Σημαντικά τα οφέλη από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονάνθρακων

Σημαντικά οφέλη αναμένεται να προκύψουν για την Περιφέρεια Κρήτης, εφόσον αποδειχτεί ότι υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως τονίστηκε σήμερα στην διημερίδα με τίτλο «Έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης) στα Χανιά.


Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Νίκο Καλογερή, οι εξελίξεις είναι ευνοϊκές, «καθώς η χώρα μας μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη των υδρογονανθράκων, με αφετηρία τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στην ΑΟΖ Ισραήλ –Κύπρου- Λιβάνου και τις έρευνες που έχουν ξεκινήσει στον ελλαδικό χώρο.» Οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές – πρόσθεσε-για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και άρα της Κρήτη και μέσα στο πλαίσιο αυτό διοργανώνουμε την ημερίδα με το ΤΕΕ, φιλοδοξώντας να συμβάλουμε και εμείς στο μέτρο του δυνατού στη διαμόρφωση της εθνικής στρατηγικής για το συγκεκριμένο θέμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο το θέμα είναι πολύ σοβαρό και χρήζει ψύχραιμης αντιμετώπισης και όχι υπό το κράτος του πανικού, που δημιουργεί η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει επίσης να χαλαρώσουμε τις προσπάθειές μας, διότι τα ζητήματα αυτά είναι πολύ σοβαρά και άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και των διεθνών σχέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει επίσης ένα πολύ σημαντικό όφελος –πέρα από το παγκόσμιο κάδρο στο οποίο μπαίνει- καθώς αναμένονται σημαντικά οικονομικά οφέλη εφόσον υπάρξουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, μιας και προβλέπεται σύμφωνα με το νέο νόμο απευθείας πρόσοδος στην περιφέρεια όπου διενεργούνται έρευνες και εξόρυξη.
Όπως επεσήμανε με δηλώσεις του ο κ. Καλογερής, εντός των ημερών ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την έρευνα και αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην Δυτική Ελλάδα και σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση των οκτώ εταιριών, οι οποίες έχουν καταθέσει προσφορά για την έρευνα στη Δυτική Ελλάδα και στην Κρήτη.
Στη σημερινή ημερίδα αναλύθηκε όμως και η μελλοντική συμβολή του ερευνητικού προσωπικού του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης για την υποστήριξη της έρευνας και της εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή.
neatv.gr-Β.Κ.