Πώς η Σουηδία βγαίνει νικήτρια της Eurovision τόσο συχνά

H σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι Σουηδοί τον θεσμό της Eurovision είναι παροιμιώδης, με τον «προνόμιο» του να είσαι εκπρόσωπος της χώρας να προκύπτει μέσα από το Melodifestivalen, ένα εντατικό διαγωνισμό τραγουδιού -τύπου American Idol- διάρκειας έξι εβδομάδων. Ένας μόνο από τους λόγους που, σύμφωνα με το Αμερικάνικο δίκτυο, εξηγεί τη φετινή νίκη της.

Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά η Σουηδία είναι 3η χώρα παγκοσμίως στην εξαγωγή μουσικής, μετά τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία. Ενώ το Melodifestivalen, το φεστιβάλ που λειτουργεί ως φυτώριο ταλέντων, είναι σχεδόν τόσο παλιό όσο και η Eurovision, καθώς ξεκίνησε το 1959. Και πολύ πιο καταξιωμένο, καθώς οι οικογένειες φοράνε τα καλά τους για να το παρακολουθήσουν ή οι μανάδες επιτρέπουν στα παιδιά τους να μείνουν ξύπνια μετά τα μεσάνυχτα, όπως ακριβώς και την παραμονή Πρωτοχρονιάς.

«Όχι μόνο όλα τα δημοφιλή τηλεοπτικά show στην Σουηδία έχουν σχέση με την μουσική, αλλά και το να τραγουδάς σε χορωδία αποτελεί την 2η πιο δημοφιλή δραστηριότητα μετά τα χειμερινά αθλήματα», δηλώνει ο Περ Μπλάνκενς, παραγωγός τόσο του Melodifestivalen όσο και του Σουηδικού x-Factor.

Μια αγάπη που έχει μεταφραστεί μέχρι τώρα σε πέντε νίκες στην Eurovision (μεταξύ των οποίων και αυτή με τους Abba το 1974 που βλέπετε στην φωτό), τις περισσότερες μετά την Ιρλανδία που έχει νικήσει επτά συνολικά φορές.

Μια νίκη εδώ, μεταφράζεται αυτόματα για τον καλλιτέχνη σε πλατινένιους δίσκους και περιοδεία σε όλες τις Σκανδιναβικές χώρες. Κάτι που έχει βιώσει ήδη η δικιά μας Έλενα Παπαρίζου. Κάτι που ετοιμάζεται να νοιώσει στο πετσί της και η φετινή νικήτρια, Λορίν.

Συνεχίζοντας την ανάλυσή του το CNN εντοπίζει το κομβικό σημείο της ανάδειξης της Σουηδίας σε μουσική υπερ-δύναμη στην αλλαγή του φορμάτ του Melodifestivalen το 2002, όταν και αποφασίστηκε να υπάρχουν προκριματικοί σε διάφορες πόλεις κατά μήκος της Σουηδίας ως ένας τρόπος να γίνει το φεστιβάλ πραγματικά εθνική υπόθεση. Καθώς επίσης και το γεγονός ότι το τελικό τραγούδι προκύπτει διαδοχικά, μετά από γύρους εξουδετέρωσης των υπόλοιπων αντιπάλων.

 

[iefimerida]