Στη Ρώμη σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση το έργο της Μ. Σφακιανάκη “Δύο παλαιοί κρητικοί χοροί”

Στη Ρώμη σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση θα παρουσιαστεί το έργο της Μαριέλλης ΣφακιανάκηΔύο παλαιοί κρητικοί χοροί”. Η παρουσίαση θα γίνει την Πέμπτη 14 Ιουνίου ενώ θα ακολουθήσει στις 19 του μήνα «Η αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες».

Τα μουσικά θέματα είναι βασισμένα σε καταγραφές που έκανε τη δεκαετία του ‘20 ο πατέρας της Κώστας Σφακιανάκης από τον λυράρη Κουφιανό.

Η Μαριέλλη Σφακιανάκη-Μανωλίδου είναι γνωστή στο χώρο της σοβαρής μουσικής από συνθέσεις της που έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει βραβευτεί με το βραβείο “Άγγελος Σικελιανός” για τη μελοποίηση του ποιήματός του “Αναδυομένη”. Έχει γράψει δύο όπερες σε δικό της λιμπρέτο και μουσική, πολλά χορωδιακά, έργα θρησκευτικής χορωδιακής μουσικής καθώς έργα για φωνές και ορχήστρα. Έχει μελοποιήσει τον ποιητικό κύκλο του Νίκου Δήμου “Το βιβλίο των γάτων”, που κυκλοφορεί και σε δίσκο. Ιδρυτικό μέλος της χορωδίας της ΕΡΤ και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Επίσης έχει γράψει και αρκετά βιβλία.

εφημ. ΠΑΤΡΙΣ Ηρακλείου

ΣΧΟΛΙΟ

Ο Νίκος Κατσουλάκης ή Κατσούλης ή Κουφιανός (1874 ή 1867-1947)  υπήρξε ξακουστός λυράρης των Χανίων και της Κρήτης και έδρασε απο το 1898 εώς το θάνατο του. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Κουφό, Κυδωνίας και απο το 1900 έμεινε στη Σπλάντζια στην οδό Πεζάνου με την οικογένεια του. Ηταν απο τους αγαπημένος μουσικούς του Ελ.Βενιζέλου. Στη δεκαετία του 1930 έπαιξε στο παλάτι του Βασιλιά. Επίσης την ίδια εποχή σε γιορτή στο Παναθηναϊκό στάδιο. Οι Ρεθυμνιώτες λυράρηδες : Ροδινός, Μουζουράκης, Λαγός κ.α. πήγαιναν να τον ακούσουν για να μάθουν απο το παίξιμο του. Ο γιος του Γρηγόρης σκοτώθηκε στον πόλεμο στη Μικρά Ασία. Απο τις κόρες του Δήμητρα και Αναστασία υπάρχουν σήμερα απόγονοι του και κάποιοι απο αυτούς ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη μουσική.
Σύντομα θα γίνει δισκογραφική έκδοση με τις ηχογραφήσεις του Κουφιανού, μεταξύ 1926-1934, στις : Odeon, Polydor Columbia, με πλήρες ένθετο με όλα τα βιογραφικά στοιχεία.

Γ.Β.