“Ματιές στην πόλη” – Έκθεση φωτογραφίας στο Ρέθυμνο

ΜΕ ΤΟΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΦΑΚΟ ΤΩΝ Γ. ΜΠΕΝΑΚΗ, Α. ΞΥΔΙΑΝΟΥ, Θ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών φιλοξενεί στο χώρο του μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Κωνσταντινούπολη. Στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των ανθρώπων στην πόλη και από υπέροχες περιοχές της, αξιοθέατα και δρόμοι, παρουσιάζονται, όπως τα συνέλαβε ο φωτογραφικός φακός, στους χώρους της έκθεσης, στην οδό Μελισσινού και Νικ. Φωκά 126, στο Μακρύ στενό της Παλιάς Πόλης. Οι πόρτες άνοιξαν χθες και θα παραμείνουν ανοικτές για το κοινό για μία εβδομάδα.
Κάνοντας μία βόλτα στην έκθεση θα δείτε την Κωνσταντινούπολη μέσα από τα μάτια των Γιώργου Μπενάκη, Αντώνη Ξυδιανού και Θεόφιλου Παπαδόπουλου. Οι τρεις φωτογράφοι ταξίδεψαν ξεχωριστά ο καθένας, σε τρεις διαφορετικές εποχές του χρόνου και αυτό αποτυπώνεται στο έργο τους.
 Ο ένας ταξίδεψε την Άνοιξη, ο άλλος το Καλοκαίρι και ο τρίτος το Φθινόπωρο. Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά οι ίδιοι «Αυτός που ταξίδεψε άνοιξη είχε να κάνει με περισσότερο χρώμα, αυτός που ταξίδεψε καλοκαίρι είχε να κάνει με περισσότερο φως και αυτός που ταξίδεψε Φθινόπωρο είχε να κάνει με συννεφιά, οπότε πιάσαμε λίγο όλες της εποχές».
Για την επιλογή του χώρου της έκθεσης, οι δημιουργοί ανέφεραν στα «Ρ.Ν.»: «Η έκθεση φωτογραφίας αυτή, γίνεται στο συγκεκριμένο χώρο για να συνδεθεί και με το Ινστιτούτο Μεσογειακών σπουδών που έχει ένα τμήμα Τουρκολογίας-Αραβολογίας και άρα έχουν σχέση μεταξύ τους».
Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι το πάθος τους για τη φωτογραφία είναι η αφορμή γνωριμίας τους και συγκεκριμένα τονίζουν: «Εμείς οι τρεις πριν δεν γνωριζόμασταν. Γνωριστήκαμε τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από τη φωτογραφία και μέσα από μία φωτογραφική ομάδα που έχει γίνει στο στέκι των καθηγητών, στην ΕΛΜΕ, μαζί και με άλλο κόσμο. Η κοινή μας αγάπη αυτή, μας έκανε και φίλους και έτσι είπαμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε και μία έκθεση, αφού είχαμε και το ταξιδιωτικό αντικείμενο την Κωνσταντινούπολη που ήταν κοινό και ήταν και πολύ κοντά χρονικά στο τώρα».
Όσοι δεν έχουν ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη θα τη θαυμάσουν μέσα από τα μάτια των τριών φωτογράφων και όσοι έχουν πάει θα αναπολήσουν τα μαγευτικά της τοπία και την ιδιαίτερη ομορφιά της που αποτυπώνονται με τον καλύτερο τρόπο στις φωτογραφίες. Έτσι, που ένας επισκέπτης θα σκεφτεί πως είχε απόλυτο δίκιο ο Γάλλος ποιητής και φιλέλληνας Alphonse de Lamartine, όταν έλεγε πως: «Εάν κάποιος είχε να ρίξει μόνο μια ματιά στον κόσμο, θα έπρεπε να αντικρίσει την Κωνσταντινούπολη». Μια φράση που βρίσκεται αναρτημένη ανάμεσα στις φωτογραφίες της έκθεσης.
Στην οδό Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 126 (Μακρύ Στενό) στο Ρέθυμνο και θα διαρκέσει μία εβδομάδα, από τις 26 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου 2012. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι 11:00-14:00 και 19:00-22:00 κάθε μέρα.
Ρεθεμνιώτικα Νέα