Σκληρή απάντηση Καρούντζου για το Ελαφονήσι-υπαινιγμοί για το δήμαρχο

Με αυστηρότητα και αιχμές απάντησε στο δήμαρχο Ινναχωρίου και σε όσους αντιδρούν στην υπόθεση με το Ελαφονήσι ο περιφερειάρχης κ.Καρούντζος. Ο οποίος τονίζει ότι η όποια καθυστέρηση στην έγκριση των μελετών δεν έχει να κάνει με το Ελαφονήσι, αλλά με τις διαδικασίες που ακολουθούνται και είναι νόμιμες.

Οι όποιες, όμως, διαφορετικές, έστω, εκτιμήσεις, αφορούν σε χώρους και ζητήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, ούτε καν οπτική, με την ασπίδα προστασίας του Ελαφονησίου” αναφέρει χαρακτηριστικά!


Στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης εξηγεί:
“Ο Δήμαρχος Ιναχωρίου επιχειρεί, τον τελευταίο καιρό, την κατασυκοφάντηση των Υπηρεσιών της…
Περιφέρειας Κρήτης, του Υπουργείου Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, συνεργατών μου και εμένα προσωπικά. Συστηματικά. Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Και παραμορφώνει το περιεχόμενο δημόσιων εγγράφων.
Για την πλήρη, έντιμη και επιβαλλόμενη ενημέρωση της κοινής γνώμης, οφείλω να γνωρίσω τα ακόλουθα:
Πρώτον. Με την από 24.02.2005 απόφαση του τότε Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, ξεκίνησε η διαδικασία μελέτης του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτών Πόλεων (γνωστού ως ΣΧΟΟΑΠ) του Δήμου Ιναχωρίου. Δηλαδή σε χρόνο, που στο μεγαλύτερο τμήμα του οποίου, δεν είχα καμιά απολύτως ευθύνη για τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης. Ανέλαβα ως ΓΓ της Περιφέρειας Κρήτης την 22.12.2009.
Δεύτερον. Η διαδικασία αυτή, από το νόμο είναι μακρά και πολύπλοκη.  Εκτυλίσσεται σε διάφορες οργανωμένες από τον ίδιο το νόμο φάσεις. Έχει ρυθμισμένη δημοσιότητα. Οι πολίτες έχουν συμμετοχή σ’ αυτή. Υποβάλλουν, κατά κανόνα, ενστάσεις. Σ’ αυτή τη διαδικασία η Περιφέρεια δεν έχει καμιά εκτελεστική αρμοδιότητα. Μόνο το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και τώρα ΥΠΕΚΑ είχε και έχει την ευθύνη οδηγιών για τη σωστή εφαρμογή της νομοθεσίας.
Τρίτον. Αυτή η μακρά και σύνθετη διαδικασία, οφείλεται στην εξαιρετική σημασία του ΣΧΟΟΑΠ, που στο τέλος της καλούμαι να το εγκρίνω και να υπογράψω. Με το ΣΧΟΟΑΠ, οργανώνονται οι χρήσεις γης μιας ευρύτερης περιοχής. Και, κυρίως, αποτελεί αφετηρία δημιουργίας νέων οικιστικών περιοχών ή επέκτασης παλαιότερων.
Τέταρτον. Είναι απολύτως ανακριβές ότι οι Υπηρεσίες μου και εγώ προσωπικά καθυστερούμε την έγκριση του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου από τον Φεβρουάριο του 2010. Από το νόμο και με σαφείς εγκυκλίους και οδηγίες του ΥΠΕΚΑ, είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε γεωλογική μελέτη της περιοχής, η οποία μελέτη πρέπει να έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις δεσμευτικές αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ. Αυτή τη γεωλογική μελέτη έχουμε ζητήσει σε όλα τα ΣΧΟΟΑΠ άλλων Δήμων της Περιφέρειας Κρήτης που έχουμε μέχρι σήμερα εγκρίνει.
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, τόσο προφορικά, όσο και γραπτά, τέτοια ολοκληρωμένη μελέτη δεν έχει συνταχθεί. Αρνούνται. Προφανώς έχουν τους λόγους τους. Δεν μας αφορούν. Πάντως, πρέπει να είναι γνωστό στην κοινή γνώμη, ότι σπίτια και άλλα οικοδομήματα δεν κτίζονται, ούτε πάνω σε γύψο, ούτε μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, που προστατεύονται από το Σύνταγμα.
Πέμπτον. Από τους φωνασκούντες, επιχειρείται η μεθοδευμένη παραπλάνηση της κοινής γνώμης. Ισχυρίζονται ότι η δήθεν (και τελικώς ανύπαρκτη) καθυστέρηση της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ του Δήμου Ιναχωρίου έχει σαν στόχο το Ελαφονήσι. Τίποτε πιο αναληθές. Δεν υπάρχει πολίτης σ’ αυτή τη Χώρα, δεν υπάρχει κάτοικος σ’ αυτό το Νησί, που να μην είναι στρατευμένος στην επιχείρηση προστασίας του. Σ’ αυτό, είμαι βέβαιος ότι συμφωνούμε όλοι μας. Οι όποιες, όμως, διαφορετικές, έστω, εκτιμήσεις, αφορούν σε χώρους και ζητήματα που δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση, ούτε καν οπτική, με την ασπίδα προστασίας του Ελαφονησίου.
Έκτον. Απόδειξη του προηγούμενου συνιστά η ταχύτητα με την οποία η Διεύθυνση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Κρήτης, απέστειλε την τελική έκδοση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης της περιοχής Ελαφονησίου του Νομού Χανίων, στο ΥΠΕΚΑ, για την επίσπευση της θεσμοθέτησής της. Η Επιτροπή Επίβλεψης – Παρακολούθησης της Μελέτης την κατέθεσε στις 23.06.2010. Και η Διεύθυνση ΠΕΧΩ τη διαβίβασε στις 25.06.2010. Χωρίς οποιαδήποτε αντίρρηση ή επιφύλαξη.
Έβδομον. Αποτελεί μεγάλη θεσμική κατάκτηση η αναγνώριση, από το 1986, σε κάθε πολίτη, του δικαιώματός του, να έχει πρόσβαση στα δημόσια έγγραφα. Μετά από σχετική αίτηση τρίτου πολίτη και με αντίστοιχη περιγραφή των παραπόνων του, παρέπεμψα την αίτηση και τα παράπονά του στην αρμόδια Υπηρεσία, με αυστηρή αναφορά στη συγκεκριμένη διάταξη του νόμου και στις προϋποθέσεις άσκησης του δικαιώματός του. Και αυτή τη σειρά των γεγονότων ο Δήμαρχος Ιναχωρίου παραποιεί, συκοφαντώντας παράλληλα τους συνεργάτες μου στην Περιφέρεια Κρήτης.
Θα επανέλθω. Οπωσδήποτε και σύντομα. Θέλω όμως, παράλληλα, να καταστήσω σαφές στο Δήμαρχο Ιναχωρίου, ότι στα θέματα της λειτουργίας του Κράτους Δικαίου, της ενδεχόμενης παράβασης καθηκόντων οποιουδήποτε και της υπεράσπισης της τιμής και υπόληψής μου, δεν συμβιβάζομαι ποτέ.

[apodimoikrites.blogspot.com]