Κρήτη 1941-1944, ο τόπος και οι άνθρωποι
Mέχρι την Κυριακή 27 Μαΐου θα λειτουργεί στο Σπίτι του Πολιτισμού η έκθεση με θέμα «Κρήτη 1941-1944, ο τόπος και οι άνθρωποι», που εγκαινιάστηκε προχθές το βράδυ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 71η επέτειο της Μάχης της Κρήτης.
Στην έκθεση φιλοξενείται υλικό από το φωτογραφικό αρχείο του Δημήτρη Σκαρτσιλάκη, όπου απεικονίζονται οι σχέσεις και η συμβίωση των κρητικών με τους κατακτητές, σκίτσα του Αντώνη Πετουσάκη και μοντέλα από το Εργαστήρι Στατικού Μοντελισμού του 4ου Γυμνασίου Ρεθύμνου.
Σκοπός της έκθεσης είναι να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους στο έπος της κρητικής αντίστασης και να τους προσφέρει γνώση για την περίοδο 1941-1944.
Ο Δημήτρης Σκαρτσιλάκης, που εκθέτει το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που διαθέτει, μιλώντας στα «Ρ.Ν» ανέφερε: «Η έκθεση αποτελείται κυρίως από λαογραφικό και ανθρωπολογικό υλικό, καθώς υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν το ντόπιο πληθυσμό, τις ενδυμασίες στα αστικά κέντρα και στα χωριά, τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων, καθώς και τη συμβίωση με τον κατακτητή. Επίσης, απεικονίζονται επιχειρήσεις κατά των ανταρτών και ορισμένες διαταγές που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες της εποχής.
Στην έκθεση παρατηρούμε την άλλη πλευρά του λόφου, αυτή που δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε. Δηλαδή τη συμβίωση του κατακτητή με το ντόπιο πληθυσμό, τις σχέσεις μεταξύ τους και το διπλό πρόσωπο των γερμανών. Επιπλέον, υπάρχει φωτογραφικό αφιέρωμα στο φρούριο Κρήτη, από τα οχυρωματικά έργα και τις αμυντικές εγκαταστάσεις των γερμανών.
Οι φωτογραφίες είναι ανέκδοτες και προέρχονται από πολεμικά άλμπουμ γερμανών στρατιωτών».
Εκ μέρους της ομάδας καθηγητών του εργαστηρίου στατικού μοντελισμού του 4ου γυμνασίου, ο Μιχάλης Λαμπαθάκης δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχουμε ξεκινήσει στο 4ο γυμνάσιο Ρεθύμνου εδώ και έξι χρόνια, με σκοπό να παρακινήσουμε τους μαθητές μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία, όπως η κατασκευή μοντέλων, να μάθουν τα χαρακτηριστικά των μοντέλων και ιστορικά στοιχεία.
Ως κεντρικό θέμα έχουμε το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επικεντρωνόμαστε κυρίως στη γερμανική εισβολή και στη Μάχη τη Κρήτης και επιπλέον έχουμε επεκταθεί σε θέματα νεότερα της ελληνικής ιστορίας, από Βαλκανικούς Πολέμους μέχρι και το αεροσκάφος του αείμνηστου σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, ο οποίος χάθηκε στο Αιγαίο προστατεύοντας τον εναέριο χώρο της Ελλάδας.
Προσπαθούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να μυούμε τα παιδιά σε νέα μονοπάτια γνώσης, μονοπάτια που τα βοηθούν στο μέλλον τους. Η προσπάθεια υποστηρίζεται από μια ομάδα καθηγητών, τον Μιχάλη Λαγουδάκη, τον Αλέξανδρο Αλεξανδράκη, τον Γιώργο Φραγκιαδάκη, καθηγητές από άλλα σχολεία, τον Αντώνη Πετουσάκη, που κάνει σκίτσα. Γενικά έχουμε μια πολύ καλή ομάδα που επιδιώκει κάθε χρόνο να προσφέρει αυτό το υλικό στο ρεθεμνιώτικο κοινό».
Η έκθεση «Κρήτη 1941-1944, ο τόπος και οι άνθρωποι», θα λειτουργεί καθημερινά έως την Κυριακή 27 Μαΐου, 09:00-13:00 το πρωί και 18:00-21:00 το βράδυ.
Ρεθεμνιώτικα Νέα