“Η Σκιά του Ουρανού” στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Ο  Γνώμων, ένα έργο Τέχνης του Ανδρέι Φιλίπποβ, θα εγκαινιασθεί σήμερα Τετάρτη και ώρα 1μ.μ. στον κεντρικό αύλειο χώρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στο Κολυμπάρι.

Το έργο αποτελείται από ένα ηλιακό ωρολόγιο με έναν Γνώμονα σε σχήμα μονοκέφαλου αετού, προερχομένου από τον δικέφαλο αετό της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, έμβλημα το οποίο αργότερα έγινε και το σύμβολο της ρωσικής αυτοκρατορίας. Ο Γνώμων αποτελεί δωρεά του καλλιτέχνη και του Ιδρύματος Stella Art στην Κρήτη και στην Ορθόδοξο Ακαδημία.


Τα εγκαίνια του Γνώμονα συμπτίπτουν με την Εκθεση του Ανδρέι Φιλίπποβ “Η Σκιά του Ουρανού”.
Ο Φιλίπποβ συμμετείχε στην Εκθεση “Literati”, την οποία διοργάνωσε το Ιδρυμα Stella Art σε συνεργασία με την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης και η οποία έλαβε μέρος πέρυσι στην 3η Μπιεννάλε Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη: «Ο Γνώμων είναι κάτι το απλό αλλά η απλότητά του είναι θαυμάσια. Είναι η σκιά του ουρανού, η οποία αποκαλύπτει το μυστικό του χρόνου, μία κατάσταση, η οποία επιτρέπει στον άνθρωπο να τοποθετηθεί ακριβέστερα στον τριδιάστατο χώρο. Οι Επιστήμονες λένε ότι, πριν από το Big Bang, υπήρχαν πολλές περισσότερες από αυτές τις διαστάσεις αλλά όλες περιτυλίσσονταν σε ένα σφιχτό σπείρωμα. Παρομοίως, στο Ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως, “ο ουρανός απεχωρίσθη ὡως βιβλίον ελισσόμενον (Αποκ. Ιω. 6:14)”. Μονάχα άγιοι άνθρωποι, εμφορούμενοι από εγκαρτέρηση και αγάπη, μπορούν να κάνουν τις διαστάσεις αυτές ευθείες και πάλι. H Τέχνη δίδει μόνο μια φευγαλέα αντίληψη αυτού του μυστηρίου. Χώρος, χρόνος και ιδέα συνδυάζονται σε αυτό το έργο. Οπως ακριβώς οι παρατηρητές στο Σπήλαιο του Πλάτωνος, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε το παιχνίδι των σκιών και να προσπαθήσουμε να εκτιμήσουμε τι πρέπει να ανακαλύψουμε εκεί, στο άλλο σύστημα των διαστάσεων».
Ο Ανδρέϊ Φιλίπποβ, (Andrei Filippov), ο οποίος γεννήθηκε το 1959, είναι ένας από τους αξιολογώτερους εκπροσώπους της λεγομένης Σχολής των Εννοιοκρατιστών (Σχολή των Κονσεπτουαλιστών) της Μόσχας. Σπούδασε στη Σχολή Παραγωγής του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας από το 1976 έως το 1981. Από το 1982 έως το 1984 πραγματοποίησε τακτικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε δράσεις στην AptArt Πινακοθήκη στη Μόσχα αλλά και δραστηριοποιήθηκε στη Ρωσσική Κίνηση των Πρωτοπόρων (Club of Avant-Gardists) το 1987.
Η πιο πρόσφατη δραστηριότητα του Φιλίπποβ περιλαμβάνει Εκθέσεις σε Μόσχα, Άμστερνταμ, Κωνσταντινούπολη, Βερολίνο, Βαρσοβία, Φραγκφούρτη, Μαδρίτη και Θεσσαλονίκη.

[haniotika-nea.gr]