Λάμπρος Τσόντζος: Ο 18χρονος που επιλέχθηκε στους 100 παγκοσμίως για το ΜΙΤ

Ο πιο ψηλός αθλητής στην ομάδα του Αμαρουσίου έβαλε τρίποντο και στο ΜΙΤ!
Παίζει κυρίως κοντά στο καλάθι, όπου μπορεί να αλλοιώνει ή να κόβει τα σουτ, να παίρνει ριμπάουντ και να κάνει κοντινές επιθετικές προσπάθειες, ώστε να έχει καλές πιθανότητες για να σκοράρει.

Με ύψος 2,08 μέτρα, είναι ο πιο ψηλός αθλητής της ομάδας μπάσκετ του Αμαρουσίου. Πρόκειται για τον 18χρονο Λάμπρο Τσόντζο, το 5άρι που έβαλε τρίποντο στο ΜΙΤ, το μεγαλύτερο τεχνολογικό πανεπιστήμιο του κόσμου.Ο Λάμπρος Τσόντζος δεν θέλει απλώς να γίνει ένας ακόμη πετυχημένος μπασκετμπολίστας στη θέση του σέντερ. Κάνει ένα άλμα και βάζει στόχο να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός, με ιδιαίτερη προτίμηση στην αεροναυπηγική επιστήμη.

Τον γνωρίσαμε από κοντά στην τελετή βράβευσης που οργάνωσε ο δήμος Αμαρουσίου πριν από λίγες ημέρες και μιλήσαμε για τα όνειρά του και τι σημαίνει για εκείνον να είναι ο μοναδικός Ελληνας στους εκατό επιτυχόντες παγκοσμίως που συμμετείχαν στις εξετάσεις του διεθνώς αναγνωρισμένου Massachusetts Institute of Technology των ΗΠΑ.

Ο Λάμπρος Τσόντζος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Μαρτίου 1994 και κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Είναι τελειόφοιτος, αριστούχος και σημαιοφόρος του 3ου Λυκείου Αμαρουσίου. Αγωνίζεται στην τοπική ομάδα μπάσκετ και έχει συμμετοχές με τα χρώματα της Εθνικής Ομάδας Εφήβων.

Εκ φύσεως ανήσυχο πνεύμα, πριν από δύο μήνες συμμετείχε σε ειδικές εξετάσεις πανεπιστημίων των ΗΠΑ που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας το εισιτήριο για τις σπουδές του στο ΜΙΤ. «Μου άρεσαν πάντα τα μαθηματικά και η φυσική» λέει και συνεχίζει: «Το ΜΙΤ είναι το κορυφαίο πανεπιστήμιο στον κόσμο στον τομέα της τεχνολογίας και των θετικών επιστημών και ήταν πάντα ο μεγαλύτερος στόχος μου».

– Φαντάζομαι ότι θα διάβαζες πολύ για να το επιτύχεις…
Δεν υπήρχε χρόνος για να διαβάσω πολύ, επειδή υπήρχαν και οι προπονήσεις σε καθημερινή βάση. Νομίζω ότι όλα ξεκίνησαν από το Δημοτικό σε ό,τι αφορά την κλίση μου. Δεν είχα κενά και αυτό με βοήθησε να τα καταφέρω χωρίς να χρειάζεται να διαβάζω πολύ.

Πρότυπά του, οι γονείς του και «οι αξίες, όπως η εργατικότητα, η αξιοπρέπεια και η εντιμότητα, που θέλω να διατηρήσω για πάντα στη ζωή μου». Οι συμμαθητές του δηλώνουν περήφανοι για εκείνον και, όπως λέει ο ίδιος, «είναι πολύ χαρούμενοι που πέτυχα τον στόχο μου. Πολλοί μου λένε ότι πάντα πίστευαν σε μένα και κάποιοι που γνωρίζουν τις δυσκολίες, όταν το έμαθαν, αρχικά συγκλονίστηκαν. Ολοι πάντως με στηρίζουν και με ενθαρρύνουν για το επόμενο βήμα».

– Και οι καθηγητές σου;
Πάντα πίστευαν στις δυνάμεις μου. Με βοήθησαν να επιτύχω και σήμερα δηλώνουν υπερήφανοι για μένα. Εγώ, από την άλλη, δεν νομίζω ότι έκανα κάτι που δεν θα μπορούσαν να το επιτύχουν και άλλα παιδιά. Ολα τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να σπουδάσουν αρκεί να το θέλουν!

– Τώρα λοιπόν αρχίζουν τα δύσκολα;
Ναι, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Κάθε δύσκολος στόχος που επιτυγχάνεται αποτελεί τη βάση για κάτι ακόμα δυσκολότερο. Αυτό είναι και το νόημα της εξέλιξης και της βελτίωσης.

«Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ»

– Μίλησέ μου για το μπάσκετ…
Είναι η μεγάλη μου αγάπη. Ασχολούμαι από πολύ μικρός. Εχει γίνει κομμάτι της ζωής μου, του ίδιου του εαυτού μου. Ουσιαστικά, είναι αυτό που με χαλαρώνει, που με ξεκουράζει και μου προσφέρει πολλές όμορφες στιγμές.

– Πώς γίνεται να σε ξεκουράζει και να σε χαλαρώνει ένα άθλημα που θέλει τεράστιες αντοχές και γερά νεύρα;
Υπάρχει σωματική κούραση στο μπάσκετ, όπως άλλωστε γενικότερα στον αθλητισμό, όμως ψυχικά

Tsontzos3 494x320
είναι το καλύτερο τονωτικό. Με ξεκουράζει επειδή είναι αυτό που αγαπώ να κάνω και μου προσφέρει χρήσιμες αξίες για τη ζωή έξω από τα γήπεδα. Η αγωνιστικότητα και το ομαδικό πνεύμα του παιχνιδιού είναι όλα όσα αύριο θα χρειαστεί να επιδείξω στη ζωή μου.

– Αν κάποια στιγμή σου ζητήσουν να διαλέξεις ανάμεσα στο μπάσκετ και στην αεροναυπηγική;
Εύχομαι, και προσπαθώ γι’ αυτό, να μη χρειαστεί κάποια στιγμή να αφήσω το ένα από τα δύο στην άκρη.
Το μήνυμά του στην Ελλάδα και στους Ελληνες μοιάζει με φως στο τούνελ. Ο Λάμπρος στέλνει όμως στους συμμαθητές του και σε όλους τους συνομηλίκους του ένα ακόμα μήνυμα για «καλή επιτυχία στις Πανελλήνιες που έρχονται και πιστεύω ότι όλοι θα τα καταφέρουν, γιατί είναι όλοι καλά και εργατικά παιδιά».

Μπάμπης Τσόντζος, πατέρας: «Ηταν στους πέντε καλύτερους της Μαθηματικής Εταιρείας»

Ο πατέρας του Λάμπρου, ο κ. Μπάμπης Τσόντζος, παραμένει θεατής όση ώρα μιλάμε και διατηρεί μια μικρή απόσταση για να αφήσει χώρο στο καμάρι του. Τι σημαίνει για εκείνον η επιτυχία του Λάμπρου;

«Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος και θέλω να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλα παιδιά, επειδή με την προσπάθειά του έχει δείξει ότι, αν κανείς προσηλώνεται στους στόχους, πάντοτε πετυχαίνει» μου λέει με τη γνώριμη μακεδονίτικη προφορά και συνεχίζει: «Ο Λάμπρος έκανε πραγματικότητα το όνειρό του ακολουθώντας το αρχαίο ρητό “νους υγιής εν σώματι υγιεί”, δείχνοντας πειθαρχία και αξιοποιώντας τα χαρίσματα με τα οποία τον προίκισε η φύση. Φέτος, ήταν ανάμεσα στους πέντε καλύτερους στη Μαθηματική Εταιρεία, κάτι επίσης πολύ δύσκολο, γιατί τα άλλα παιδιά που έφτασαν έως εδώ είχαν μόνον αυτόν τον στόχο, ενώ ο Λάμπρος είχε και τις προπονήσεις και τους αγώνες και αυτό δίνει μεγαλύτερη διάσταση στην επιτυχία του. Το μόνο που κάναμε εμείς ως γονείς και στα δύο παιδιά μας ήταν να τους δείξουμε τον δρόμο και αυτά επέλεξαν εκείνο που τους άρεσε. Του εύχομαι να έχει υγεία πάνω απ’ όλα και να είναι πάντοτε δυνατός, να πατάει με τα δυο του πόδια στη Γη και να πετύχει αυτό που θα βάλει ως επόμενο στόχο».

Ο κ. Μπάμπης ξέρει ότι ο γιος του δεν θα είναι κοντά του για τα επόμενα τέσσερα ή πέντε χρόνια και πως οι αποστάσεις είναι τεράστιες, όμως «μπορεί αυτό για κάθε γονιό να είναι πρόβλημα, αλλά αυτό που χρειάζεται αυτήν τη στιγμή ο Λάμπρος αλλά και η χώρα μας είναι δυνατά μυαλά, τα οποία θα τη βοηθήσουνε να βγει από το τέλμα».

«Είμαστε περήφανοι με την επιτυχία του»

Η κυρία Μαρία-Φωτεινή Αναστασίου είναι διευθύντρια στο 3ο Λύκειο Αμαρουσίου. Βρέθηκε στο πλευρό του Λάμπρου από την πρώτη στιγμή. «Είναι ένα αγνό παιδί που δίνει πολλά από τον εαυτό του για να επιτύχει τους στόχους του. Το είχε από μόνος του. Εμείς όλοι το μόνο που κάναμε ήταν να δουλεύουμε με μεράκι και αυτό το εισέπραττε τόσο εκείνος όσο και τα υπόλοιπα παιδιά. Είμαστε όλοι περήφανοι για την επιτυχία του Λάμπρου».

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το Μαρουσιοτόπουλο που κέρδισε με το σπαθί του μία θέση στο ΜΙΤ και που εκτός από τη δόξα στο τερέν των γηπέδων θα κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: «Θεωρώντας ότι έχουμε υποχρέωση να δίνουμε καλά παραδείγματα στους νέους μας για να βάζουν στόχους, υποκλινόμαστε στην προσπάθεια του Λάμπρου Τζόντζου, που μας έκανε υπερήφανους. Το Μαρούσι τον ευχαριστεί και θα το αποδείξει!».