Το Σεπτέμβρη η Γιορτή διεκδίκησης στο Πάρκο (Στρατόπεδο) Μαρκοπούλου

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ:
«Περιμένουμε απαντήσεις για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου»

Την 6η γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου προγραμματίζει ήδη η Πρωτοβουλία Χανιωτών και ταυτόχρονα περιμένει, όπως σημειώνει, την επίσημη θέση του δημάρχου Χανίων.


Φέτος, η γιορτή θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου. Σε κείμενό της η ‘Πρωτοβουλία για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου’ με τίτλο ‘Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: όταν η σιωπή βοά’, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Διανύουμε μια κρίσιμη περίοδο για τον τόπο. Ως κομμάτι αυτής της κοινωνίας αντιλαμβανόμαστε τις πιέσεις για εξεύρεση λύσης στα οικονομικά – πολιτικά ζητήματα της χώρας. Ανησυχούμε όμως πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, αφού ‘το μνημόνιο’ και η τρόικα απαιτούν την ‘αξιοποίηση’ της δημόσιας περιουσίας, που σ’ αυτήν συγκαταλέγονται και τα προς μετεγκατάσταση στρατόπεδα.
Στην περίπτωση ‘αξιοποίησης’ του στρατοπέδου, δηλ. τσιμεντοποίησής του, θα χαθεί η ευκαιρία να δημιουργηθεί πνεύμονας πρασίνου στον τελευταίο εν δυνάμει ελεύθερο χώρο. Δυστυχώς αυτό τον κίνδυνο δεν αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή, αφού δεν έχει καν απαντήσει στις προτάσεις που συνέχεια κάνουμε δημόσια».
Και συνεχίζει:
«Στην τελευταία ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας τον Μάρτιο του 2012, με την ευκαιρία της αναφοράς του τότε υπουργού Εθνικής Αμυνας, κ. Αβραμόπουλου, ότι ο δήμαρχος του κατέθεσε ‘πρόταση για την αξιοποίηση του στρατοπέδου’, ζητήσαμε από τον κ. Σκουλάκη να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους Χανιώτες πολίτες όπως είχε δεσμευτεί πριν την εκλογή του. Δηλαδή τη διεκδίκηση του συνόλου του στρατοπέδου για χώρο πρασίνου και ενός σχολείου. Ζητήσαμε να ενημερώσει τον χανιώτικο λαό για τις ‘προτάσεις αξιοποίησης’ προς τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας.
Επίσης ζητήσαμε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απαιτήσουν να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να επικαιροποιηθεί η προηγούμενη ομόφωνη απόφαση.
Ωστόσο καμία συζήτηση δεν έγινε, καμία απάντηση δεν δόθηκε για την περίφημη ‘πρόταση αξιοποίησης’. Μόνο που όταν η Δημοτική Αρχή δεν παίρνει θέση για ένα τόσο σοβαρό θέμα για την πόλη, αφήνει κάποιους άλλους να σκέφτονται και να σχεδιάζουν. Γιατί η αδράνεια απέναντι στα προβλήματα είναι επικίνδυνη για την πόλη. Οσο δεν διεκδικούμε τα αυτονόητα, τόσο θα γίνονται ενέργειες εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών».
Καταλήγοντας η ‘Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκόπουλου’ επισημαίνει ότι «παρακολουθεί με ανησυχία αυτή την αδράνεια και υπενθυμίζουμε πως είμαστε εδώ, όπως ήμασταν και τα προηγούμενα 6 χρόνια και κάθε πιθανή απόφαση που θα οδηγεί σε ξεπούλημα του στρατοπέδου Μαρκοπούλου θα μας βρει αντιμέτωπους, όπως και όλο τον χανιώτικο λαό» και συμπληρώνει:
«Στην κατεύθυνση αυτή προγραμματίζουμε την 6η γιορτή διεκδίκησης, που θα γίνει 15 Σεπτέμβρη εκεί που κάθε χρόνο γίνεται, έξω από το στρατόπεδο Μαρκόπουλου.
Μέχρι τότε περιμένουμε την επίσημη θέση του Δήμου.
Γιατί σιωπά και γιατί δεν επικαιροποιεί την προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου;
Μερικές φορές όμως η σιωπή βοά».

Χ.Νέα -30/5/12