Υπερψηφίστηκε το Ασφαλιστικό και επί των άρθρων


Υπερψηφίστηκε χωρίς απρόοπτα τοΑσφαλιστικό Νομοσχέδιο και επί των άρθρων. Ονομαστική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε για σειρά άρθρων, μετά από πρόταση της ΝΔ και του ΚΚΕ.

Άπαντες οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν «ναι» σε όλα τα άρθρα, οι βουλευτές της ΝΔυπερψήφισαν τα άρθρα 17 και 43, ενώ οι τουΛΑΟΣ τα άρθρα 17 και 73.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» σε όλα τα άρθρα. Η Ντόρα Μπακογιάννη ψήφισε «ναι» στα άρθρα 2,37,17,73,43,52, «όχι» στα άρθρα 3,4,10,38,15 και δήλωσε παρούσα στο 75.


Η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφαψήφισε «όχι» σε όλα τα άρθρα, εν αντιθέσει με τον Γιάννη Δημαρά και το Βασίλη Οικονόμουπου ψήφισαν «παρών». Οι 4 ανεξάρτητοι βουλευτές από την Αριστερά ψήφισαν «όχι».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υπερψήφισε όλα τα άρθρα. Θετική ψήφο έδωσε τελικώς σε όλα τα άρθρα και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Κουρουπλής.

Από τη ΝΔ, οι βουλευτές Καμμένος και Ζώης ψήφισαν διαφορετικά από την επίσημη «γραμμή», καθώς είχαν συντάξει την επιστολική τους ψήφο προτού γνωστοποιηθεί η στάση του κόμματος. Σημειώνεται ότι με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Καμμένος αφήνει υπόνοιες για πλαστογραφία της επιστολικής του ψήφου .

Συμφωνία για τη διαιτησία

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοίνωσε στο Σώμα της Βουλής ότι επετεύχθη συμφωνία των κοινωνικών για το ζήτημα της διαιτησίας. Συνεπώς το υπουργείο θα προχωρήσει σε αντικατάσταση των άρθρων του ν/σ για το θέμα με νομοθετική διάταξη, βάσει της επιτευχθείσας συμφωνίας.

ΓΣΕΕ: Καμία συμφωνία για τον ΟΜΕΔ

Σχετικά με αναφορές περί συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων για το θέμα του ΟΜΕΔ, η ΓΣΕΕ διευκρινίζει τα εξής : “Ουδέποτε επήλθε συμφωνία της Συνομοσπονδίας με τους Εργοδοτικούς φορείς για το θέμα της διαιτησίας. Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να αποσύρει το σχετικό άρθρο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των Κοινωνικών Εταίρων. εάν υπήρχε μια τέτοια συμφωνία θα είχε γνωστοποιηθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι οι εργαζόμενοι τους οποίους εκπροσωπούμε. Απαιτούμε την διατήρηση του θεσμού του ΟΜΕΔ, κάτι που αποτελεί μια από τις βασικές διεκδικήσεις μας στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ”.

Πρόταση για σύσταση Επιτροπής

Η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας, Χρ. Παπουτσής, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα παρακολουθεί την πορεία του ασφαλιστικού καλώντας τον πρόεδρο της βουλής να την συμπεριλάβει στην τροποποίηση του κανονισμού της βουλής που θα γίνει τις επόμενες μέρες από την ολομέλεια.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, χαρακτήρισε θετική την πρόταση αρκεί όμως όπως παρατήρησε το έργο της επιτροπής να το λαμβάνουν υπόψη τους οι υπουργοί.

Ψηφοφορία επί της αρχής

Χωρίς εκπλήξεις υπερψηφίστηκε επί της αρχής το κρίσιμο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν διαρροές, δεσμεύτηκε προσωπικά για βελτίωση των συντάξεων όταν το επιτρέψει η οικονομία και ζήτησε μάλιστα από τους αρμόδιους υπουργούς να λάβουν υπόψη τις προτάσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης.

Επί 298 παρόντων βουλευτών, 159 ψήφισαν «ναι» 137 «όχι» και «παρών» 2 βουλευτές. Από τους ανεξάρτητους βουλευτές, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κώστας Κιλτίδης ψήφισαν «ναι», ο Γιάννης Δημαράς και ο Βασίλης Οικονόμου δήλωσαν «παρών», ενώ καταψήφισε η Σοφία Σακοράφα.

Απεργία και πορεία διαμαρτυρίας

«Λουκέτο» μπήκε στις δημόσιες υπηρεσίες λόγω της 24ωρης απεργίας που προκήρυξαν ΓΣΕΕ καιΑΔΕΔΥ. «Χειρόφρενο» τράβηξαν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ δεμένα στα λιμάνια παρέμειναν τα πλοία λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην απεργία. Με προβλήματα και η λειτουργία του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» εξαιτίας της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργία. Στην απεργία έλαβαν μέρος πολλοί κλάδοι με βασικό αίτημα την απόσυρση του Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, πρωτοβάθμια Σωματεία και το ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν αισθητά μικρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες διαδηλώσεις στο πρόσφατο παρελθόν. Διαδηλωτές υποστήριξαν ότι αυτό οφείλεται στην απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και στον κορεσμό και την κόπωση του κόσμου από τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις το τελευταίο διάστημα.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος με κατεύθυνση προς τη Βουλή. Ακολούθησε αυτή του ΠΑΜΕ με αφετηρία την Ομόνοια. Όλα κύλησαν ομαλά με τους συγκεντρωμένους να αποχωρούν από την πλατεία Συντάγματος λίγο μετά τη 1.30 με κατεύθυνση προς την πλατεία Ομονοίας, μέσω της Πανεπιστημίου.

Στο ύψος των Προπυλαίων σημειώθηκε βίαιο περιστατικό, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε και ξυλοκόπησε τρεις διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαριά ένας εξ αυτών. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Nooz.gr

ΣΧΟΛΙΟ
Για ιδές καιρό που διάλεξαν…
Καλές μάσες ΔΝΤ…