Τα «Καρδερινάκια» τραγούδησαν Γιώργο Ζαμπέτα

Mε τον καλύτερο τρόπο κατάφεραν ν’ αποδώσουν το πλούσιο ρεπερτόριο του αξέχαστου, μεγάλου μας καλλιτέχνη Γιώργου Ζαμπέτα, τα μέλη της χορωδίας του Ελληνικού Ωδείου τα «Καρδερινάκια», προχθές το βράδυ, παρασύροντας μαζί τους και το κοινό που σαν μια μεγάλη, ζεστή παρέα της παλιάς καλής δεκαετίας του ‘60 ή του ‘70 σιγοτραγούδησε τις αξέχαστες επιτυχίες του Ζαμπέτα. Ήταν μια συναυλία διαφορετική από τις συνηθισμένες. Μια θεατροποιημένη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου, αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του αξέχαστου δεξιοτέχνη του μπουζουκιού με την ιδιαίτερη φωνή που λάτρεψαν οι Έλληνες, που είτε τον γνώρισαν στα παλιά κουτούκια είτε μέσα από τον καλό ελληνικό κινηματογράφο.


Ο πολυτάλαντος Γιώργος Ζαμπέτας έγραφε μουσικές για πολλές Ελληνικές ταινίες, έπαιζε, τραγουδούσε, αυτοσχεδίαζε και δούλεψε πλάι με τους σπουδαιότερους Έλληνες συνθέτες, ηθοποιούς και τραγουδιστές.

Η ιστορική διαδρομή στο έργο του μεγάλου μας καλλιτέχνη έγινε σε σκηνικό ειδικά διαμορφωμένο που μετέφερε τον θεατή πίσω στο χρόνο, με τραπεζάκια και καρέκλες που θύμιζαν ταβέρνα εποχής. Στην σκηνή, αναβίωσαν στιγμές από τη ζωή του αγαπημένου δημιουργού, φανερές και μυστικές. Στιγμές προσωπικές και καλλιτεχνικές, παράπονα, επιθυμίες και συνεργασίες του από τα χρόνια της μεγάλης του δόξας μέχρι και τον θάνατό του. Τα «Καρδερινάκια» ερμήνευσαν περισσότερα από είκοσι τραγούδια του Γιώργου Ζαμπέτα, όπως τα «χίλια περιστέρια», «που πας χωρίς αγάπη», «ο μαθητής», «που ‘σαι Θανάση», «σήκω χόρεψε συρτάκι»,»μάλιστα κύριε» κ.ά. Οι μελωδίες γέμισαν το χώρο του θεάτρου, προκαλώντας στους θεατές όμορφες νοσταλγικές στιγμές του παρελθόντος.

Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς αποτέλεσε το χορευτικό δρώμενο από χορευτές του Συλλόγου «Ερωφίλη», που χόρεψαν στην «ταβέρνα» μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη, από συρτάκι μέχρι ζεϊμπέκικο. Το θέαμα έμοιαζε με σκηνή βγαλμένη από παλιά Ελληνική ταινία.

Οι θεατές, ανάμεσά τους και πολλοί ξένοι, καταχειροκρότησαν με την ψυχή τους χορωδούς και χορευτές για την όμορφη βραδιά που τους χάρισαν.

Συντελεστές της εκδήλωσης: Μέλη της ορχήστρας: Σάκης Σακκελαρίδης (μπουζούκι), Γιώργος Βεριδάκης (μπουζούκι), Δημήτρης Καζιάλες (κιθάρα), Χρυσός Καβούνης (κιθάρα), Χρήστος Κόκορας (φλάουτο), Μάνος Ναζλής (ντραμς), Ελένη Περπιράκη (πιάνο), Κατερίνα Χριστουλάκη (ακκορντεόν).

Διεύθυνση-Διδασκαλία-Επιμέλεια: Κατερίνα Χριστουλάκη, Ελένη Περπιράκη.
Διασκευές-Ενορχηστρώσεις: Θανάσης Παπαθανασίου.

 

[rethnea.gr]