Στον εισαγγελέα 65 υπάλληλοι πολεοδομιών με ανεξέλεγκτη δράση

Επιλεκτική καταγραφή αυθαιρέτων, ανείσπρακτα ή «κουρεμένα» πρόστιμα και απουσία αυτεπάγγελτων ελέγχων καταγράφει η προκαταρκτική έρευνα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και της ΕΛ.ΑΣ., η οποία παραδόθηκε στον εισαγγελέα

Πάρτι παρανομιών σε πολεοδομίες της Αττικής την πενταετία 2004-2009 αποκάλυψε η προανακριτική έρευνα που πραγματοποίησε το Σώμα Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΔΔ) και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ η οποία παραδόθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών. Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι 65 υπάλληλοι πολεοδομιών -20 στην Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων, 22 στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και 23 στη Νομαρχία Αθηνών- ζημίωσαν το κράτος με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από ανείσπρακτα ή αδικαιολογήτως «κουρεμένα» πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις.

Η προκαταρκτική έρευνα διατάχθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών μετά από πόρισμα του ΣΕΕΔΔ για το 2010, σύμφωνα με το οποίο στις πολεοδομίες δεν πραγματοποιούνταν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι κατασκευών κτιρίων παρά μόνο μετά από καταγγελίες. «Πολλές καταγγελίες ελέγχονται μετά την πάροδο μεγάλου χρονικού διαστήματος, συνήθως μετά από συνεχή όχληση των καταγγελλόντων και, τις περισσότερες φορές, αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί η επίμαχη κατασκευή» αναφέρει το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης καταγράφεται «επιλεκτική» καταγραφή των αυθαίρετων, αφού κατά την αυτοψία δεν ελέγχονται οι οικοδομές αλλά μόνο οι παραβάσεις που καταγγέλλονται.

Στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Αθηνών μπαίνουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των 65 υπαλλήλων Πολεοδομιών, οι οποίοι σύμφωνα με την προκαταρκτική εξέταση δεν απέδιδαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα στους κατόχους αυθαιρέτων και σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερούσαν να αποστείλουν τα πρόστιμα στις αντίστοιχες Δ.Ο.Υ. αξιοποιώντας «παραθυράκι» του νόμου που δεν προσδιόριζε χρονικό διάστημα βεβαίωσης των προστίμων, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να παραγράφονταν τα ποσά.

Επίσης διαπιστώθηκαν περιπτώσεις όπου οι υπάλληλοι των πολεοδομιών «κούρευαν» αυθαίρετα τα πρόστιμα που επιβάλλονταν σε ποσοστό έως και 60%.

Πρόταση
Το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε αποδεκτή την πρόταση του ΣΕΕΔΔ να τεθεί προθεσμία για την αποστολή, από τις Πολεοδομίες στις Δ.Ο.Υ, των βεβαιωθέντων προστίμων για τα αυθαίρετα εντός διαστήματος ενός μηνός, νομοθετώντας τελικά ως ανώτατο χρονικό διάστημα τις 15 ημέρες.

Στην Εισαγγελία Αθηνών έχει αποσταλεί επίσης πόρισμα των υπηρεσιών του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για παραβάσεις σε 37 πολεοδομίες ανά την επικράτεια. Ο κ. Λ. Ρακιντζής δήλωσε στο «Εθνος» ότι οι πολεοδομίες επικαλούνταν έλλειψη προσωπικού όσον αφορά τις ελλιπείς αυτοψίες και την καθυστερούμενη αποστολή των προστίμων στις Δ.Ο.Υ. που είχαν ως αποτέλεσμα να «χάνει» το Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οι 20 υπάλληλοι της Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων που κατηγορήθηκαν για παρατυπίες από το πόρισμα του ΣΕΕΔΔ για την περίοδο 2004-2009, μετατέθηκαν σε άλλες υπηρεσίες με απόφαση του νυν δημάρχου Γ. Καμίνη. Οπως επισήμανε ο κ. Γ. Καμίνης στο «Εθνος», αναμένεται η απόδοση των ποινικών ευθυνών -εάν υπάρχουν- προκειμένου να επιβληθούν και άλλες πειθαρχικές κυρώσεις. Αντίστοιχα ο πρώην νομάρχης Αθηνών και νυν περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός επισημαίνει ότι αναμένει να αποφανθεί η δικαιοσύνη για την κάθε περίπτωση των 23 υπαλλήλων στις υπηρεσίες πολεοδομίας της Νομαρχίας Αθηνών, εκ των οποίων 5 ήταν διευθυντές.

Συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκη υπογραμμίζουν από την πλευρά τους ότι θα πρέπει να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη οι υπάλληλοι για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία ότι έχουν ζημιώσει τους πολίτες ή το κράτος.

Σημειώνουν επίσης ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος με πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες έχει απλοποιήσει τη διαδικασία έκδοσης αδειών με στόχο να διευκολυνθούν οι πολίτες και να παταχθεί η διαφθορά.

 

 

 [Έθνος.gr]