Ημέρες Ρεθύμνου… και καλή συνέχεια!

Είναι η πρώτη φορά που αισθάνομαι τόσο έντονα την ανάγκη να δημοσιοποιηθούν αυτά που ένοιωσα και συγχρόνως να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που τόσο δυναμικά μετέτρεψαν τα βράδια αυτού του Μάη στην πόλη μας σε βράδια επικοινωνίας, ηρεμίας, αναπόλησης και ελπίδας με τις εκδηλώσεις που είχαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν.


Δε θα αναφέρω ονόματα, γιατί πάντα σε αποτελέσματα τέτοιου επιπέδου ξέρω καλά ότι είναι πολλοί οι αφανείς, οι άνθρωποι που δίχως να επιδιώκουν καμία δημοσιότητα, μακριά από χαμόγελα και φωτογραφίες έχουν την καταλυτική συμβολή σε όλα όσα εμείς βλέπουμε, ακούμε, ζούμε και απολαμβάνουμε.
Όλα ξαφνικά γίνονται εύκολα. Σπουδαίοι καλλιτέχνες άρουν τις όποιες επιφυλάξεις τους και συμμετέχουν.

Τα χρήματα παύουν να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο και τελικά χρειάζονται ελάχιστα – πράγμα που προσωπικά πάντα το πίστευα-και ένας θεσμός που ξεκίνησε απλά σαν μια προσωπική ανάγκη έκφρασης μερικών συμπολιτών μας, μας δίνει τα πλέον αισιόδοξα μηνύματα και τις πλέον φιλόδοξες προοπτικές για ένα μακρύ ενδιαφέρον γεμάτο εκπλήξεις για μας ταξίδι στο μέλλον. Γιατί λοιπόν όλα φάνηκαν τόσο εύκολα, τόσο απλά αλλά και τόσο ουσιαστικά;Γιατί κατά την άποψή μου υπήρχαν τρεις προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Α. Παιδεία

Η παιδεία είναι η προϋπόθεση για να οργανώσεις σωστές δράσεις, να πείθεις τους συνομιλητές σου ότι αξίζει να συμμετάσχουν και να υπηρετήσουν το όραμά σου, που το κατανοούν απλά μιλώντας μαζί σου.

Β. Πάθος

Το πάθος είναι το κυρίαρχο συστατικό σε κάθε τι που έχει όραμα, γιατί για να το υπηρετήσεις πρέπει να δώσεις χρόνο, σκέψη και πολλή ψυχή.

Γ. Ανιδιοτέλεια

Η ανιδιοτέλεια είναι μια έννοια που ενώ έχει ταυτισθεί με τα οικονομικά μεγέθη, εν τούτοις προσωπικά θεωρώ ότι περισσότερη ιδιοτέλεια δημιουργεί η εξάρτηση από εξουσία, άρα δημοσιότητα, αναγνωρισιμότητα κ.λπ. βλακείες.

Όταν λοιπόν έχουμε αυτές, τις κατά τη γνώμη μου κυρίαρχες προϋποθέσεις, τότε σου επιτρέπεται να σχεδιάζεις «φιλόδοξες δράσεις», να οραματισθείς με μακροπρόθεσμη προοπτική που τελικά να δοθεί η δυνατότητα σε μια κοινωνία να συνεργασθεί, να δημιουργήσει, να μάθει και να αφήσει ένα εμφανές αποτύπωμα στη ζωή του τόπου. Και το κυριότερο, θα παρασύρει τις επόμενες γενιές να δημιουργήσουν, να βελτιώσουν, να οδηγήσουν σε νέα μονοπάτια τις δράσεις αυτές, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν νέα ρεύματα έκφρασης που τόσο έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Μετά τη φετινή εμπειρία από τις «Ημέρες Ρεθύμνου» αυτό το Μάη αξίζει και με το παραπάνω όλοι μας να αγκαλιάσουμε, να υπηρετήσουμε με την ενεργό συμμετοχή μας τέτοιες προσπάθειες που απλά πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσα παραπάνω.

Καλή συνέχεια λοιπόν «Ημέρες Ρεθύμνου» και ένα ευχαριστώ για τις βαθιές ανάσες ποιότητας που έβαλαν μέσα στο σώμα και την ψυχή μας.

Μίνως Αλεφαντινός
Αρχιτέκτονας

Ρεθεμνιώτικα Νέα