Ένας κύκλος εκδηλώσεων Πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας εγκαινιάζεται στο Ρέθυμνο, με επίκεντρο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης και στόχο να αναδείξει την ιστορική φυσιογνωμία και την πολιτιστική του παράδοση αξιοποιώντας, ως επί το πλείστον, το καλλιτεχνικό του δυναμικό.

Οι “Ημέρες Ρεθύμνου” είναι μια προσπάθεια διαχείρισης της καθημερινότητας: με επίκεντρο την ιστορική φυσιογνωμία της πόλης και μοχλό τα μνημεία του Ρεθύμνου. Ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων περιλαμβάνει την προβολή των ιστορικών και φυσικών μνημείων της πόλης μας, αλλά και την ανάδειξη των προβλημάτων, με βάση τις πολιτιστικές δράσεις.

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων “Ημέρες Ρεθύμνου 2012” έχει ως εξής:

Εγκαίνια εκθεσης φωτογραφιας Ρέθυμνο, μια φωτογραφική διαδρομή στην Παλιά Πόλη.

Σπίτι του Πολιτισμού, 20:00

Εγκαίνια εκθεσης “Σκιές”, του εικαστικού Θράφια.

“Σκιές” ονομάζει ο Θράφια τη σειρά από ζωγραφιές που φτιάχτηκαν στο Βερολίνο με σκόνες χρώμα και μέταλλα πάνω σε χαρτί. Συμμετέχει με 16 έργα, εκθέτοντας στο οθωμανικό τζαμί απεικονίσεις ονειρικών σωμάτων που μοιάζουν να είναι κομμάτια από φυσικό τοπίο. Αιωρούμενα κυκλικά στοιχεία στις αψίδες, ψηλότερα από τον θεατή, αντανακλούν την μεταφυσική αύρα του χώρου και παραπέμπουν σε φιλοσοφικές σκέψεις.

Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, 20:00

Εγκαίνια εκθεσης Χάρτες και Γκραβούρες για το Ρέθυμνο και την Κρήτη.

Η έκθεση παρουσιάζει σειρά από πρωτότυπους χάρτες και γκραβούρες του Ρεθύμνου, της Κρήτης και της ευρύτερης περιοχής, αξιοποιώντας κυρίως τις συλλογές των Μίνω Αλεφαντινού και Παναγιώτη Τσατσαρώνη.

Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας, 20:00

Εγκαινια έκθεσης εικαστικών με θέμα την παλιά πόλη

Άγιος Φραγκισκος και Κεντρο Τεχνών. 20:00

Συναυλία των Trio Daulute.

Το μουσικό σχήμα παρουσιάζει μια ξεχωριστή πρόταση για την ερμηνεία της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Με έντονο το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, προσεγγίζονται τα μουσικά ιδιώματα της Κρήτης, του Αιγαίου και της Μικρά Ασίας, ενώ αντλούνται θέματα και από άλλες μουσικές παραδόσεις.

Με αφετηρία την κοινή τους αναζήτηση και αγάπη για την ελληνική παραδοσιακή μουσική, οι τρεις μουσικοί αναπτύσσουν ένα δυναμικό και εναλλακτικό μουσικό στυλ. Ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης αναβιώνει τα παραδοσιακά πνευστά (θιαμπόλι, διπλομάντουρο, ασκομαντούρα / τσαμπούνα) και προσαρμόζει στο ελληνικό ιδίωμα πνευστά από άλλες παραδόσεις (κέλτικα whistles, δυτικό φλάουτο, ινδικό bansuri). Ο Δημήτρης Σιδερής επικεντρώνεται στο κρητικό λαούτο, αναπτύσσοντας την τεχνική του. Ο Γιάννης Παπατζανής εξελίσσει τις τεχνικές του αιγιακού παραδοσιακού κρουστού (τουμπί), ενώ ενσωματώνει κρουστά και από άλλες παραδόσεις (περσικό tombak, αφρικανικό udu, frame drumς από τη Μέση Ανατολή).

Είσοδος Τούρκικου Σχολείου, 21:30

Αφιέρωμα στους Πρωτομάστορες. Συναυλια Ross Daly, Σπυριδούλας Τουτουδακη, και Βασίλη Σταυρακάκη

Πλατεία Νομαρχίας, 21:00

Έλλη Πασπαλά και Τάκης Φαραζής. Συναυλία για πιανο και φωνη

Μια απρόβλεπτη μουσική έκπληξη από την Έλλη Πασπαλά και Τάκη Φαραζή που μας ταξιδεύουν σ’ έναν κόσμο που γνωρίζουν κι αγαπούν πολύ: τον κόσμο του ερωτικού τραγουδιού, μέσα από το οποίο αναβιώνουν τη γοητεία μιας άλλης εποχής ταγμένης στο όνειρο του σήμερα.

Άλλοτε τρυφερή κι άλλοτε εκρηκτική, η Έλλη Πασπαλά μάς ξυπνάει αναμνήσεις από έρωτες που ζήσαμε και ζούμε και, μαζί με το δεξιοτέχνη της τζαζ Τάκη Φαραζή στο πιάνο,  μάς προκαλούν συνεχώς να λικνιστούμε στους ρυθμούς των τραγουδιών των Τομ Γουέιτς, Λέοναρντ Κοέν, Βαν Μόρισον, αλλά και των Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Ξαρχάκου, Σταμάτη Κραουνάκη, Π. Καλαντζόπουλου και άλλων.

Ωδείο Νερατζέ, 21:00

Μουσικός Καρπός. Μουσικός διάλογος με τρεις τρομπέτες και ένα πιάνο

Ένας μουσικος διάλογος με τρεις τρομπετες και ένα πιανο που δε διστάζουν να πειραματιστούν με ήχους από την εποχή της Αναγέννησης μέχρι σήμερα.

Την εκδήλωση οργανώνει η μη κερδοκοπική εταιρεία Μουσικός Καρπός. Η Πολιτιστική Εταιρεία Μουσικός Καρπός, συνεχίζοντας κι αναπτύσσοντας τις δράσεις της με σκοπό την παρέμβαση και την προσφορά στην πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή της πόλης μας, εξακολουθεί την οργάνωση συναυλιών που στοχεύουν στο να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό της πόλης μας να γνωρίσει ερμηνευτές, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και ανθρώπους που έχουν το όραμα της δημιουργίας. Η μουσική είναι ο πιο επικοδομητιικός τρόπος για να ενώσει ανθρώπους με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο και με διαφορετική Μουσική Παιδεία.

Με βάση αυτά, σχεδίασαν την εκδήλωση με συντελεστές την Κυριακή Ανωμεριανάκη, τον Γιάννη Φουντεδάκης και τον Αντώνιος Μαυράκης στις τρομπέτες και τη Χρύσα Γρένδα στο πιάνο.

Ωδείο Νερατζέ, 21:00

Ημερίδα για την Παλια πόλη – Βράβευση του Χρίστου Μακρή.

Ωδείο Νερατζέ, 19:00΄

Συναυλια τζαζ των Belleville

H σκοτεινή ατμόσφαιρα των cabaret του μεσοπολέμου, η μελαγχολική και νοσταλγική διάθεση, οι λεπτές πινελιές χιούμορ συνοδεύουν αισθητικά το μουσικό τους ταξίδι.

Οι μουσικές τους επιρροές ξεκινούν από την jazz και τα blues, το swing, τη μουσική για το θέατρο. Οι Belleville ξεκινούν το ταξίδι τους προσεγγίζοντας διασκευές αγαπημένων καλλιτεχνών με το δικό τους μοναδικό τρόπο και ήχο. Πιστεύοντας πως, σύμφωνα με την σημερινή μουσική πραγματικότητα, τίποτα δε μπορεί να είναι πιο σύγχρονο από το ρετρό.

Κρήνη Rimondi, 21:00

Παράσταση της παιδικού θεατρικού έργου “Ο γάτος που έμαθε σε ένα γλάρο να πετά” του Χιλιανού συγγραφέα Luis Sepulveda, σε παραγωγή ΘΕΑΤΡΟ ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ.

Πλατεία Μητροπόλεως, 20:30

Εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης του Δημήτρη Χαλκιαδάκη, “Άνθρωποι στη σκιά των Μνημείων”

Η έκθεση οργανώνεται από το Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και με την υποστήριξη της ΚΕ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012.

Η εκδήλωση των εγκαινίων πλαισιώνεται από συναυλία του Αχιλλεα Περσίδη.

Συναυλία Αχιλλέα Περσίδη

O Αχιλλέας Περσίδης, ιδρυτικό μέλος του οργανικού συνόλου “Νότιος Ήχος”, σε κομμάτια από την δισκογραφική πορεία του συγκροτήματος, σε νέες συνθέσεις, σε κομμάτια για την κλασική ισπανική κιθάρα και συνθέσεις για το λαούτο από τον δημώδη χώρο. Με προσωπικό ύφος σύνθεσης και παιξίματος, όπως επίσης και προσωπικά ανοιχτά κουρδίσματα, δίνει στην κιθάρα ιδιαίτερο ύφος.

Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, 21:30

“Το χρώμα του ήχου είναι λευκό”. Συναυλία Γιωργου Κουμεντάκη και βράβευσή του από τους μαθητές του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου.

Ο Guido de Flaviis στο σαξόφωνο, ο Κωνσταντίνος Ράπτης στο bajan και o Γεράσιμος Τσαγκαράκης στα κρουστά θα παίξουν μουσική των συνθετών Astor Piazzolla, Markus Leoson, Gert Mortensen, Gauthreux, Eckhard Kopetzki, Chick Corea, Vlasov και J.S.Bach, καθώς και Γιώργου Κουμεντάκη, Γιώργου Κυριακάκη. Το πρόγραμμα επέλεξε και επιμελήθηκε ο Γ. Κουμεντάκης.

Σε συνεργασία με το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου

Τζαμί Ιμπραήμ Χαν (Φορτέτζα),  21:00

Κυριακη, 20 Μαΐου

Βραδιά Πολιτισμού. “Το χάρτινο καράβι” του Νότη Μαυρουδή. Συναυλία με την Παιδική – Νεανική Χορωδία του Μουσικού Καρπού. Συμμετέχει 8μελές Μουσικό Σχήμα.

Η Πολιτιστική Εταιρεία Μουσικός Καρπός, συνεχίζοντας κι αναπτύσσοντας τις δράσεις της με σκοπό την παρέμβαση και προσφορά στην πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή τις πόλης μας, συνεχίζει να διοργανώνει συναυλίες που στοχεύουν να φέρουν κοντά το κοινό της πόλης με ερμηνευτές, ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και ανθρώπους που δημιουργούν μέσα από την δουλειά τους.

Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, 20:30

Συναυλια της Κορίνας Λεγάκη και των Outward Bound

Η Κορίνα Λεγάκη  θα παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα. Με την ερμηνεία της, θα μας ταξιδέψει σε διάφορες χώρες του κόσμου με σταθμούς συνθέσεις των Kurt Weill, Nicola Piovanni, Astor Piazzolla, Dimitri Tiomkin κ.ά. Τελικός της σταθμός θα είναι η Ελλάδα με τις συνθέσεις των Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Νίκου Ξυδάκη, Δημήτρη Παπαδημητρίου, αλλά και το λόγο της Σαπφούς, του Οδυσσέα Ελύτη, του Νίκου Γκάτσου.

Στη συναυλία περιλαμβάνονται συνθέσεις από τον πρώτο προσωπικό της δίσκο Χορός με τη Βροχή, καθώς και τα νέα τραγούδια της σε μουσική Δημήτρη Μαραμή και στίχους Μιχάλη Γκανά.

Συνοδοιπόροι στο ταξίδι της αυτό, δύο από τα μέλη του συγκροτήματος Outward Bound, ο Δημήτρης Νεονάκης (κιθάρα) και ο Αντώνης Τσικανδηλάκης (πιάνο), των οποίων ο τελευταίος δίσκος The path συμπεριλαμβανόταν στους 10 προτεινόμενους νέους δίσκους, σε ένα από τα πιο σημαντικά περιοδικά στο χώρο της μουσικής, το New York City Jazz Record. Μαζί τους ο Γιώργος Ζαμπακάς στα τύμπανα και ο Γιώργος Παπαϊωάννου στο βιολί.

Τζαμί Καρά-Μουσά, 21:30

Συναυλία Άρπας με την Ελένη Τσαουσάκη.

Ένα μουσικό ταξίδι με μέσο την κέλτικη και τη μεγάλη ορχηστική άρπα με πεντάλ. Ένα ρεσιτάλ στο οποίο, μέσα από λιτές αρμονίες και παραδοσιακές κέλτικες μελωδίες, αιθέρια αρπίσματα, glissandi και σύγχρονες τεχνικές, ξετυλίγονται οι ηχητικές και τεχνικές δυνατότητες του οργάνου.

Από τα τέλη του 19ου μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα, η άρπα κάνει το δική της ηχοχρωματική διαδρομή μέσα από το πρίσμα του υστερο-ρομαντισμού, του ιμπρεσιονισμού και του γαλλικού νεοκλασικισμού, για να φτάσει μέχρι τις μέρες μας.

Ενετικός Ναός Αγίας Σοφίας, 21:00

Μουσική παράσταση του Trio Modern Jazz “M.O.T.He – Βαγγέλης Τσινάς , Ηλίας Πανταζής , Μανόλης Παπαδάκης”

Ένα μουσικό ταξίδι στον κόσμο της ατμοσφαιρικής σύγχρονης jazz μέσα από θέματα των Brubec, Coltraine, Evans, ακόμη και σε παραλλαγές αλλά και εντελώς προσωπικά θέματα κι επεξεργασίες του trio, οπού ο ακροατής γίνεται συμμέτοχος και συνοδοιπόρος. Σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης

Εικαστικός Παιδότοπος, 21:00

Συναυλία της Μάρθας Φριντζήλα και του Παναγιώτη Τσεβά «ΡΕΖΙΤΑΛ»

Η Μάρθα Φριντζήλα με τον Παναγιώτη Τσεβά γνωρίζονται δεκάξι χρόνια. Σ’ αυτό το διάστημα έχουν τραγουδήσει χίλια οχτακόσια τριάντα έξι τραγούδια. Επέλεξαν τα πιο αγαπημένα τους και τα παρουσιάζουν στο κοινό με αλφαβητική σειρά. Τραγούδια σαν μονόπρακτα, σαν προσευχές, σαν τα παράπονα των φίλων, σαν καλαμπούρια, σαν διαμαρτυρίες, σαν αλήθεια.

Μια παράσταση για μια φωνή κι ένα όργανο, σε μια μελωδική αλφαβήτα που ταξιδεύει στις εποχές και τους τόπους υπενθυμίζοντας πως, όσο υπάρχουν τα τραγούδια, κανείς δεν είναι μόνος του.

Πλατεία Μικρασιατών, 21:00

Συναυλία των CRETA BRASS, σε συνεργασία με το Μουσικό Καρπό.

Το συγκρότημα Creta Brass είναι ένα κουιντέτο χάλκινων πνευστών, που δημιουργήθηκε το 2005.

Τα μέλη του συγκροτήματος έχουν αξιόλογη παρουσία στο μουσικό χώρο και μεγάλη δραστηριότητα στη μουσική δωματίου για χάλκινα πνευστά. Έχουν πραγματοποιήσει συναυλίες, παρουσιάζοντας γνωστές μελωδίες από το ευρωπαϊκό ρεπερτόριο -αναγεννησιακό, Μπαρόκ, Κλασικής, jazz-, αλλά και ρεπερτόριο του κινηματογράφου.

Αντώνη Μαυράκης (τρομπέτα), Δέσποινα Σκανδαλάκη (τρομπέτα), Χριστ Ρίνο (κόρνο), Μανώλης Σφακιανάκης (τρομπόνι), Χαράλαμπος Πάλιος (τούμπα).

Ενετικό Λιμάνι, 20:30

Συναυλία  Λαούτων Ζυγιά – Δύο μουσικοί συμπράττουν για να δημιουργήσουν μία ζυγιά με λαούτα. Ο Στέλιος Συκάκης και ο Δημήτρης Σιδερής επιχειρούν να αναδείξουν το κρητικό λαούτο ως σολιστικό όργανο, ακολουθώντας την μέχρι σήμερα διαμορφωμένη τεχνική και εξελίσσοντας την, με αφετηρία ρεπερτόριο των πρωτομαστόρων της κρητικής μουσικής. Δια μέσου της ενορχήστρωσης και της δημιουργικής εκμετάλλευσης του πλούσιου ηχητικού εύρους των κρητικών λαούτων προκύπτει ένα ιδιαίτερο μουσικό “χρώμα”.

Ο Γιώργος Μαυρομανωλάκης με τον Δημήτρη Στεφανάκη και την Μαρίτζια Κατσούνα σε μια μουσική παράσταση όπου θα παρουσιάσουν κομμάτια από την νέα δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Μαυρομανωλάκη που θα κυκλοφορήσει σύντομα καθώς και επιλογές από τις παραδόσεις όλης της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της μεσογείου καθώς επίσης και την σύγχρονη μουσική σκηνή.

Εικαστικός Παιδότοπος, 21:00

Συναυλία των Pass…a tempo.

Οι Pass…a tempo επιλέγουν το ρεπερτόριό τους από την ελληνική παράδοση και τη δουλειά παλιών κι αγαπημένων Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, με μακρόχρονη καλλιτεχνική πορεία, αλλά και από τη δουλειά νεότερων μουσικών ή μουσικών σχημάτων, με αξιόλογη παρουσία στο χώρο της ελληνικής μουσικής.

Τα μέλη του σχήματος είναι οι: Χρυσός  Καβούνης (κιθάρα, φωνή), Δημήτρης Καζιάλες (κιθάρα, charango,φωνή), Χρήστος Κοκόρας (φλάουτο), Ελένη Περπιράκη (πιάνο, κρουστά, φωνή) και Κατερίνα Χριστουλάκη (ακορντεόν, φωνή).

Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, 21:00

Κουαρτέτο Νίκου Πλατύραχου, “Ονειρογραφία”

Μια πολύχρωμη, ατμοσφαιρική μουσική παράσταση, που βασίζεται στην πρόσφατη, ομώνυμη δισκογραφική δουλειά του Νίκου Πλατύραχου. Ο συνθέτης την πλαισιώνει  ξεκινώντας από τα έργα του «Σεπτέμβριος» και το  «Από την αυτοκρατορία των σκιών», περιπλανάται μαζί με το κουαρτέττο του σε μουσικές του κινηματογράφου, του θεάτρου, σε απόηχους του μεσοπολέμου, σε ρεμπέτικα και σε άλλες κρυμμένες, αποπλανητικές μελωδίες και όλα αυτά μέσα σε ένα μυσταγωγικό, υποβλητικό κλίμα, που εμπλουτίζεται από τη ζεστή και αισθαντική φωνή του Κώστα Βασιλιάγκου.

Κώστας Βασιλιάγκος (τραγούδι), Ελένη Αγγελίδου (εικαστικό περιβάλλον πολυμέσων).

Ενετικός Φάρος, 21:00

Συναυλία Μάνου Παπαδάκη.

Η μουσική πρόταση του Μάνου Παπαδάκη έρχεται να συνδυάσει τον σύγχρονο ήχο με παραδοσιακά ακούσματα μέσα από έντονα βιωματικά, βιογραφικά , εσωτερικά τραγούδια που θέλουν να ξυπνήσουν τα στοιχειά των μύθων, των θρύλων της νέας ελληνικής μουσικής μαγείας ,μέσα σε μια διονυσιακή ατμόσφαιρα , σε ένα μυστικό δείπνο. Παλιά και νέα τραγούδια συγκροτούν ένα δεμένο πρόγραμμα με μουσικές εξάρσεις και πρωτότυπες εκτελέσεις από τους εκπληκτικούς και πολύ γνωστούς μουσικούς που απαρτίζουν το συγκρότημά του, πράγμα που κάνει τις παραστάσεις του, αξιοπρόσεκτες και ιδιαίτερες για τους θεατές κάθε ηλικίας που σίγουρα θα δεθούν με τις εξαιρετικές ερμηνείες των τραγουδιών.

Παραλιακή Λεωφόρος (πρώην Λαβύρινθος), 21:00

Ανοιξιάτικη παραλλαγή 2… για φλάουτο και jazz piano trio από τους Baroque & Βlue Εnsemble.

Σύνολο μουσικής δωματίου με το Νίκο Κατριτζιδάκη (φλάουτο), τη Βύνη Φούντα (πιάνο), το Γιάννη Χαρμπίλα (ηλεκτρικό μπάσο) και το Γιάννη Λελούδα (νραμς).

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2009 και την ίδια χρονιά παρουσίασε στο Θέατρο κάτω από τη Γέφυρα την παράσταση το Βόδι στη Στέγη και άλλες …καθημερινές ιστορίες, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Darius Milhaud, με ταυτόχρονη προβολή ασπρόμαυρων ταινιών μικρού μήκους του Georges Melies. Η παράσταση επαναλήφθηκε στα εγκαίνια του Διεθνούς Φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου Ολυμπίας (2009) και στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπενετάτου Δήμου Π. Ψυχικού (2010).

Baroque & Βlue Εnsemble μελετούν τη Jazz της δεκαετίας 1930 και 1940, αλλά και τη μουσική του Bill Evans, καθώς και τα έργα που, ενώ έχουν ως αφετηρία την κλασικότροπη παράδοση, επεκτείνονται σε πιο σύγχρονα ακούσματα. Χρησιμοποιώντας πρωτότυπες παρτιτούρες, γραμμένες από τους συνθέτες, ασχολούνται περισσότερο με την ερμηνεία και όχι τον αυτοσχεδιασμό, ενδιαφέρονται για τη μίξη και, γιατί όχι, την αντιπαράθεση των φυσικών ηχοχρωμάτων με τον ηλεκτρικό, ενισχυμένο ήχο, ανιχνεύουν τη διαλεκτική σχέση που μπορεί να έχει η μουσική με το λόγο και την εικόνα.

Ωδείο Νερατζέ, 21:00

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.