Καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς

Πάνω από δύο χρόνια χρειάστηκε να περάσουν για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο καταπολέμησης του έλκους της καστανιάς στον Νομό Χανίων και άλλους 10 Νομούς πανελλαδικά.


Στο μαρτύριο των καστανοπαραγωγών, που οφείλεται σε… κωλυσιεργία από μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται τελικά ότι πρόκειται να μπει ένα τέλος, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν χθες, στο περιθώριο εσπερίδας για το κάστανο, ο δρ Στέφανος Διαμαντής από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης και ο βουλευτής Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Διαμαντής, ο οποίος μίλησε στην εσπερίδα που διοργάνωσαν στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών στις Βουκολιές το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών, με τους Δήμους Πλατανιά, Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου, την Αναπτυξιακή Εννιά Χωριών Α.Ε. και τον Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ανέφερε ότι το έργο, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε τελικά στο ΕΣΠΑ και απομένει να ανατεθεί η μελέτη για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Ο κ. Διαμαντής σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το 2009 κάναμε μια πρόταση και υποβάλαμε για ένταξη στο ΕΣΠΑ το τεχνικό δελτίο αλλά δυστυχώς από το ’09 μέχρι το ’11, ενώ το έργο δεν είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, κανείς δεν μας ειδοποίησε να μας πει ότι έχουμε κάποιο πρόβλημα. Εντάχθηκε τελικά και σήμερα το πρωί (σ.σ. χθες) επικοινώνησα με τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και μου είπαν ότι η ΚΥΑ είναι προς υπογραφή. Ελπίζω ότι αυτό είναι το τελευταίο βήμα για την ανάθεση της μελέτης». Ο κ. Διαμαντής επεσήμανε ότι πλέον στόχος είναι το έργο να ξεκινήσει τον Μάιο του 2013 καθώς θα χρειαστούν περίπου άλλοι 8 μήνες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται. Επίσης, διευκρίνισε ότι, αφότου γίνουν σταδιακά τα επόμενα 3 χρόνια οι εμβολιασμοί, οι παραγωγοί θα αρχίσουν να βλέπουν αποτελέσματα μετά από 2 χρόνια.

Ο ΕΥΤ. ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ
Για το ίδιο θέμα ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχης Δαμιανάκης δήλωσε: «Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη φορά μπήκε ένα οριστικό τέρμα στο θέμα με την καταπολέμηση του έλκους της καστανιάς. Ένα θέμα για το οποίο όλοι οι βουλευτές του Νομού έχουμε κάνει επανειλημμένως ερωτήσεις επίκαιρες, κανονικές κ.λπ. Είχε υπάρξει μια δέσμευση ότι μέχρι 28 Φεβρουαρίου του 2012 να έχει ενταχθεί το έργο. Πράγματι στις 10 Ιανουαρίου εντάχθηκε ως έργο με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ και απέμεινε να ανατεθεί η μελέτη για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Την Τετάρτη με πήρε ο κ. Μπομπολάκης (σ.σ. ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων) και μου είπε ότι ενώ είναι όλα καλά δεν υπογραφόταν. Αντιλαμβάνεστε ότι ήταν ένα θέμα τάξεως. Ήρθα σε επαφή με τον κ. Διαμαντή, ήρθαμε σε επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφαιρέθηκε ως αρμοδιότητα από τον καθ’ ύλην γραμματέα και τελικά υπεγράφη από τον κ. Σκανδαλίδη και υπογράφεται σήμερα  (σ.σ. χθες) και από τον κ. Σαχινίδη».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ
Πέρα από τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εσπερίδας αναδείχθηκαν και οι σημαντικές προοπτικές που έχει η παραγωγή καστάνου με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Κώστα Χαρτζουλάκη να υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν περιθώρια για διπλασιασμό της παραγόμενης ποσότητας, ενώ ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εννιά Χωριών Απ. Κυριτσάκης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος της εταιρείας είναι να στραφεί και στην αξιοποίηση του καστάνου όχι μόνο ως νωπό αλλά και ως πρώτη ύλη για παρασκευή γλυκισμάτων κ.λπ.».

ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Ο αντιδήμαρχος Κισάμου υπεύθυνος για τον πρώην Δήμο Ιναχωρίου Μιχ. Μουντάκης στάθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καστανοπαραγωγοί της Κισάμου λόγω του έλκους καστανιάς κάνοντας λόγο για «καταστροφή».
Ο δήμαρχος Πλατανιά Γ. Μαλανδράκης τόνισε ότι «το κάστανο είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος αλλά και κύριου.
Τέλος ο αντιδήμαρχος Χανίων – υπεύθυνος σε αγροτικά θέματα Λευτέρης Αμπαδιωτάκης δήλωσε ότι ο Δήμος Χανίων θα συμβάλει με την υπηρεσία Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης που διαθέτει ώστε να συνταχθεί ένας πλήρης φάκελος τον οποίο θα υποβάλει ο Συνεταιρισμός Καστανοπαραγωγών Ν. Χανίων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ανακηρυχθεί το κάστανο ως ΠΟΠ Χανίων Κρήτης.

Χανιώτικα Νέα