Έργα 37 εκ. ευρώ στην περιφερειακή ενότητα Χανίων

Έργα συνολικού προϋπολογισμού 37.784.787,72 ευρώ προβλέπει το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την τριετία 2012 – 2014, το οποίο εγκρίθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, στην αίθουσα του Κοινωνικού και Πολιτιστικού Κέντρου Αμαρίου στον Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου.


Τα έργα που περιλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα χρηματοδοτούνται από διάφορες πηγές χρηματοδότησης (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, ίδια έσοδα, Υπουργείο Εσωτερικών [Οδικό Δίκτυο], τακτική επιχορήγηση, Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων, Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας κ.λπ.) και δεν αφορούν το ΕΣΠΑ και τα τομεακά και άλλα προγράμματα των Υπουργείων.
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, μιλώντας χθες στα ‘Χ.Ν.’, τόνισε ότι «ο σχεδιασμός που έχει γίνει για την Περιφερειακή Ενότητα έχει τη λογική του τριετούς προγραμματισμού. Δηλαδή ξεκινάμε έργα, τα οποία έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2014».

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ
Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι προτεραιότητες δεν αλλάζουν. Πρώτη προτεραιότητα είναι το χωροταξικό με τα γενικά πολεοδομικά σχέδια, για τα οποία κάνουμε προγραμματικές συμβάσεις με όλους τους Δήμους για να ολοκληρωθούν σε μια τριετία. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι οι μελέτες για να ολοκληρωθούν οι βασικοί άξονες, που συνδέουν τον ΒΟΑΚ με τη νότια πλευρά του νερού. Τρίτη προτεραιότητα είναι το υδάτινο δυναμικό και επίσης στις προτεραιότητές μας είναι και η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη διάβρωση των ακτών. Ξεκινάμε με ένα μεγάλο πρόγραμμα, ύψους 400.000 ευρώ φέτος, για το τμήμα από τον Κλαδισό μέχρι το Κολυμπάρι.
Δεν είχαμε τη δυνατότητα να προγραμματίσουμε τα τμήματα της νότιας πλευράς και της περιοχής του Αποκόρωνα και τα αφήσαμε απ’ έξω, δυστυχώς, για οικονομικούς λόγους. Αν του χρόνου τα οικονομικά πάνε καλύτερα θα εντάξουμε τα προγράμματα και γι’ αυτές τις περιοχές».
Ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε ότι «η συμφωνία που έχω κάνει με τους Δήμους είναι ότι θα συμμετέχουν και αυτοί. Οι περισσότεροι έχουν εντάξει στο τεχνικό τους πρόγραμμα την οικονομική συμμετοχή τους σε αυτόν τον προγραμματισμό για τα χωροταξικά και συμφωνήσαμε επίσης ότι ασφαλτικά θα κάνουμε όσα λιγότερα μπορούμε, διότι οι προτεραιότητες είναι άλλες. Θα διορθώσουμε, όμως, όλο το οδικό δίκτυο, το οποίο, δυστυχώς, λόγω των καιρικών συνθηκών, είναι σε κακή κατάσταση».

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ
Ο κ. Βουλγαράκης επεσήμανε ακόμη ότι «φυσικά ‘τρέχει’ το πολύ μεγάλο πρόγραμμα που έχουμε, των 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την οδική ασφάλεια στο επαρχιακό δίκτυο, το οποίο είναι έτοιμο να προκηρυχθεί και φυσικά έχουμε και τα μεγάλα προγράμματα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη’ (ΕΠΠΕΡΑ) των βιολογικών καθαρισμών, που συμμετέχουμε ως Περιφέρεια, ενεργά στη διαδικασία ένταξής τους».
Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων υπενθύμισε ότι «έχουν ενταχθεί οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλη τη βόρεια πλευρά, έχουμε καταλήξει να χρηματοδοτήσει και η Περιφέρεια ή να αναλάβει κομμάτια της εκτέλεσης των έργων αυτών σαν επιβλέπουσα αρχή, αν οι Δήμοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, είμαστε έτοιμοι και την άλλη εβδομάδα θα επισκεφθούμε με τον περιφερειάρχη την Παλιόχωρα για να κλείσει το θέμα του βιολογικού της περιοχής και, όπως έχω πει εδώ και καιρό, θα χρηματοδοτήσουμε τη μελέτη του βιολογικού στο Φραγκοκάστελλο και τους μικρότερους βιολογικούς στη Χώρα Σφακίων, στην Αγία Ρουμέλη και στο Λουτρό, με ό,τι χρήματα χρειαστεί ο Δήμος Σφακίων».
Ο κ. Βουλγαράκης διευκρίνισε ότι πριν εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή για τη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού της Παλιόχωρας «έχουμε συμφωνήσει με το Υπουργείο ότι μπορούμε να προκηρύξουμε το έργο και να το εντάξουμε στο ΕΠΠΕΡΑ, όπως εντάχθηκε πρόσφατα με 5,5 εκατ. ευρώ ο βιολογικός της ενδοχώρας του Δήμου Πλατανιά. Νομικά μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία».
Ερωτηθείς, τέλος, αν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων έχει προβλέψει στον τριετή προγραμματισμό τυχόν νέα μείωση των θεσμοθετημένων πιστώσεων που λαμβάνει ετησίως, γεγονός που αν συμβεί ενδέχεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση ορισμένων, τουλάχιστον, έργων, ο κ. Βουλγαράκης απάντησε: «Εχουμε συμπεριλάβει στον προγραμματισμό τη μείωση των πιστώσεων που ήδη έχει γίνει. Με όσα έχω τη δυνατότητα να ξέρω δεν πιστεύω ότι θα γίνει άλλη μείωση. Αλλά ακόμη και αν γίνει και άλλη μείωση, περίπου 10%, που δεν το πιστεύω, γιατί έχουν φτάσει στον πάτο οι πιστώσεις που μας δίνουν, υπάρχει δυνατότητα, γιατί από τις εκπτώσεις που δίνουν οι εργολάβοι στα έργα, θα υπάρξουν χρήματα».

Περιφερειακή Ενότητα Χανίων
• Σύνολο έργων για περίοδο 2012 – 2014: 37.784.787,72 ευρώ.
• Σύνολο νέων έργων για περίοδο 2012 – 2014: 21.656.151,02 ευρώ.
• Σύνολο συνεχιζόμενων έργων: 16.128.636,70 ευρώ.

[haniotika-nea.gr]