Πάμε για διψήφια “πτώση” στα ακίνητα !

Ακάθεκτη συνεχίζει η κρίση στην εγχώρια αγορά ακινήτων, με την πτώση των τιμών να υπολογίζεται πλέον σε διψήφιο ποσοστό! ‘Οπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας Propindex (των τραπεζών Εθνική, Εμπορική, Αlpha και Eurobank) σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν στο πρώτο τετράμηνο του έτους κατά 7,7% , ενώ δεν αποκλείεται η πτώση στο τέλος του 2010 να διαμορφωθεί σε διψήφιο ποσοστό.

Ειδικότερα, η πτώση των τιμών είναι 5,4 % στην Αττική, 9,8 % στη Θεσσαλονίκη, 14,1 % στη Λάρισα, 8,8 % στα Ιωάννινα, 6,3 % στην Πάτρα και 1,3 % στο Ηράκλειο. Στην Αττική η μεγαλύτερη υποχώρηση καταγράφεται στην Ανατολική Αττική (12,7 %), στα Δυτικά προάστια (11,6 %) ενώ στο κέντρο οι τιμές υποχώρησαν κατά 7,8 %, στα Νότια προάστια 5,6 % και στα Βόρεια 2,6 %. Συνολικά 13 από τις 34 ομάδες περιοχών ανά την Ελλάδα, εμφανίζουν πτώση τιμών πάνω από 10 %.
Η πτώση στο πρώτο τετράμηνο του έτους, σημειώνεται στην έκθεση, είναι συνέχεια της υποχώρησης των τιμών το 2009, που έφθασε κατά μέσο όρο πανελλαδικά στο 5,9 % με αποτέλεσμα οι τιμές των διαμερισμάτων να υποχωρήσουν στο τέλος του χρόνου στα επίπεδα του 2006. Όπως αναφέρθηκε το 2009 καταγράφηκε για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία μείωση της ονομαστικής αξίας των διαμερισμάρων. Και την περυσινή χρονιά τις ισχυρότερες πιέσεις δέχθηκαν τα Ανατολικά και Δυτικά προάστια της Αθήνας.

Από τα στοιχεία της Propindex προκύπτει στροφή των αγοραστών σε παλαιότερα ακίνητα καθώς το ποσοστό εκείνων που αγοράζουν νεόδμητα ή ηλικίας έως 5 ετών μειώθηκε σε 26,3 % από 30,2 % πέρυσι.

Σημαντική επιδείνωση παρουσιάζει και ο δείκτης των κενών εμπορικών καταστημάτων στους εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας. Τα διαθέσιμα καταστήματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους έφθασαν στο 17,7 % του συνόλου, από 16,7 % πέρυσι ενώ στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο το ποσοστό ανέβηκε στο 18,7 %, από 17 % πέρυσι.

[Reporter.gr]