά την «εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια», δημιουργώντας μια πρωτότυπη σε πλανητικό επίπεδο μέθοδο, από την οποία σε πρόγραμμα της NASA έλαβε το πρώτο βραβείο. Ακολούθησαν και άλλα βραβεία από πανεπιστήμια και οργανισμούς της Αμερικής. Εισηγητής σε εθνικά και διεθνή συνέδρια (UNESCO) και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά, τεχνικά, κλαδικά περιοδικά.

Με πληροφορίες από: minoasradio.gr και 200000.gr

Απόδημοι Κρήτες

Πλανήτης Κρήτη