Οδικά έργα σε Τοπόλια – Κατσοματάδω
Στην αντιστήριξη των πρανών για την ασφάλεια του επαρχιακού δρόμου Τοπόλια – Κατσοματάδω προχωρά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, σχεδιάζοντας, παράλληλα, την ανάδειξη – αποκατάσταση του συγκεκριμένου οδικού δικτύου, έργο για το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση, ύψους 2 εκατ. ευρώ, από το πρόγραμμα «Πράσινη Ανάπτυξη».
Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταχθεί στο ΠΕΠ Κρήτης του ΕΣΠΑ ο οδικός άξονας Καλουδιανά – Τοπόλια – Μύλοι – Έλος – Βάθη – Χρυσοσκαλίτισσα, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, καθώς το συγκεκριμένο έργο είναι «ώριμο» από πλευράς μελετών, όπως υπενθύμισε χθες ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, επισημαίνοντας ότι με την εκτέλεση των δύο προαναφερόμενων έργων, που είναι αλληλένδετα, συμπληρωματικά, αντιμετωπίζεται το πρόβλημα μεταφοράς κατοίκων και επισκεπτών από τη μια περιοχή στην άλλη.
Χθες το μεσημέρι υπεγράφη στο νομαρχιακό μέγαρο προγραμματική σύμβαση ύψους 75.000 ευρώ, μεταξύ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων και του Πολυτεχνείου Κρήτης, με την οποία το Εργαστήριο Μηχανικής Πετρωμάτων του ιδρύματος αναλαμβάνει το ερευνητικό έργο για την αντιστήριξη των πρανών με στόχο την ασφάλεια του επαρχιακού δρόμου Τοπόλια – Κατσοματάδω.
Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ
Ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά, τόνισε ότι «ένα από τα πολύ μεγάλα έργα οδοποιίας που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων ολοκληρώνει τις αντίστοιχες μελέτες και το εντάσσει στο πρόγραμμα “Προσπελασιμότητα” του ΕΣΠΑ είναι ο δρόμος Καλουδιανά – Τοπόλια – Χρυσοσκαλίτισσα, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ. Ένας κάθετος άξονας, που με τη μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που έχει αποκτήσει η περιοχή τα τελευταία χρόνια είναι ένα έργο πρώτης προτεραιότητας. Για το συγκεκριμένο έργο έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες μελέτες και προτείνεται για ένταξη στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Απ’ ό,τι φαίνεται, και με βάση τις συζητήσεις που έχουμε κάνει και με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, αλλά και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, το συγκεκριμένο έργο θα ενταχθεί και θα ξεκινήσει η υλοποίησή του τους επόμενους μήνες. Στο συγκεκριμένο έργο δημιουργείται μια μεγάλη παράκαμψη στην περιοχή των Τοπολίων. Δηλαδή, ουσιαστικά, η όδευση των οχημάτων δεν θα γίνεται μόνο από τη σήραγγα των Τοπολίων, αλλά θα γίνεται και από τη νέα χάραξη, που θα υλοποιηθεί μέσω αυτού του έργου».
Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «όπως, όμως, μπορούμε να αντιληφθούμε όλοι, η όδευση που υπάρχει σήμερα είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, είναι μια πάρα πολύ όμορφη διαδρομή, και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει, από την υλοποίηση του νέου έργου, να χάσουμε αυτή την όμορφη διαδρομή, που σίγουρα θα την επιλέγουν πολλοί επισκέπτες στα Χανιά. Γι’ αυτόν τον λόγο», πρόσθεσε ο νομάρχης Χανίων, «έχουμε κάνει δύο ενέργειες. Η πρώτη ενέργεια είναι ότι έχουμε προτείνει για ένταξη στο πρόγραμμα “Πράσινη Ανάπτυξη” της Κρήτης την υλοποίηση ενός έργου, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναδείξουμε αυτή τη διαδρομή, που πιστεύω ότι θα δώσει πρόσθετη αξία στον φυσικό μας πλούτο, στο περιβάλλον. Η δεύτερη ενέργεια που έχουμε κάνει, διότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με καταπτώσεις στην περιοχή της σήραγγας των Τοπολίων, είναι ότι συνεργαστήκαμε με το Πολυτεχνείο Κρήτης, με την ομάδα του καθηγητή κ. Αγιουτάντη, προκειμένου να έχουμε μία μελέτη, μία προσέγγιση για το πώς θα γίνει μια σοβαρή παρέμβαση στην περιοχή, προκειμένου να μην έχουμε καταπτώσεις. Αυτή τη σύμβαση υπογράφουμε σήμερα με το Πολυτεχνείο Κρήτης».
Καταλήγοντας, ο κ. Αρχοντάκης ανέφερε ότι στόχος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων είναι «παράλληλα με την υλοποίηση της νέας χάραξης στην περιοχή να υλοποιείται και το συγκεκριμένο έργο, προκειμένου με την ολοκλήρωση του νέου έργου να έχει ολοκληρωθεί και η αποκατάσταση αυτής της διαδρομής».
ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Πετρωμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής, Ζαχαρίας Αγιουτάντης επισήμανε ότι «το έργο είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον Νομό, καθώς θα εξασφαλίσει την ασφαλή δίοδο από την περιοχή αυτή, που είναι πραγματικά ιδιαίτερου κάλλους. Το ερευνητικό έργο που αναλαμβάνει να εκπονήσει το Εργαστήριο Μηχανικής Πετρωμάτων και επομένως το Πολυτεχνείο Κρήτης θα έλεγα ότι είναι μία πρόκληση, καθώς η περιοχή έχει πολύ απότομα πρανή, έχει δύσκολες συνθήκες πρόσβασης και από πάνω και από κάτω. Ευελπιστούμε, όμως, ότι με την εμπειρία των συνεργατών μου θα καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ερευνητικό έργο και να παραδώσουμε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων τεχνικές λύσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν την ανάδειξη του δρόμου και της περιοχής».
Ο ΔΗΜΟΣ ΙΝΑΧΩΡΙΟΥ
Ο δήμαρχος Ιναχωρίου, Κώστας Κουκουράκης δήλωσε ότι «χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημερινή ημέρα. Υλοποιείται, με τη μελέτη αυτή, μια σειρά προτάσεων που είχε κάνει ο Δήμος Ιναχωρίου από το 2005 και ζητούσε από τότε την παράκαμψη Τοπολίων και την παράλληλη ένταξη του υπάρχοντος δρόμου των Τοπολίων και της σήραγγας σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα τον εκσυγχρόνιζε και θα δημιουργούσε όλες εκείνες τις δυνατότητες για να γίνει ένας υψηλού επιπέδου τουριστικός δρόμος».
Ο κ. Κουκουράκης υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο δρόμος αυτός διασχίζει το πανέμορφο φαράγγι Τοπολίων και μια σήραγγα, η οποία έχει τεράστια ιστορική αξία. Για όσους έχουν γνώση του θέματος ανοίχτηκε με εκρηκτικά και με τα χέρια, από πολύ μεγάλες ομάδες ντόπιων ανθρώπων. Νομίζω ότι είναι μνημείο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αλλά είναι και μνημείο έργου πολιτικού μηχανικού, αν δείτε πώς έχει στηθεί και πώς διατηρείται μετά από 70 – 80 χρόνια κατασκευής του έργου αυτού. Καλό θα ήταν, πολλοί μηχανικοί της τωρινής εποχής, με τα μέσα που έχουν, να παρακολουθήσουν τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι τότε για να δουν πώς γίνονται, πραγματικά, έργα προς ωφέλεια των πολιτών».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Ιναχωρίου τόνισε ότι «η ιστορία με τον δρόμο Καλουδιανά – Χρυσοσκαλίτισσα δεν τελειώνει, όμως, εδώ. Έχουμε σειρά άλλων παρεμβάσεων, μετά από όλα αυτά τα έργα τα οποία ανέφερε ο κ. νομάρχης, που έχουν δρομολογηθεί και αφορούν βελτίωση κατά τμήματα του συνόλου του δρόμου αυτού, ο οποίος όντως έχει την ανάγκη να βελτιωθεί και σε πάρα πολλά άλλα σημεία».
Ο ΔΗΜΟΣ ΜΗΘΥΜΝΗΣ
Ο αντιδήμαρχος Μηθύμνης, Νεκτάριος Κουμάκης, ανέφερε ότι «με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται το πακέτο των έργων που έχουν να κάνουν με τον δρόμο της παράκαμψης Τοπολίων και ταυτόχρονα της αποκατάστασης του υφιστάμενου, που γνωρίζουμε ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα και είναι, ουσιαστικά, “ανασφαλής” για τους διερχόμενους. Είναι ένα πάγιο αίτημα της περιοχής και του Δήμου Μηθύμνης».
Ο κ. Κουμάκης σημείωσε, τέλος, ότι με την κατασκευή των δύο σχεδιαζόμενων έργων «θα έχουμε δύο ολοκληρωμένους και ασφαλείς δρόμους, ούτως ώστε να έχουμε κάθε εναλλακτική λύση για τον επισκέπτη και, ταυτόχρονα, τη διέλευση των κατοίκων, διότι η σύνδεση Τοπολίων και Κατσοματάδω, που είναι η είσοδος και η έξοδος του φαραγγιού, γίνεται αποκλειστικά, τουλάχιστον για τους κατοίκους, από τον δρόμο τον οποίο μελετάμε σήμερα».
[Χανιώτικα Νέα]