Υποβαθμισμένη πολυ ήταν φέτος η Μέρα Mουσικής στα Χανιά. Μια εκδήλωση που με τον ένα τρόπο ή τον άλλο είχε καθιερωθεί και είχε αφήσει καλές εντυπώσεις και καλο όνομα, παρά τα εν γένει προβλήματα.

Φέτος μάλλον λόγω των εκλογών που συνέπεσαν στις 17 Ιούνη, είδαμε λιγοστές αναφορές, συγκεκριμένα τη Δευτέρα κάποια λιτή ανακοίνωση σε  τοπική εφημερίδα και μία επισης λιτή αναφορά στο site του Δήμου Χανίων, για μια σειρά συναυλιών το βράδυ της 20ης Ιούνη.

Το όλο κόνσεπτ φέος ανέλαβε ο Δήμος Χανίων και τα λιγοστά σχήματα που συμμετείχαν δεν εκφράζουν ασφαλώς το μουσικό δυναμικό της πόλης!! Σαν κι όλα μας κι αυτό λοιπον και φέτος, είναι και η κρίση θα μου πεις, έλα μωρε τι το ψάχνεις… γίνονται κι άλλες εκδηλώσεις…
Παραθέτουμε για την ιστορία την ανακοίνωση του Δήμου Χανίων.

19/6/2012, Εορτασμός Ημέρας Μουσικής: Στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ο Δήμος Χανίων για μία ακόμη χρονιά συμμετέχει στις εκδηλώσεις  για την “Ημέρα της Μουσικής’’ την 21η Ιουνίου,  ημέρα του θερινού ηλιοστασίου και  μεγαλύτερη ημέρα του έτους, διοργανώνοντας μία μουσική γιορτή,  αύριο  Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012, στην πλατεία του πρώην Λιμενικού Περιπτέρου, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και ώρα 20.30.

«Πρόκειται  για  ένα ξεχωριστό μουσικό  γεγονός που θα γιορτάσουμε  μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του Δήμου μας, τους οποίους καλούμε να απολαύσουν μουσική», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος επί των Πολιτιστικών, Δημήτρης Λειψάκης, συμπληρώνοντας ότι στην εκδήλωση θα συμμετέχουν οι:

Μικτή Χορωδία του Δήμου Χανίων (Δ/νση- Διδασκαλία Δέσποινα Δρακάκη, στο πιάνο η Μαρία Κουτουλάκη), Χορωδία Χανίων (Δ/νση Γιάννης Μετζελόπουλος, στο πιάνο η Μαρία Κουτουλάκη), το συγκρότημα Canea 6, (με τους Ηλία Κοντούδη τύμπανα, Αχιλ. Παπακώστα τρομπέτα, Γιάννη Καίκη τρομπόνι, Γιώργ. Σταθόπουλο τρομπόνι και Γιώρ. Μουτάφη ενορχ- πλήκτρα, στο τραγούδι η Δέσποινα Δρακάκη)  το συγκρότημα Dirty Harry Guitar Quartet ( με τους Χάρη Καλαμπακάκη κιθάρα τραγούδι, Κατερίνα Σαραντινού τσέλο, Στέφανο Δεσποτάκη ακουστ. μπάσσο και Ευτύχη Χελιουδάκη τύμπανα) καθώς και το κρητικό συγκρότημα Χάρη και Γιώργου Παντερμάκη (ακουστ. μπάσο ο Δημ. Τσούρτος και κρουστά ο Στέλιος Οικονομάκης).

Στον ήχο ο Βαγγέλης Μαρκάκης.

Η  Πρόεδρος της Χορωδίας Χανίων, Κλειώ Χαρωνίτη,  επεσήμανε ότι «η ημέρα αυτή καθιερώθηκε  για πρώτη φορά στο Παρίσι, το 1982, από τον τότε Υπουργό Πολιτισμού  και στην Ελλάδα γιορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1985 με προτροπή της Μελίνας Μερκούρη».

«Η Χορωδία  Χανίων έχει συμμετάσχει και άλλες φορές στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για την Ημέρα της Μουσικής, πρόκειται για  ένα πολιτιστικό γεγονός που γιορτάζεται  σε  πολλά μέρη του κόσμου και σε διάφορους χώρους και πάντα αφιλοκερδώς . Πολλές φορές μάλιστα, νέοι μουσικοί που συμμετέχουν έχουν την ευκαιρία να προγραμματίσουν ανταλλαγές επισκέψεων σε άλλες πόλεις», τόνισε η κα Χαρωνίτη.

Την  καλλιτεχνική επιμέλεια της  όλης  εκδήλωσης  έχει ο  Παύλος Μπαϊλάκης  ο  οποίος τόνισε  ότι  «η βραδιά θα είναι ένα μουσικό παζλ  που θα περιλαμβάνει μπλουζ, τζαζ, τραγούδια ξένου κινηματογράφου, χορωδιακή μουσική ενώ η βραδιά θα κλείσει  με κρητική μουσική.

Ο κ. Μπαϊλάκης ευχαρίστησε καταλήγοντας όλους τους μουσικούς  που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην εκδήλωση.

Σημειώνεται ότι η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

 

Ημέρα μουσικής 2012 (στην Αθήνα)