Πρωτάθλημα… ξανά στον Πειραιά!

Στα κόκκινα βάφτηκε ο τίτλος της Α1 μπάσκετ ανδρών, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, μετά τη νίκη των «ερυθρολεύκων» επί του Παναθηναϊκού με 82-76 στον 5ο τελικό που διεξήχθη στο ΣΕΦ.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν το «νταμπλ» εκμεταλλευόμενοι σε απόλυτο βαθμό το πλεονέκτημα της έδρας που κατέκτησαν από την πρωτιά τους στην κανονική περίοδο της Α1.

Και μετά από μια ακόμη εξαιρετική εμφάνιση μέσα στο ΣΕΦ έφτασαν στην κορυφαία στιγμή της εγχώριας διαδρομής τους, ανεβαίνοντας στο ψηλότερο σκαλί του ελληνικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το 1997.

Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας των Πειραιωτών, οι οποίοι με τη σημερινή κατάκτηση του τίτλου βάζουν τέλος στο εντυπωσιακό σερί τίτλων της «πράσινης» κυριαρχίας. Την «πράσινη» δυναστεία 9 διαδοχικών και 13 – συνολικά – κατακτήσεων πρωταθλήματος στις τελευταίες 14 διοργανώσεις. Μόνο που για μια ακόμη φορά ο Παναθηναϊκός δικαιούται να φωνάζει για διαιτητικά εις βάρος του λάθη που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος σε εξαιρετικά κρίσιμα σημεία του 5ου τελικού.

Το παιχνίδι εξελίχθηκε σε… απόλυτο ντέρμπι και μάλιστα για γερά νεύρα, με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει στο παρκέ εξαιρετικά διαβασμένος και πολύ πιο αποτελεσματικός, κυρίως αμυντικά. Κατόρθωσαν, μάλιστα, οι «πράσινοι» να διατηρήσουν το σκορ σε χαμηλά επίπεδα και στο 11-11 3.35 πριν το τέλος της πρώτης περιόδου. Σε εκείνο το σημείο ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο του ξέσπασμα στο ματς και κατόρθωσε εκμεταλλευόμενος δύο διαδοχικά λάθη από Γιασικεβίτσιους και Καϊμακόγλου να κάνει ένα σερί 7-0 και να αποκτήσει προβάδισμα στο σκορ (18-11). Οι Πειραιώτες κατόρθωσαν να διατηρήσουν το +7 (24-17), αλλά ο Περπέρογλου ήταν αυτός που με τη λήξη της πρώτης περιόδου χτύπησε με τρίποντο, διαμόρφωσε το 24-40 και έδωσε άλλο αέρα στους «πράσινους» για τη συνέχεια του αγώνα…

Ο Διαμαντίδης ήταν και πάλι αυτός που είχε… διαφορετική άποψη και έδωσε στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να επιχειρήσει την τελευταία αντεπίθεση μειώνοντας στους 9 με τρίποντο στα 5 και 15 πριν το τέλος του αγώνα. Και για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε περίτρανα πως αυτό το πρωτάθλημα χάθηκε για τον Παναθηναϊκό από τα «νεκρά» του διαστήματα σε κρίσιμα δίλεπτα μέσα στο ΣΕΦ, αλλά και τα αντίστοιχα… νεκρά διαστήματα των διαιτητών. Ενα τρίποντο του Περπέρογλου έφερε ξανά τους «πράσινους» σε απόσταση 7 πόντων (78-71), ενώ το ντέρμπι πήρε εκ νέου… φωτιά με ένα τεράστιο τρίποντο απ’ τον Περπέρογλου στα 2.30 πριν το φινάλε που έφερε τη διαφορά στους 4 (80-76).

Ενα χαμένο τρίποντο από τον Καλάθη στον οποίο η μπάλα έπαιξε άσχημο παιχνίδι (μπήκε στο καλάθι και βγήκε), ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ και ένα κάρφωμα απ’ τον Πρίντεζη έφεραν ξανά τον Ολυμπιακό στο +6 (82-76) και αυτό είχε και ως αποτέλεσμα ο τίτλος του πρωταθλητή να περάσει, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια σε «ερυθρόλευκα» χέρια…

Διαιτητές: Αναστόπουλος, Γκόντας, Σχινάς.
Δεκάλεπτα: 24-20, 48-36, 70-56, 82-76.
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Λο 10 (1), Άντιτς 3 (1), Σπανούλης 24 (3), Ντόρσεϊ 4, Κέσελ 5, Παπαδόπουλος 1, Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 14, Παπανικολάου 8, Μάντζαρης 4, Σλούκας 3 (1).
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6, Περπέρογλου 11 (3), Μπατίστ 7, Λόγκαν, Σάτο 3, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 13 (1), Βουγιούκας 4, Καλάθης 17, Σμιθ, Καϊμακόγλου 10 (1), Γιασικεβίτσιους 4

onsports