Το… σπίτι μας για τουλάχιστον 15 μέρες

Ο απεσταλμένος του Sport24.gr, στην Βαρσοβία, Παναγιώτης Χαραλάμπους γράφει για τους φιλέλληνες Πολωνούς, τους ρυθμούς τους και πως κάπου εκεί μέσα υπάρχει και ένα Euro. Άλλωστε εδώ θα είναι το… σπίτι μας για τουλάχιστον 15 ημέρες, γιατί εμείς σκοπεύουμε να μείνουμε περισσότερο!

Αποστολή στην Πολωνία: Παναγιώτης Χαραλάμπους

Γεια σας, να μαι και εγώ από την όμορφη Πολωνία και είπα να σας κουράσω λίγο (σ.σ. κύριε Γιάννη κούραση) πρωί πρωί πριν ξεκινήσει το ταξίδι της Εθνικής μας ομάδας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012!

Από την περασμένη Κυριακή (3/6) έχουμε εγκατασταθεί στην όμορφη Βαρσοβία, σε μια πόλη από την οποία θα ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος στο Euro του 2012.

 Την Παρασκευή (8/6) το βλέμμα όλων θα είναι στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας για να παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των 16 καλύτερων ομάδων της Ευρώπης. Όλων ή μήπως όχι;

Και αυτό γιατί αν κάποιος βρεθεί αυτές της μέρες στην Βαρσοβία θα διαπιστώσει πως είναι μια πόλη που κινείται στους δικούς της καθημερινούς ρυθμούς και ίσως καταλάβεις ότι υπάρχει και ένα Euro, κυρίως από τα σημαιάκια που βρίσκονται στις κολόνες, η αν βρεθείς έξω από το Εθνικό Στάδιο της πόλης.

Βαρσοβία ημέρα 1η

Κυριακή (3/6) και φτάσαμε το απόγευμα στην όμορφη πόλη της Βαρσοβίας. Μια πόλη καταπράσινη (μα που πήγε το καυσαέριο;;) την οποία αξίζει να επισκεφθεί κάποιος.

Χτίστηκε εξ ολοκλήρου την δεκαετία του ’50, καθώς είχε καταστραφεί από το πόλεμο, με τα παραδοσιακά κτίρια στο κέντρο και στην παλιά πόλη να κάνουν την διαφορά.

Η πρώτη εντύπωση για εμάς βέβαια ήταν λίγο περίεργη. Από τον ήλιο της Αθήνας, στους 11 βαθμούς και στην βροχή της Βαρσοβίας!

Αφού λοιπόν φτάσαμε, ήταν ώρα να πάμε στο ξενοδοχείο. Φεύγοντας λοιπόν από το αεροδρόμιο και ακολουθώντας τον δρόμο 7 (Βαρσοβία-Γκντάνσκ) οδηγώντας για μισή ώρα περίπου (σ.σ. όχι εγώ φυσικά, δεν το έχω αυτό στο σπορ), ανάμεσα σε μια καταπράσινη περιοχή φτάσαμε στο Λομιάνκι.

Κάπου εκεί στο δρόμο συναντήσαμε λοιπόν το ξενοδοχείο, το οποίο και θα μένουμε όλες τις μέρες που θα βρίσκεται η Εθνική μας στο τουρνουά.

 

 

Το Villa Bella Casa είναι ένας ξενώνας νεόκτιστος με λίγα δωμάτια και η πρώτη εντύπωση ήταν αρκετά καλή. Το εσωτερικό όμορφο, ζεστό, με πολύ γρήγορο ίντερνετ (το κυριότερο, ε να μην μπω και λίγο στο Facebook) ενώ οι τρεις πανέμορφες κοπέλες που σε υποδέχονται στην είσοδο ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα (τ’ ακούς Ηλία Ευταξία;).

Δίπλα από το ξενοδοχείο Ιταλικό μαγαζί (πιτσαρία φυσικά, οπότε λύσαμε και το πρόβλημα του φαγητού, καθώς έχουμε και παραξενιές).

Βέβαια κατά την διάρκεια της ημέρας δοκιμάσαμε και Πολωνικές συνταγές κουζίνας, όπως Μπριζόλα βραστή (στην κατσαρόλα!!). Συμπέρασμα 1: Μια τραγωδία. Συμπέρασμα 2: Ευρωπαίοι δεν ξέρετε από κουζίνα! Συμπέρασμα 3: Τουλάχιστον οι Πολωνοί είναι φιλέλληνες.

Βαρσοβία ημέρα 2η

Την δεύτερη μέρα στην Βαρσοβία, το σοκ ήρθε πρωί πρωί και όταν εννοούμε πρωί, εννοούμε πρωί! (Παρένθεση, στην Πολωνία, κανένα μα κανένα σπίτι δεν έχει παντζούρια!!!!).

Οπότε ο κύριος ήλιος έκανε την δουλειά του και αφού μας ξύπνησε είδαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την ώρα! Ναι μεν η Βαρσοβία είναι μια ώρα πίσω αλλά ο ήλιος μάλλον ήταν πολλές ώρες πίσω!

4:15 τα ξημερώματα και ο ήλιος είχε κάνει την εμφάνισή του στον Πολωνικό ουρανό!! Μα 4:15;;;; Και όμως αυτό είναι άδικο για έναν Έλληνα που ξυπνάει στη μια το μεσημέρι!

Ε, αφού πήραμε και αυτό το σοκ, στις 7 το πρωί (!!!!) πήγαμε για το πρωινό τουλάχιστον βρήκαμε μια παραλλαγή του φραπέ και φτιάξαμε νες καφέ, κάτι είναι και αυτό!

Στην συνέχεια ώρα για την πόλη! Η κίνηση απερίγραπτη και αυτό γιατί στους δρόμους που οδηγούν στην Βαρσοβία, αλλά και μέσα στην πόλη γίνονται έργα (είπαμε οι Πολωνοί πάνε στους δικούς τους ρυθμούς)!

Έργα για νέες γέφυρες, ή έργα του μετρό στο κέντρο της πόλης! Μάλιστα από επισκεφθεί κανείς την Fun Zone του Euro, ακριβώς διπλά υπάρχει εργοτάξιο με έργα του μετρό)!

Αφού λοιπόν φτάσαμε στην Βαρσοβία, πήγαμε να πάρουμε και την διαπίστευση από την UEFA για το Euro, μπήκαμε λοιπόν στο κτήριο για να την πάρουμε και μας περίμενε μια ακόμη έκπληξη.

Πλησιάσαμε την κοπέλα να τις δώσουμε τα απαραίτητα έγγραφα και μας υποδέχθηκε με το “τι κάνεις;” Να μια ακόμη έκπληξη! Μα καλά τόσο “μπαμ” κάνει ότι είμαστε Έλληνες; Και αφού λοιπόν συνεννοήθηκα ότι η ταυτότητα δεν έχει ημερομηνία λήξης (κυρά μου δεν έληξε τον Δεκέμβριο, τον Δεκέμβριο εκδόθηκε!) ε πήραμε την διαπίστευση (κλαίει όλη η UEFA).

 

 

Από εκεί μια βόλτα στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας και μετά αναχώρηση για το Λεγκιόνοβο. Μια μικρή πόλη έξω από την Βαρσοβία, μέσα στο πράσινο, με πολύ καλές και καινούργιες εγκαταστάσεις, όπου και προετοιμάζεται η Εθνική μας ομάδα.

 

 

Η είσοδος από το κλειστό γήπεδο των εγκαταστάσεων του Λεγκιόνοβο

Η συνέχεια γνωστή πίσω πάλι στο ξενοδοχείο και ώρα για μια πίτσα. Αφού κάτσαμε στο Ιταλικό να φάμε πίτσα και ήπιαμε και την μπυρίτσα μας (ενημερώνω στο γραφείο πως ήταν η πρώτη που ήπια, ενώ δεν ήπια καθόλου ουίσκι, να σημειωθεί παρακαλώ) είπαμε να πάρουμε και μια μπύρα για το δωμάτιο (στο ξενοδοχείο δεν έχει καθόλου αλκοολούχα ροφήματα!).

Και πριν προλάβουμε να πληρώσουμε την μπύρα λέμε στον Ιταλό πως είμαστε από την Ελλάδα και η κόρη του που ήταν στο ταμείο απαντάει αστειευόμενη: “Α Έλληνας, δεν έχετε λεφτά!”, και τι να της πεις τώρα; Μετά δεν θα ξέρεις αν θα σου βάλουν και τίποτα στην πίτσα! Συμπέρασμα: Είμαστε Έλληνες και φαινόμαστε και η βροχή συνεχίζεται!

Βαρσοβία ημέρα 3η

Την Τρίτη ημέρα στην Βαρσοβία, ήταν μια από τα ίδια (ακόμα δεν έχουμε καταλάβει, ρε μήπως το Euro γίνεται σε άλλη χώρα;) Ούτε λίγος χαμός να γεμίσει η πόλη από τουρίστες κάτι τέλος πάντων!

Στην συνέχεια η κλασική διαδρομή για το Λεγιόνοβο και την προπόνηση της Εθνικής, η οποία είχε πολύ κόσμο, καθώς η τοπική αρχή τίμησε την Εθνική που επέλεξε την συγκεκριμένη περιοχή για την προετοιμασία της, με τους ομογενείς να κάνουν την διαφορά.

Βέβαια την διαφορά την έκανα και εγώ, καθώς δίδαξα στους συναδέλφους λίγο μπάσκετ στο κλειστό του Λεγκιόνοβο (σ.σ. η γλώσσα μέχρι το πάτωμα από τα 3 πακέτα τσιγάρα και τους επτά γαλλικούς καφέδες), εισπράττοντας και γύρω στις 823892273919882 τάπες! Έτοιμος για την ομάδα του Ζούρου είμαι!

 

 

Μετά κάτι διαφορετικό βόλτα στην βραδινή Βαρσοβία και για φαγητό στο ελληνικό ρεστοράν “Πάρος”. Επιτέλους, ελληνική μουσική, γνώριμε λέξεις, και ελληνικό φαγητό! Εκεί και η συνάντηση με τον Γιάτσεκ Γκμόχ ο οποίος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την δεύτερη πατρίδα του χορεύοντας και ένα ζεϊμπέκικο υπό τους ήχους του Νταλάρα! Συμπέρασμα: Παντού υπάρχει ένας Έλληνας (από τους λίγους που έχουν απομείνει πλέον (περίπου 300) σε μια πόλη 2 εκατομμυρίων κατοίκων)!

Βαρσοβία ημέρα 4η

Τέταρτη μέρα στην Βαρσοβία και επιτέλους μετά από τρεις μέρες τα νέα ήταν ευχάριστα! Ο ήλιος έκανε βόλτα σε αυτή την όμορφή πόλη και μας έφτιαξε την μέρα. Αυτό το Euro όμως ακόμα να έρθει.

Βόλτα στο κέντρο Τύπου του Εθνικού Σταδίου όπου παρέθεσε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της UEFA Μισέλ Πλατινί, που όπως τον έκοψα, μάλλον κάθεται σε “αναμμένα κάρβουνα” μέχρι να αρχίσει το Euro.  Αλήθεια ποιο Euro, οι Πολωνοί το ξέρουν ότι αρχίζει; Εγώ ακόμα έργα βλέπω παντού και πουθενά κόσμο!

 

 

Η συνέχεια γνωστή, χωρίς φραπέ και πάμε για προπόνηση, στην οποία έδωσε το παρών και ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος! Η προπόνηση τελείωσε δεν δίδαξα άλλο μπάσκετ (πφφφ ακόμα πονάνε οι αρθρώσεις), αλλά η παρουσία της Αγκνιέσκα στο cafe του προπονητικού έκανε τον καφέ πιο όμορφο (δύο εσπρέσο στο καπάκι πήρα κύριε Γιάννη).

Το βράδυ, βόλτα στην πόλη και για φαγητό σε Ιταλικό ρεστοράν (πολύ καλό το φαγητό και το μαγαζί, πολύ καλή επιλογή), με την πόλη να έχει ζωή το βράδυ από τους νέους και τα μαγαζιά να είναι γεμάτα στον πεζόδρομο της Foksal.

Επιστροφή προς το ξενοδοχείο με γεμάτο στομάχι, αλλά χωρίς τσιγάρα διότι δεν υπάρχουν περίπτερα στην Πολωνία, κάθε 2 μέτρα (όπως στην Ελλάδα).Συμπέρασμα 1: Να παίρνεις τσιγάρα όταν φτάνεις στην πόλη. Συμπέρασμα 2: Μα τι γίνεται με αυτό το Euro ρε παιδιά; ακόμη πρόβες σε αυτή τη Fun Zone, η οποία είναι κλειστή!   

Βαρσοβία ημέρα 5η

Και φτάσαμε αισίως στην πέμπτη ημέρα που βρισκόμαστε σε αυτή την πανέμορφη πόλη την Βαρσοβία (και είναι αλήθεια αυτό, είναι καταπληκτική) και αφού ξυπνήσαμε πρωί πρωί να πάμε να πάρουμε τσιγάρα, ήρθε το σοκ!

Σήμερα λοιπόν (6/6) στην Πολωνία είναι ΑΡΓΙΑ, τα πάντα είναι κλειστά, από μαγαζιά μέχρι ρεστοράν, καθώς οι καθολικοί έχουν γιορτή.

Κανένα αυτοκίνητο δεν κυκλοφορεί στο ρεύμα προς την Βαρσοβία και όλα τα αμάξια έχουν κατεύθυνση προς στην βόρεια Πολωνία (Γκντάνσκ) και τις εκεί παραλίες (;;;;). Επίσης, Παρασκευή και Σάββατο οι Πολωνοί δουλεύουν μόνο αν θέλουν!!!!

Για εμάς η συνέχεια γνωστή. Σήμερα είναι η συνέντευξη Τύπου του Φερνάντο Σάντος και η τελευταία προπόνηση της Εθνικής στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας, ενόψει της πρεμιέρας του Euro την Παρασκευή (8/6).

Αλήθεια οι Πολωνοί το έμαθαν ότι αρχίζει το Euro ή θα τους το πούμε εμείς; Ας ελπίσουμε να έχει ανοίξει και αυτή η Fun Zone επιτέλους να μπούμε και λίγο στο κλίμα των αγώνων.

Αυτά προς το παρών. Σας κούρασα μεσημεριάτικα, αλλά πρέπει να πάμε να βρούμε και τσιγάρα! Καλή σας μέρα από την όμορφη Βαρσοβία.

Υ.Γ. Είπαμε. Η Βαρσοβία θα είναι το σπίτι μας για τουλάχιστον 15 ημέρες. Αν θα μείνουμε περισσότερο με την Εθνική ή χωρίς αυτή είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση.

Υ.Γ.1 Κύριε Γιάννη, πολύ ωραίο μέρος η Βαρσοβία. Να το επισκεφτείτε οπωσδήποτε.

Υ.Γ.2: Ας είναι καλά η μια από τις τρεις όμορφες κοπέλες (σ.σ. η Ιβόνα) η οποία μας πήγε με το αμάξι μέχρι την πόλη να πάρουμε τσιγάρα!!

Υ.Γ.3: Παρότι ξυπνάμε από τις 8 το πρωί (σ.σ. Πολωνίας) το ξύπνημα είναι υπέροχο στην εξοχή να και τα ντοκουμέντα με τη μάνατζερ του ξενοδοχείου που μας υποδέχεται κάθε πρωί!

 

 

Υ.Γ.4: Καλός ο χαβαλές μέχρι τώρα (αν και λείπει η φραπεδιά), αλλά ώρα για μπάλα. Σε λίγο μιλάει ο Σάντος, η Εθνική έχει προπόνηση και την Παρασκευή (8/6) το πειρατικό αρχίζει το ταξίδι του…

[sport24.gr]