Ρένα Δούρου: Η προοπτική εξουσίας της αριστεράς πανικοβάλλει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα

Η Ρένα Δούρου είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού, υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου στη Β’ Αθήνας, απαντά στις ερωτήσεις των “Επικαίρων”.

Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση αν η Ελλάδα απορρίψει το Μνημόνιο και καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενιαίο Κοινωνικό Μέτωπο προτείνει, μακριά από τις κινδυνολογίες και τους εκφοβισμούς που χρησιμοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκειμένου εκβιαστικά να αποσπάσουν τη ψήφο των πολιτών, σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν την επομένη κιόλας των εκλογών. Η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και η απόρριψη του μνημονίου πρέπει λοιπόν να συνοδεύονται από διαγραφή του επαχθούς τμήματος του χρέους (θα συμφωνήσετε ότι δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πληρώνουμε για υποβρύχια που… γέρνουν), από μορατόριουμ της πληρωμής του εναπομείναντος τμήματός του – μια πληρωμή που πρέπει να συνδεθεί με ρήτρες ανάπτυξης, όπως έγινε και στη μεταπολεμική Γερμανία το 1953, δηλαδή να αποπληρώνεται το χρέος όταν η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Και βέβαια όλα αυτά πρέπει να συνδυαστούν με ριζική ανασυγκρότηση της οικονομίας στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και των κοινωνικών επενδύσεων. Στη βάση αναδιανομής του πλούτου, μέσω δίκαιης φορολόγησης των εχόντων και όχι των μη εχόντων, μέσω της σύστασης περιουσιολογίου, κ.α.

Και τέλος να μη ξεχνάμε ότι τίποτε από τα παραπάνω δεν μπορεί να μακροημερεύσει αν δεν ενταχθεί σε μια γενικότερη αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, γιατί πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό συστημικό. Έτσι είναι απαραίτητη η απόρριψη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της σκληρής λιτότητας – μιας πολιτικής γερμανικής εμπνεύσεως και γαλλικής αποδοχής, που ξεκίνησε από τη χώρα μας για να απλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Γιαυτό και απαιτείται παράλληλη αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο με έμφαση στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την αλληλεγγύη. Μέχρι και πρόσφατα λέξεις – ταμπού για την ευρωπαϊκή Δεξιά. Αλλά που εξακολουθούν να είναι απαγορευμένες για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που κατεβαίνουν σε τούτες τις εκλογές με κοινό πρόγραμμα, εκείνο του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης…

Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μετέχει σε μια οποιαδήποτε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά σε μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορεί να υλοποιήσει τις προτάσεις του για καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, για οικονομική ανασυγκρότηση, αναδιανομή του πλούτου, κ.α.. Γιαυτό και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας εδώ και καιρό απευθύνει συστηματικά πρόσκληση ενότητας προς τις άλλες αριστερές δυνάμεις προκειμένου να σχηματιστεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας, μια αριστερή κυβέρνηση – τη μόνη που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα μπει τέλος στη σημερινή μνημονιακή καταστροφή.

Στο σημείο αυτό Βενιζέλος και Σαμαράς καθώς και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ που τους στηρίζουν, επιχείρησαν συστηματικά να διαστρεβλώσουν τις απόψεις μας, υποστηρίζοντας ότι δήθεν προωθούμε συνεργασία με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου, ενός κόμματος με το οποίο μας χωρίζει προγραμματικό και ιδεολογικό χάσμα! Να θυμίσω εδώ ότι δεν είμαστε εμείς που φέραμε μέσα στην κυβέρνηση Παπαδήμου την άκρα δεξιά του κυρίου Καρατζαφέρη…

Εμείς διεκδικούμε μια Αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας όλων των αριστερών και οικολογικών, προοδευτικών, αντιμνημονιακών δυνάμεων, που θα στηρίζεται από το λαό, με στόχο να μεταφέρει την εξουσία στο λαό. Εκείνο που εμείς είπαμε ήταν ότι στην περίπτωση που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το βράδυ της 6ης Μαίου, δεν συγκεντρώνουν 151 έδρες και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι γιατί θα μας κάνει χάρη αλλά γιατί έτσι θα έχει αποφασίσει λαός, μας δώσει διερευνητική εντολή, εμείς δεν θα την επιστρέψουμε και θα επιδιώξουμε να σχηματίσουμε αριστερή κυβέρνηση, ζητώντας τη στήριξη των βουλευτών. Και καλώντας το λαό να στηρίξει αυτή την προοπτική.

Με ποιο δικαίωμα οι πρωταίτιοι της σημερινής καταστροφής, οι κκ Βενιζέλος και Σαμαράς, τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ κάνουν λόγο για… συνταγματική εκτροπή; Πρόκειται για απύθμενο θράσος εκ μέρους εκείνων που έφεραν άρον – άρον στην εξουσία έναν μη εκλεγμένο εκπρόσωπο των τραπεζών για να δεσμεύσει το λαό μας στο άρμα της ισοπεδωτικής λιτότητας για τα επόμενα χρόνια! Και μόνο η προοπτική εξουσίας της αριστεράς πανικοβάλλει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα και τους πολιτικούς εκφραστές τους και τους προκαλεί σκοτοδίνη. Εξ ου και η λυσσαλέα τους αντίδραση. Ο λαός όμως έχει και γνώση και αποφασιστικότητα και θα τους απαντήσει όπως τους αξίζει!

epikaira