«Ταφόπλακα» στο Γενικό Πολεοδομικό των Χανίων;

Με μια απόφαση που στην κυριολεξία τινάζει στον αέρα κάθε προγραμματισμό έργων από τους δήμους και επιπλέον ακυρώνει τις προσπάθειες σύνταξης του κοινού Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου των Χανίων, η κεντρική επιτροπή του διαδημοτικού προγράμματος “Θησέας” όρισε, ουσιαστικά, πως στις 25 Ιουνίου σταμάτησαν οι χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα “Θησέας”.

Και αυτό ενώ η ίδια επιτροπή πριν από έναν μήνα είχε ανακοινώσει πως θα χρηματοδοτηθούν τα έργα για τα οποία θα έχουν υπογραφεί συμβάσεις μέχρι 31 Αυγούστου. Η ξαφνική αυτή απόφαση δυναμιτίζει την υπογραφή της σύμβασης για την εκπόνηση της μελέτης του κοινού Γ.Π.Σ. των Χανίων η οποία επρόκειτο να γίνει μετά από λίγες ημέρες και στο πλαίσιο της αρχικής προθεσμίας που είχε ανακοινωθεί.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΤΕΔΚ Ν.Χανίων , ενώ στην διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, τις έντονες αντιρρήσεις τους εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι που εμπλέκονται στην εκπόνηση του κοινού Γ.Π.Σ.

Όπως είπε ο δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης «με πράξη του υπουργικού συμβουλίου το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι 31/12/2011 σε ότι αφορά τουλάχιστον στις πληρωμές. Το πρόγραμμα είχε σταματήσει για περίπου οκτώ μήνες και ήρθε μια απόφαση της ΚΕ του “Θησέα” με ημερομηνία 25 Μαΐου 2010 που ενεργοποίησε ξανά το πρόγραμμα με σημαντικούς περιορισμούς και εκεί που προσπαθούσαμε να βρούμε μια λύση, έρχεται η καινούργια απόφαση της ΚΕ του “Θησέα” η οποία λέει ότι τα έργα τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται είναι αυτά τα οποία έχουν ενταχθεί μέχρι 31/12/2009 από την στιγμή που το πρόγραμμα είχε σταματήσει από τον Σεπτέμβριο του 2009. Και από αυτά τα έργα θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις ή τα συμφωνητικά νωρίτερα από τις 25 Ιουνίου 2010. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο πρόβλημα στην χρηματοδότηση του Γ.Π.Σ. το οποίο είναι ενταγμένο στα διαδημοτικά του “Θησέα”. Η διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε , εκδικάστηκαν οι ενστάσεις και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί το συμφωνητικό. Για λίγες λοιπόν ημέρες, με αυτή την απόφαση οι δήμοι Χανίων, Ελ.Βενιζέλου, Θερίσου και Σούδας, θα πρέπει να βρουν τις 890.000 ευρώ να πληρώσουν το Γ.Π.Σ., ένα έργο για το οποίο παλεύαμε σχεδόν 10 χρόνια…..Υπάρχει η αίσθηση ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και κόβει διαρκώς χρηματοδοτήσεις από την αυτοδιοίκηση……»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θερίσου Γιώργος Τσαπάκος είπε : « Δυστυχώς για μια ακόμη φορά εμπαίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρόγραμμα “Θησέας” άνοιξε τυπικά για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες καταστάσεις κατά την άποψή μου και έκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες. Έγινε ιδιαίτερος αγώνας για να ενταχθεί το Γενικό Πολεοδομικό. Δεσμεύσαμε την πίστωση και καταφέραμε να φτάσουμε στην δημοπράτηση και να υπογράψουμε το συμφωνητικό. Το έργο με τον τρόπο αυτό απεντάσσεται, όπως απεντάσσονται και ένα σωρό άλλα έργα…..»

Ο δήμαρχος Ελ.Βενιζέλου Μανώλης Κεμεσίδης τόνισε πως αυτό που γίνεται «είναι μια κοροϊδία. Όταν μας λέει μέχρι 31 Αυγούστου να εντάξουμε τα έργα, ξαφνικά τηλεφωνικώς και με φαξ έρχεται ένα εξαιρετικώς επείγον και λέει μέχρι 25/6. Ο “Καλλικράτης” γιατί γίνεται; Για να υπάρξει ένα ενιαίο Πολεοδομικό σχέδιο. Αυτή την στιγμή ακυρώνουν τα πάντα. Ή θα κάνουμε τον Καλλικράτη όπως πρέπει ή να τον ακυρώσουμε. Δηλαδή οι δήμοι πρέπει να δώσουν 890.000 ευρώ και που θα τα βρούμε; Να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη; Μας κόβουν την ΣΑΤΑ, μας κόβουν τους ΚΑΠ. Πως θα προχωρήσουμε; »

Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα “Θησέας” , ουσιαστικά χρηματοδοτείται από την ίδια την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς όπως επεσήμανε ο κ.Βιρβιδάκης « ο “Θησέας” έχει χρηματοδότηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για κάθε 100 ευρώ που μπαίνουν από την αυτοδιοίκηση, οφείλουν τα υπουργεία να βάλουν επιπλέον 35 ευρώ. Δηλαδή τα υπουργεία οφείλουν να δώσουν 35% επιπλέον αυτών που βάζει η αυτοδιοίκηση. Τελικά είναι ζήτημα εάν έχουν δώσει 1 με 2% και ενώ πήρανε τα χρήματα της αυτοδιοίκησης από την μια τσέπη και τα έβαλαν στην άλλη επιπλέον τα κόβουν. Αυτό είναι τραγικό».

Το θέμα αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο κύμα αντιδράσεων σε όλους τους δήμους της χώρας, καθώς εκατοντάδες μικρά έργα ή μελέτες που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα Θησέας και για τα οποία δεν ήταν έτοιμες οι συμβάσεις μέχρι τις 25 Ιουνίου, ουσιαστικά οδηγούνται σε ματαίωση.

Το Γ.Π.Σ. Χανίων

Η εκπόνηση της μελέτης για το ενιαίο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Χανίων κατά κοινή ομολογία αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να σταματήσει η άναρχη δόμηση που επικρατεί σε όλους τους περιαστικούς δήμους των Χανίων και ειδικά μετά την δημιουργία του νέου Δήμου Χανίων, αποτελεί το Α και το Ω για την σωστή λειτουργία και ανάπτυξη του νέου δήμου.

Με το ενιαίο Γ.Π.Σ. θα καθοριστούν πλήρως και αναλυτικώς οι χρήσεις γης , δηλαδή οι χώροι οικιστικής εξάπλωσης, οι χώροι ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων (βιοτεχνίες, τουρισμός κ.α.) , οι χώροι, αρχαιολογικού, ιστορικού ενδιαφέροντος, βιότοποι και τόποι φυσικού κάλλους και γενικότερα το ΓΠΣ θα δώσει τις κατευθύνσεις ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής των Χανίων.

Τα έργα των Χανίων

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του προγράμματος “Θησέας” οι δήμοι του Νομού Χανίων έως τις 21/12/2009, είχαν προεντάξει  73 έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.750.624 ευρώ, τα οποία, προφανώς, με την απόφαση της κυβέρνησης παραπέμπονται στις καλένδες.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ορισμένα από τα έργα με προϋπολογισμό άνω των 100.000 ευρώ που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία. Δήμος Ελ.Βενιζέλου : Απαλλοτρίωση οικοπέδου στις Μουρνιές (146.559 ευρώ) και δημαρχείο (324.914 ευρώ). Δήμος Ακρωτηρίου : Αντιπλημμυρική προστασία παραθαλάσσιων οικισμών (150.000 ευρώ) και ύδρευση (257.144 ευρώ). Δήμος Θερίσου : Αντιπλημμυρικά έργα (116.973 ευρώ) και δημοτική οδοποιία (203.109 ευρώ). Δήμος Κισάμου : Κατασκευή τριών γεφυρών σε ποταμούς Πυργιανό-Πλακουριανό-Λαγού ρυάκι (220.000 ευρώ). Δήμος Μουσούρων : Υδρευτικά και αντιπλημμυρικά έργα (620.838 ευρώ). Δήμος Σούδας : Ύδρευση (110.000 ευρώ). Δήμος Φρε : Αντιπλημμυρικά έργα (191.132 ευρώ). Δήμος Σφακίων : Αναπλάσεις (334.868 ευρώ) , βελτίωση ύδρευσης (161.992 ευρώ) και λιμνοδεξαμενή Καλλικράτη (100.000 ευρώ). Δήμος Χανίων : Βελτίωση και εκσυγχρονισμός ύδρευσης (180.080 ευρώ) και μελέτη για το παλιό νοσοκομείο (505.600 ευρώ).

‘Όμως εκτός των ανωτέρω υπάρχουν επιπλέον 185 έργα των δήμων του Ν.Χανίων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20.000.000 ευρώ τα οποία θεωρούνται ως ενταγμένα στο πρόγραμμα “Θησέας” αλλά , σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, θα χρηματοδοτηθούν μόνο εκείνα για τα οποία έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις έως τις 25 Ιουνίου και σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες είναι λίαν αμφίβολο εάν υπάρχουν έργα που εντάσσονται σε αυτή την απόφαση.

Το ΔΣ της ΤΕΔΚ

Στο μεταξύ εκτός του προγράμματος “Θησέας” στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΤΕΔΚ Ν.Χανίων συζητήθηκε και το θέμα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) καθώς οι πρώτοι έξη μήνες του 2010 έφυγαν και οι Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων ακόμη περιμένουν την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κατανομή των πιστώσεων που προβλέπονται από τους ΚΑΠ κάτι που προκαλεί επιπλέον προβλήματα στην λειτουργία των δήμων αλλά και φορέων οι οποίοι χρηματοδοτούνται από την αυτοδιοίκηση. Το θέμα θα τεθεί μαζί και με άλλα στην συνάντηση που θα έχει σήμερα η  ΕΕ της ΚΕΔΚΕ με τον υπουργό Οικονομικών.

Επιπλέον  το ΔΣ της ΤΕΔΚ αποφάσισε να εγκρίνει την παράταση της προγραμματικής σύμβασης με το ΔΗΠΕΘΕΚ για έναν χρόνο, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011, εν όψει και των αλλαγών που θα γίνουν το 2011 και στην αυτοδιοίκηση αλλά και στο ίδιο το ΔΗΠΕΘΕΚ.

1.7.2010
[Νέος Κύρηκας]